Πόσο χρειάζεται να κοιμάται μια γάτα μέσα στην ημέρα; (ιδού το ερώτημα!)

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Πόσο χρειάζεται να κοιμάται μια γάτα μέσα στην ημέρα; (ιδού το ερώτημα!)

Οι γάτες κοιμούνται πολύ περισσότερο από όσο μπορεί να νομίζεις.

Οι γάτες είναι τόσο τρυφερές όσο και άγριες, και αυτό είναι το χαρακτηριστικό που τις καθιστά το τέλειο κατοικίδιο για να έχουμε στο σπίτι μας. Είναι χαριτωμένες αλλά όταν κάνουν εκρήξεις ενέργειας, μπορεί να κάνουν το δωμάτιο άνω κάτω! Με τις γάτες δεν πλήττεις ποτέ! Και το σημαντικό; Δε χρειάζεται καν να τις βγάλεις έξω για βόλτα όπως απαιτούν τα σκυλιά!


https://www.instagram.com/p/CSMHm9Dj97D

Οι γάτες έχουν πολλές παραξενιές. Είναι γνωστό ότι γλείφουν τα πρόσωπα των ανθρώπων όταν τους χαιρετούν και μερικές φορές μας τσιμπούν - εντάξει, δαγκώνουν - όταν τις χαϊδεύουμε. Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό για τις γάτες είναι ότι κοιμούνται. Στην πραγματικότητα, οι γάτες λέγεται ότι είναι πιο δραστήριες την αυγή και το σούρουπο, σύμφωνα με την Companion Animal Psychology. Στο μεταξύ, αποθηκεύουν την ενέργειά τους με τον ύπνο. Γιατί όμως το κάνουν αυτό; Προφανώς, αυτό συμβαίνει επειδή το τυπικό θήραμά τους, τα ποντίκια σε αυτή την περίπτωση, είναι ενεργά αυτές τις ώρες. Αυτό δίνει στις γάτες την ευκαιρία να τις πιάσουν και να τις φάνε.

Αυτός είναι ο λόγος που οι γάτες γυρνούν ανάσκελα όταν θέλουν να σε χαιρετήσουν

Οι γάτες κοιμούνται πολύ περισσότερο από όσο μπορεί να νομίζεις

gata ypnos1

Οι γάτες περνούν διαφορετικές φάσεις ύπνου όπως και οι άνθρωποι, εξήγησε η Companion Animal Psychology, συμπεριλαμβανομένης της φάσης ταχείας κίνησης των ματιών (REM). Στην πραγματικότητα, μέχρι να γίνουν 10 ημερών, υπολογίζεται ότι όλος ο ύπνος σ' ένα μικρό γατάκι είναι ύπνος REM. Στη συνέχεια, μόλις συμπληρώσουν την ηλικία των 28 ημερών, η περίοδος ύπνου REM μειώνεται στο μισό περίπου του ύπνου τους. Όπως και οι άνθρωποι, αλλάζουν συνεχώς μεταξύ ύπνου REM και μη REM ενώ κοιμούνται.

Αλλά όταν πρόκειται για το πόσο καιρό κοιμούνται, μπορεί να σοκαριστείς.



Όλοι γνωρίζουμε ότι οι γάτες κοιμούνται πολύ, αλλά ο αριθμός των ωρών που κοιμούνται είναι πολύ, πολύ μεγάλος. Σύμφωνα με το PetMD, οι γάτες κοιμούνται κατά μέσο όρο 15 ώρες την ημέρα, αν και μερικές γάτες μπορούν να κοιμηθούν έως και 20 ώρες την ημέρα! Αυτό σημαίνει ότι είναι ξύπνιες μόνο 4 ώρες την ημέρα, τουλάχιστον έως 9 ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο.

Η PetMD σημείωσε ότι οι γάτες είναι προσαρμόσιμα ζώα και το πρόγραμμα ύπνου τους μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το περιβάλλον και τις ανάγκες τους. Εξαιτίας αυτού, δεν υπάρχει κανόνας για το πόση ώρα και πότε πρέπει να κοιμούνται.