Το μήνυμα της μαμάς της Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε στη Φολέγανδρο προς τους νέους εμπνέει

Πατούλια Κατερίνα
Το μήνυμα της μαμάς της Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε στη Φολέγανδρο προς τους νέους εμπνέει

«Οι καλοί άνθρωποι δεν γεννιούνται καλοί. Επιλέγουν να είναι. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να σας περάσω».

Στις 16 Ιουλίου 2021, η 26χρονη φαρμακοποιός Γαρυφαλλιά Ψαράκου δολοφονήθηκε με άγριο τρόπο από τον 30χρονο άντρα τον οποίο αγάπησε και με τον οποίο ήθελε μόνο να κάνει διακοπές μαζί του στη Φολέγανδρο.

Η ανθρωποκτονία εις βάρος της Γαρυφαλλιάς συγκλόνισε τον Πανελλήνιο και βύθισε στη θλίψη τους γονείς και τα τρία της αδέρφια.

Η Γαρυφαλλιά έφυγε αλλά η οικογένειά της που έμεινε πίσω ζει με την απώλεια

Πώς συνεχίζει μια μάνα με την απώλεια του παιδιού της; Μια απώλεια που έγινε με τέτοιο άγριο τρόπο; Πώς ξυπνάει καθημερινά και πορεύεται στη ζωή αυτή; Η μαμά της Γαρυφαλλιάς, μας έχει γεμίσει από το πρωί με δάκρυα συγκίνησης για τα λόγια της προς το κορίτσι της που δεν θα ξαναδεί, για την υπόσχεση που της έδωσε αλλά και για το μήνυμα που έστειλε σε όλους τους νέους εκεί έξω.

Λίγες μέρες μετά τη δολοφονία της 26χρονης, η μητέρα της είχε συγκινήσει τους πάντες με τη δύναμη ψυχής της και τα όσα είχε πει:

«Η Γαρυφαλλιά ήταν δώρο για μένα. Η Δικαιοσύνη θα κάνει την δουλειά της. Έβλεπα κάποιες χειριστικές συμπεριφορές, αλλά μπορεί να υπήρχε έρωτας. Θέλω να σεβαστείτε τον πόνο μας. Δεν έχω γνωρίσει τον νεαρό. Η Γαρυφαλλιά έλεγε ότι είναι καλό παιδί. Καταλαβαίνω τον πόνο της μάνας του 30χρονου. Θα ήθελα να πω στο παιδί μας για μια τελευταία φορά ότι το αγαπάμε.

you are not alone

Η Γαρυφαλλιά δολοφονήθηκε στη Φολέγανδρο από τον σύντροφό της - Εδώ μπαίνει η τελεία - Αυτό είναι

Να είναι η τελευταία Γαρυφαλλιά.

«Θα ήθελα να διαχειριστώ με αξιοπρέπεια το θέμα. Ο σύζυγος μου δεν είναι σε καλή κατάσταση. Θα ήθελα λίγο ηρεμία, κάποιος την αφαίρεσε τη ζωή με αυτό τον άρρωστο τρόπο. Δεν πιστεύω στην κακιά στιγμή, πιστεύω στους κακούς ανθρώπους. Θα συνεχίσουμε την ζωή μαςμε την ελπίδα να είναι η τελευταία Γαρυφαλλιά: Ας μεγαλώσουμε τα αγόρια μας διαφορετικά. Καμία άλλη μάνα να μην το ζήσει αυτό. Μάθετε στα αγόρια σας να φέρονται με ανδρισμό, να μην είναι αλήτες», είχε τόσε πει η μαμά της Γαρυφαλλιάς.Η ομιλία στην εκδήλωση στη μνήμη της Γαρυφαλλιάς:

Σήμερα, μόνο μερικούς μήνες μετά τη δολοφονία της κόρης της, η μητέρα της Γαρυφαλλιάς μας έκανε να κλάψουμε μαζί της. Η εκδήλωση στη Φαρμακευτική Σχολή του ΕΚΠΑ ήταν αφιερωμένη στη Γαρυφαλλιά στο πλαίσιο εκδήλωσης για τις «Γυναικοκτονιες» που διοργανώθηκε στη μνήμη της.

Κι η μητέρα της, μίλησε πρώτα για το παιδί της με λόγια ζεστά όπως μια μάνα μπορεί να τα αποτυπώσει με λέξεις, λέξεις που έψαξε και η ίδια να τις πει:

«Πολυαγαπημένη μου Γαρυφαλλιά, σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να σε τιμήσουμε. Σήμερα παίρνεις το μεταπτυχιακό σου αγαπημένο μου παιδί. Νιώθω πως ότι και να πω είναι λίγο για εσένα με πλημμυρίζουν τόσα συναισθήματα και σκέψεις, τόσες αναμνήσεις, εικόνες, γέλια, μυρωδιές, αγκαλιές. Πώς να σας τα κάνω όλα αυτά λέξεις; Πώς να τα κάνω λόγια να σας τα πω;

Ήσουν πάντα ταπεινή, χαμηλών τόνων αλλά με ένα πανίσχυρο όπλο: το χαμόγελό σου, η ευγένειά σου η καλοσύνη σου. Θυμάμαι τον κόπο σου, την προθυμία σου και την αστείρευτη αγάπη γι’ αυτό που έκανες. Πάντα ήσουν ένας στρατιώτης για την επιστήμη σου. Κάποιες φορές σε κοιτούσα κρυφά από την πόρτα. Ήσουν σκυμμένη σε ένα γραφείο, χαμένη ανάμεσα στα βιβλία σου.

