Η σημασία της διατροφής στις πρώτες 1000 ημέρες στη ζωή του παιδιού

Η σημασία της διατροφής στις πρώτες 1000 ημέρες στη ζωή του παιδιού

Τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τη διατροφή του μωρού τις πρώτες 1000 ημέρες ζωής του.

Η περίοδος της ζωής από τη σύλληψη μέχρι τα δεύτερα γενέθλια (1000 ημέρες ζωής) είναι ένα διάστημα ταχείας ανάπτυξης και μπορεί να επηρεάσει την μετέπειτα υγεία του παιδιού.

Η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οι πρώτες στέρεες τροφές του μωρού μπορούν να παίξουν ρόλο στη μελλοντική εμφάνιση αλλεργιών και κάποιων παθήσεων καθώς και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τη διατροφή του μωρού σας στις πρώτες 1000 ημέρες; Η Σταυρούλα Κρίκη είναι διαιτολόγος - διατροφολόγος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (http://stavroulacooking.com/) μας δίνει μερικά πρακτικά tips για να βρούμε από νωρίς τον σωστό τρόπο δράσης όσον αφορά το μωρό μας.

Ξεκίνα με αυτά τα βήματα:

  1. Αν είναι εφικτό, κάντε ένα τσεκ απ πριν την εγκυμοσύνη έτσι ώστε να διορθώσεις τυχόν ελλείψεις (όπως βιταμίνη D και σίδηρος).
  2. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στόχευσε σε μία ισορροπημένη διατροφή και υγιής αύξηση βάρους.
  3. Θήλασε όσο το δυνατόν περισσότερο (λαμβάνοντας υπόψιν και τη δική σου ψυχική υγεία).
  4. Περίμενε μέχρι τις 180 ημέρες ζωής για να ξεκινήσεις τις στέρεες τροφές.
  5. Προσπάθησε το μωρό σου να έχει δοκιμάσει όλες τις τροφές μέχρι τα πρώτα του γενέθλια.
  6. Ιδανικά μέχρι τους 12 μήνες να έχει κάνει τη μετάβαση σε κομμάτια και να συμμετέχει στο οικογενειακό τραπέζι.

Η στροφή στην υγιεινή διατροφή ξεκινάει από την τροφοθήκη:

Η ειδικός εξηγεί πάντως πως ακόμα και μετά τις 1000 πρώτες ημέρες στη ζωή του μωρού, η στροφή της οικογενειακής τροφοθήκης προς την υγεινή διατροφή, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την οικογένεια και σου δίνει μερικά εύκολα tips για να την κάνεις κι εσύ:

Ζυμαρικά: Εάν έχεις μία ποικιλία ζυμαρικών ολικής άλεσης μπορείτε να φτιάχνετε ένα γρήγορο και έυκολο γεύμα. Χρησιμοποιούμε ζυμαρικά για μακαρονάδες, λαζάνια και μακαρονοσαλάτες. Τα αγαπημένα μας αυτή τη στιγμή είναι αυτά που παρασκευάζονται από αλεύρι ζέας.

Όσπρια (ξερά και κονσέρβας): Ρεβίθια, φασόλια, γίγαντες, κόκκινα φασόλια, φάβα, φακές, κόκκινες φακές, μαυρομάτικα…. Όλα είναι εκπληκτικές επιλογές.

Ρύζι και Κινόα: Το ρύζι είναι οικονομικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μία πληθώρα συνταγών. Το κινόα είναι λίγο πιο ακριβό αλλά είναι μία πολύ θρεπτική προσθήκη σε σούπες και πιάτα με κρέας και λαχανικά. Και τα δύο αυξάνουν τη θρεπτική τους αξία όταν βράσουν σε σπιτικό ζωμό.

Μέλι: Το γλυκαντικό που προτιμάμε είναι το μέλι. Το μέλι περιέχει πολλές ιδιότητες και έτσι όχι απλά μας δίνει τη γλύκα του αλλά βοηθά στην καταπολέμηση κρυολογημάτων και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σταγόνες Κουβερτούρας: Από μόνες τους ή σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς αποτελούν ένα ωραίο και θρεπτικό σνακ. Μπορείς επίσης να τα προσθέσεις σε κέικ, μάφινς, μπισκότα και πολλές ακόμα υγιεινές λιχουδιές.

Για περισσότερες ιδέες για υγιεινή τροφοθήκη, ακολούθησε την ειδικό (https://www.instagram.com/stavroulakriki/).