Την τοιχογραφία του σχολείου στο Βέλο για την έμφυλη βία σχολίασε και η μαμά της Γαρυφαλλιάς Ψαράκου

Την τοιχογραφία του σχολείου στο Βέλο για την έμφυλη βία σχολίασε και η μαμά της Γαρυφαλλιάς Ψαράκου
default

Στη δράση του προγράμματος «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια» πήρε μέρος το Δημοτικό Σχολείο Βέλου και το αποτέλεσμα ήταν μια τοιχογραφία όλο νόημα που καλύπτει το σχολείο εξωτερικά.

Είναι από τις πρωτοβουλίες εκείνες που κάνουν τα σχολεία μας πιο όμορφα σε κάθε διάσταση της λέξης ομορφιά.

Μιλάμε για το δημοτικό σχολείο Βέλου Κορινθίας. Ο Life In Colour δημιουργώντας την τοιχογραφία για την έμφυλη βία, στο Δημοτικό σχολείο Βέλου Κορινθίας, για το πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια» της Urban Act υλοποίησε μια μεγάλη εικαστική παρέμβαση- τοιχογραφία, το χρονικό διάστημα 25-29 Μαιου 2023.

Η τοιχογραφία έγινε στα πλαίσια του προγράμματος της UrbanAct «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια» και υλοποιήθηκε μετά απο πρόσκληση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Η τοιχογραφία με αφορμή την δολοφονία της Γαρυφαλλιάς

Η θεματική του εστιάζεται στην έμφυλη βία, με αφορμή την δολοφονία της Γαρυφαλλιάς Ψαράκου, με καταγωγή απο το Βέλο Κορινθίας. Το πρόγραμμα περιελάμβανε τη δημιουργία μιας μεγάλης δημόσιας τοιχογραφίας και συμμετοχικές δράσεις απο τους μαθητές σε χαμηλότερες επιφάνειες του σχολείου.

Στόχοι του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και εν γένει την κοινωνία σχετικά με την έμφυλη βία, να τους ενημερώσει για την ύπαρξή της, να ενθαρρύνει τους μαθητές να υιοθετήσουν θετικές αξίες και την σωστή συμπεριφορά απέναντι στους άλλους, ανεξαρτήτως φύλου, να εκφράσουν την αντίθεσή τους ενάντια σε οποιασδήποτε μορφή έμφυλης βίας και γενικότερα της βίας.

Ο καλλιτέχνης Life In Colour ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το έργο μου στο Δημοτικό σχολείο Βέλου έχει μια ποιητική διάθεση. Η αφορμή για αυτήν την τοιχογραφία ήταν ένα τραγικό γεγονός έμφυλης βίας, και υπήρχε ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση κατά την διάρκεια του σχεδιασμού. Εδώ χρησιμοποίησα συμβολικά ένα κορίτσι ντυμένο στα λευκά που τα ρούχα της και τα σύννεφα γίνονται ένα. Σε πολλές τοιχογραφίες που κάνω χρησιμοποιώ συμβολισμούς. Το προτιμώ από το να απεικονίζω κάτι ευθέως».

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την φιλοξενία και τη στήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και του Δήμου Βέλου-Βόχα. Η UrbanAct για πολλά χρόνια παρεμβαίνει με τις δράσεις της σε σχολεία ανά την Ελλάδα, με τοιχογραφίες που εκπέμπουν μηνύματα, με καλλιτέχνες που προσφέρουν το έργο τους και την ενσυναίσθησή τους και με συμμετοχικές δράσεις για τους μαθητές που συμβάλλουν στη γνώση, στον σεβασμό στη διαφορετικότητα, στη χαρά της ζωής και της συνεργασίας, της αλληλοβοήθειας. Χορηγοί του προγράμματος ήταν οι εταιρείες Μύλοι Μάρρα, Tσοπανάκης, Flame sprays, Εurofilm Mantzaris, Loucofruit.

Η μαμά της Γαρυφαλλιάς, που έχασε τη ζωή της στη Φολέγανδρο πριν δύο χρόνια, κοινοποίησε την τοιχογραφία και έγραψε χαρακτηριστικά:

«Γαρυφαλλιά....

Μια κόρη, μια αδερφή, μια φίλη....Για μένα είναι όλες οι κόρες ...όλες οι αδερφές...όλες οι φίλες! Η Ελένη...η Ερατώ...η Ντόρα...η Καρολάιν ..η Σοφία...η Ζωή! Όλα τα κορίτσια που μας τα πήραν έτσι....Φόρος τιμής για όλες»!

Ένας χρόνος από τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς και η μητέρα της μας μιλάει για το gineanthropos.gr

«Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μια κοινωνία που θα αναγνωρίζει και θα απορρίπτει τη βία σε όποια μορφή κι αν εμφανίζεται, από όπου και αν προέρχεται. Μια κοινωνία στην οποία το να είσαι βίαιο άτομο δε θα σε εξυψώνει. Μια κοινωνία που θα εκπαιδεύει τα παιδιά της σε έννοιες όπως η αγάπη, η ισότητα, η αποδοχή της διαφορετικότητας, ο σεβασμός και η ενσυναίσθηση. Θα φροντίζει να τιμωρεί αλλά ταυτόχρονα να σωφρονίζει τους δράστες. Θα βοηθά τα θύματα να ανακάμψουν ψυχικά, σωματικά και κοινωνικά. Δε θα κλείνει τα μάτια. Χρειαζόμαστε μια κοινωνία με ανθρώπους, με άλφα κεφαλαίο», είχε πει η κυρία Μάκου στο queen.gr στον έναν χρόνο από τη δολοφονία της κόρης της.