Το έξυπνο μυστικό για καλλιεργήσεις τη σχέση με το παιδί με πιο βαθύ και ποιοτικό τρόπο

Πατούλια Κατερίνα
Το έξυπνο μυστικό για καλλιεργήσεις τη σχέση με το παιδί με πιο βαθύ και ποιοτικό τρόπο

Κι όσο το παιδί ή τα παιδιά μεγαλώνουν, είναι σημαντικό να δημιουργείς μια μεγαλύτερη σύνδεση με αυτά.

Ως γονιός, έχεις καθημερινά να αντιμετωπίσεις πολλές προκλήσεις και πολλές ευθύνες που αφορούν την ανατροφή των παιδιών. Οι ευθύνες του πιο σημαντικού ρόλου της ζωής σου, αυτού του πατέρα ή της μητέρας αντίστοιχα, είναι καθημερινά αμέτρητες: Να βοηθήσεις στο διάβασμα, να συμβουλέψεις συναισθηματικά, να οδηγήσεις τα παιδιά στις δραστηριότητες, να γίνεις καθοδηγητής στις αξίες και τα ήθη, να γίνεις από σεφ και σοφέρ, ως κομμωτής και στυλίστας.

Με όλα αυτά τα πολύ διαφορετικά καθήκοντα, μπορεί να είναι δύσκολο να έχεις κατά νου το πιο σημαντικό μέρος της ανατροφής των παιδιών, την καλλιέργεια της σχέσης με εσάς τους γονείς, μια σύνδεση που πρέπει να είναι πάντα προτεραιότητα.

Ωστόσο, η διατήρηση αυτής της ασφαλούς σύνδεσης μπορεί να είναι δύσκολη με τις πολλές διαφορετικές εργασίες που απαιτούνται από εσένα, που τελικά, δεν μπορείς να είσαι μόνο γονιός αλλά ταυτόχρονα, εξυπηρετείς ένα σωρό ανάγκες στο γραφείο και στο σπίτι.

Κι όσο το παιδί ή τα παιδιά μεγαλώνουν, είναι σημαντικό να δημιουργείς μια μεγαλύτερη σύνδεση με αυτά. Κι ορίζουμε ως σύνδεση το συναίσθημα πίσω από την ασφαλή προσκόλληση.

Για να φτάσεις στην ασφαλή και θετική σύνδεση με τα δικά παιδιά σου, μπορείς να ξεκινήσεις χωρίζοντας τον ρόλο σου σε δύο μέρη- στον «ρόλο του γονέα» και « στον ρόλο της μαμάς ή του μπαμπά».

Ο διαχωρισμός αυτό θα σε βοηθήσει να σκεφτείς τα είδη των αλληλεπιδράσεων που θα έχεις με τα παιδιά σου.

Ο ρόλος της μαμάς/μπαμπά είναι η ζεστή, αγαπημένη πλευρά της γονεικότητας, το να απολαμβάνετε ο ένας τον άλλον, να διασκεδάζετε μαζί, να μαγειρεύετε, να χορεύετε, να παίζετε παιχνίδια. Ειδικά στην εφηβεία το παιδί αισθάνεται την αγάπη σου περισσότερο και πάνω σε αυτή οικοδομείται και η εμπιστοσύνη. Τα παιδιά ξέρουν ότι τα αγαπάμε, αλλά με τον χρόνο που αφιερώνουν στο ρόλο της μαμάς/μπαμπά, νιώθουν ότι τους αρέσεις, νιώθουν ότι θέλουν να περάσετε χρόνο μαζί τους κι αυτό ανοίγει τη σχέση, δημιουργώντας ένα ασφαλές μέρος για εσάς και μόνο. Θυμήσου πως πρέπει να χαλαρώνεις αληθινά με τα παιδιά και να μην έχεις ταυτόχρονα κι άλλες υποχρεώσεις.

