Τελικά πρέπει ή δεν πρέπει να δίνουμε στα σκυλάκια μας φρούτα και λαχανικά;

Πατουχέα Μαριάννα
Τελικά πρέπει ή δεν πρέπει να δίνουμε στα σκυλάκια μας φρούτα και λαχανικά;

Ένας κτηνίατρος μας συμβουλεύει

«Ως ένας ολιστικός κτηνίατρος, συμβουλεύω τους ιδιοκτήτες σκύλων να ταΐζουν τα κατοικίδια τους αποκλειστικά και μόνο με φρέσκα, οργανικά τρόφιμα ενώ άλλοι γιατροί πιστεύουν ότι είναι λάθος τα ζώα μας να τρώνε από το φαγητό μας. Εγώ ενθαρρύνω τους πελάτες μου να δίνουν φρούτα και λαχανικά στα σκυλάκια τους, ιδιαίτερα σε αυτά που χρειάζεται να χάσουν βάρος, αφού με την κατανάλωσή τους προσλαμβάνουν ελάχιστες θερμίδες.

Παρά το «ελεύθερο» της κατανάλωσης λαχανικών και φρούτων, υπάρχουν και μερικά είδη από αυτά που απαγορεύεται να καταναλωθούν από τα κατοικίδια και θα αναφερθούν παρακάτω.

Λαχανικά που μπορούν να δοθούν στα σκυλάκια

Καρότα: Τα περισσότερα σκυλιά τρελαίνονται για τα καρότα, είτε ολόκληρα είτε κομμένα σε κομμάτια γεγονός που μας ευχαριστεί πολύ αφού περιέχουν μια ουσία γνωστή ως φαλκαρινόλη που έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Μπρόκολο: Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό που λατρεύω και αυτό γιατί το λατρεύουν και τα σκυλιά ενώ παράλληλα, έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για αυτά. Κυρίως για τα σκυλιά που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και για αυτά που πρέπει να αυξήσουν τα ένζυμα που προλαβαίνουν την εμφάνιση ασθενειών όπως αυτή του καρκίνου.

Σκουροπράσινα λαχανικά: Καλύτερα όχι ωμά αλλά βραστά ή σωτέ, τα λαχανικά με σκουροπράσινο χρώμα είναι ιδανικά για να αναμειχθούν με την τροφή των σκύλων σας. Όντας πλούσια σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες, τα λαχανικά αυτά προστατεύουν τόσο την καταστροφή των κυττάρων όσο και την αρθρίτιδα.

dcd1d398e430c1081e22d18754c489ce

Λαχανικά που ΔΕΝ πρέπει να δίνονται στα σκυλιά

Ενώ τα περισσότερα κατοικίδια ζώα μπορούν να τρώνε σχεδόν οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό, υπάρχουν ορισμένα από αυτά που πρέπει να αποφεύγονται λόγω πιθανής τοξικότητας. Τα μικρά σκυλιά, όπως και οι γάτες, μπορεί να είναι ευαίσθητα απέναντι σε τροφές όπως το κρεμμύδι ή το σκόρδο. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να προκαλέσουν ερυθροκυτταρική βλάβη που συμβάλλει στην αναιμία και επιπλέον, τροφές όπως τα σταφύλια ή οι σταφίδες συντελούν στην νεφρική ανεπάρκεια. Συνεπώς, καλό θα ήταν να αποφεύγονται.»

Δες ακόμα:

Γιατί πρέπει να χαρίσεις ένα σκυλάκι στo μικρό σου αδερφάκι, ξαδερφάκι ή ανιψάκι ; Γιατί πρέπει να χαρίσεις ένα σκυλάκι στo μικρό σου αδερφάκι, ξαδερφάκι ή ανιψάκι ;

Και όμως σου λέει και το κατοικίδιο σου «Σε αγαπώ» αλλά εσύ δεν το καταλαβαίνεις