Κοίτα Γαρυφαλλιά μου, τα κατάφερες κορίτσι μου.

Είμαι τόσο περήφανη για εσένα. Όλοι είμαστε. Ακόμη κι από εκεί ψηλά που είσαι μας στέλνεις δώρα κορίτσι μου. Ακόμη και από εδώ που είμαι σου στέλνω την αγάπη μου εκεί στους καθαρούς ουρανούς που βρίσκεσαι. Η αγάπη μου για εσένα είναι τόσο μεγάλη και δυνατή που ξεπερνά τον πόνο μου πραγματικά. Αυτό μου άφησες παιδί μου αγάπη και φως και δυνάμεις στα λόγια μου.Έφυγες για ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή, χωρίς να το έχεις επιλέξει.

Τόσο βίαιος ο τρόπος και τόσο φωτεινός ο δρόμος του παραδείσου. Ένα φως είσαι και εσύ ανάμεσα σε αγγέλους. Ένα φως που δεν στάθηκε αρκετό να σε γλιτώσει από το σκοτάδι αυτού του δολοφόνου. Μακάρι αυτός ο άνανδρος να έπαιρνε λίγο από το φως σου και το αγγελικό σου βλέμμα και να έσωζε την ψυχή του κι εσένα. Κι εγώ εδώ κορίτσι μου συνεχίζω το ταξίδι, θα προχωράω για πάντα. Μα πάντα κάτι θα μου λείπει: η παρουσία σου άγγελε μου. Ήταν τόσο άδικο αυτό για εσένα. Τόσο άδικο. Ακόμη δεν έχω καταλάβει πως έφυγες παιδί μου. Ακόμα.

Σου υπόσχομαι Γαρυφαλια μου να είμαι δυνατή. Πάντα έτσι με έλεγες δυνατή. Μαζί με τον πατέρα σου σου δίνουμε μία υπόσχεση: να σε τιμούμε πάντα και θα σε κρατάμε φυλαχτό μας στην καρδιά μας.

Σου υποσχόμαστε να είμαστε δίκαιοι απέναντι στα αδέρφια σου. Να είμαστε οι ίδιοι γονείς που ήμασταν πάντα για εσάς. Τα αδέλφια σου μας δίνουν πάρα πολύ μεγάλη δύναμη και χρειάζονται κι εμάς να είμαστε δυνατούς δίπλα τους. Έχουμε τέσσερα υπέροχα παιδιά κι είμαστε περήφανοι για εσάς. Τα τρία είναι ακόμη κοντά μας κι ένα είναι ψηλά στον ουρανό. Σας αγαπάμε πάρα πολύ».

Κι όταν τελείωσαν τα λόγια προς το κορίτσι της, η μητέρα αυτή που έχασε την κόρη της από τα χέρια του ανθρώπου που αγαπούσε, έστειλε μήνυμα στους νέους, μήνυμα καλοσύνης και ευγένειας:

«Είμαι μάνα και νιώθω μάνα όλων σας.

Εδώ σε αυτή τη θέση θα μπορούσε να είναι η δική σας μητέρα. Είναι το πιο δύσκολο πράγμα να είσαι γονιός. Δυστυχώς δεν σπουδάζεις γονιός. Μαθαίνουμε να είμαστε μαζί σας και ωριμάζουμε με εσάς. Εμείς γεννάμε το μέλλον. Εσείς είστε το μέλλον και το ονειρευόμαστε καλύτερο για εσάς και το χτίζουμε μαζί σας. Το μέλλον είναι στα χέρια σας.

Δώστε σας παρακαλώ δεύτερες ευκαιρίες στη σκέψη σας. Ψάξτε καλά τον εαυτό σας κι εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα σας να σας υποστηρίζουμε. Βγάλτε τον καλύτερό σας εαυτό και μη ξεχνάτε πως τυχαία έχετε γεννηθεί αγόρια ή κορίτσια. Σκουρόχρωμα η ανοιχτόχρωμα ή με κάποια ιδιαιτερότητα. Σεβαστείτε λοιπόν τη διαφορετικότητα του άλλου.

Να υπερασπίζεστε και τον αδύναμο.

Ο κάθε άνθρωπος κουβαλά μια ιστορία από πίσω. Όλοι γεννιόμαστε μοναδικοί και είμαστε μοναδικοί. Οι καλοί άνθρωποι δεν γεννιούνται καλοί. Επιλέγουν να είναι. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να σας περάσω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

«Λέξεις μαχαίρια» το μήνυμα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Ο Ποινικός Κώδικας αλλάζει - Όχι άλλη γυναικοκτονία στον... βωμό της αγάπης