Ο Ρόλος του γονέα από τη άλλη είναι το πιο εκπαιδευτικό καθήκον του να είσαι γονιός και είναι γεμάτο με υποχρεώσεις. Ο προγραμματισμός, το να πάμε στις δραστηριότητες των παιδιών, ο έλεγχος των εργασιών για το σπίτι και όλες οι αλληλεπιδράσεις που ξεκινούν με «έχεις να», «πρέπει» ή «πότε θα το κάνεις αυτό», δυστυχώς αφορά σε αυτά πρέπει να γίνουν, που μπορεί να είναι λιγότερο ευχάριστες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε γονιό και παιδί και που ξεκινούν με βιασύνη και ίσως και κόντρα.

Ο ρόλος του γονέα, αν και απαιτείται, δυστυχώς είναι εκεί που τείνουμε να αποσυνδεόμαστε από τα παιδιά μας. Όταν οι ειδικοί ρωτούν τους εφήβους ποιο ποσοστό της αλληλεπίδρασής τους είναι αρνητική με τους γονείς τους, οι περισσότεροι λένε περίπου το 80%. Σε περαιτέρω συζητήσεις, οι έφηβοι μοιράζονται την πλειονότητα των αλληλεπιδράσεών τους με τους γονείς τους, γύρω από τις υποχρεώσεις τους. Αυτό θεωρείται από έναν έφηβο ως αρνητική αλληλεπίδραση και προκαλεί αποσύνδεση μεταξύ εφήβου και γονέα.

Σίγουρα λοιπόν- και ξέρουμε πως είναι δύσκολο- ιδανικά, ο ρόλος της μαμάς/μπαμπά είναι εκεί που θέλουμε να μένουμε πιο συχνά.

Τα καλά νέα είναι ότι όσο περισσότερο παραμένουμε στη λειτουργία Mαμά/ Μπαμπάς, τόσο λιγότερο χρόνο έχουμε να αφιερώσουμε στη λειτουργία του γονιού. Καθώς χτίζουμε συνεχώς στενούς δεσμούς με τα παιδιά μας, ειδικά στην εφηβεία, είναι λιγότερο πιθανό τα παιδιά να μας απωθήσουν. Είναι ο στενός δεσμός του ρόλου μαμάς/μπαμπά που χρησιμεύει ως προστατευτική δύναμη κόντρα στις προκλήσεις του παιδιού που μεγαλώνει, αλλάζει κάνει νέους φίλους και σταδιακά φτάνει στην ενηλικίωση.

«Μακάρι να κάναμε πιο διασκεδαστικά πράγματα μαζί». «Μακάρι να μπορούσα να μιλήσω για το πώς νιώθω με τους γονείς μου».

Αυτά θέλουν τα παιδιά αλλά δεν μπορούν να τα εκφράσουν. Εσύ ως γονιός, πρέπει να ηγηθείς. Όταν τα εμπόδια καταργηθούν, οι έφηβοι βρίσκουν μια αίσθηση ανακούφισης και μπορούν να ανοιχτούν στους γονείς τους. Ένας τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να είσαι διαθέσιμη στα παιδιά όποτε θέλουν να μιλήσουν.

Όλοι θυμόμαστε μια στιγμή που επιτέλους μιλήσαμε για κάτι που μας προβλημάτιζε και νιώσαμε καλύτερα μετά. Οι γονείς είναι το πιο κοντινό άτομο στο παιδί τους και ο δεσμός γονέα-παιδιού είναι ιδιαίτερος. Ο ρόλος της μαμάς ή του μπαμπά βοηθά στη δημιουργία ασφάλειας για συναισθηματική έκφραση και η αλήθεια είναι ότι τα σχεσιακά μοτίβα που σχηματίζουν τα παιδιά μας αυτή τη στιγμή, πιθανότατα θα μεταφερθούν στην ενήλικη ζωή τους με συγκεκριμένους τρόπους. Ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά δημιουργούν σχέσεις με τους γονείς τους, στην πραγματικότητα επηρεάζει την ικανότητά τους να έχουν υγιείς σχέσεις ενηλίκων.

3 τρόποι που ο ρόλος της μητέρας επηρεάζει τις σχέσεις μας ως ενήλικες