6 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις κουνελάκι για κατοικίδιο

Νάνσυ Μητσοστέργιου
6 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις κουνελάκι για κατοικίδιο

Δεν υπάρχουν μόνο τα σκυλάκια και τα γατάκια που μπορείς να έχεις σπίτι σου.

Ένα κατοικίδιο στο σπίτι είναι σαν ένα παιδί. Φέρνει χαρά και χαμόγελα και χρειάζεται εξίσου την ίδια φροντίδα και προσοχή για να έχει μια καλή και όμορφη ζωή δίπλα σου. Είτε μιλάμε για γάτα, είτε για σκυλάκι, είτε για κουνελάκι, πάνω κάτω οι γενικοί κανόνες είναι ίδιοι.

Αν ειδικά σκοπεύεις να αγοράσεις ένα κουνελάκι για κατοικίδιο, υπάρχουν 6 βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις γι’ αυτές τις αφράτες χνουδόμπαλες.

kouneli4

Τα κουνέλια μπορούν να ζήσουν από 10 έως 12 χρόνια

Αυτό μπορεί να είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις όταν πρόκειται να αγοράσεις κουνελάκι, καθώς απαιτούν έναν αρκετά μεγάλο βαθμό καθημερινής και εβδομαδιαίας φροντίδας κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Δεδομένου του πόσο καιρό ζουν, χρειάζονται πολλή δουλειά που είναι κάτι περισσότερο από το να τα ταΐζεις και να μαζεύεις τα κακά τους. Είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη δέσμευση εάν ένα κουνέλι δίνεται σε ένα παιδί ως κατοικίδιο και στη συνέχεια αυτό το παιδί φεύγει ως φοιτητής και το κουνέλι γίνεται ευθύνη του γονέα ή του κηδεμόνα.



Δεν είναι το καλύτερο κατοικίδιο για παιδιά

Και μιας και αναφερθήκαμε σε παιδιά έχε κάτι ακόμη στον νου σου, τα κουνέλια δεν είναι το καλύτερο κατοικίδιο που μπορείς να δώσεις σε ένα παιδί. Ναι, κάθε παιδί θα ήθελε ένα κουνελάκι για κατοικίδιο, αλλά το κουνέλι μπορεί να είναι λιγότερο ενθουσιασμένο με ένα μικρό παιδί ως κύριο φροντιστή. Τα κουνέλια είναι θηράματα, όπως σημειώνει η Humane Society of the United States (HSUS), και ως εκ τούτου, ξαφνιάζονται εύκολα από δυνατούς θορύβους και κινήσεις αιφνιδιασμού. Το να σηκώνεις αγκαλιά τα κουνέλια είναι επίσης απαγορευτικό, καθώς μπορεί να τα κάνει να πιστεύουν ότι τα έχει αρπάξει ένα αρπακτικό. Το HSUS συμβουλεύει τους γονείς ή τους κηδεμόνες να περιμένουν μέχρι να μεγαλώσουν τα παιδιά προτού η οικογένεια υιοθετήσει ένα κουνέλι.

Πώς θα καθαρίσεις τα πατουσάκια του κουνελιού σου

Τους αρέσει να είναι μαζί με άλλα κουνέλια

Τα κουνέλια είναι κοινωνικά ζώα που βασίζονται το ένα στο άλλο για να επιβιώσουν στην άγρια φύση. Ένα κουνέλι από μόνο του πρέπει να είναι σε εγρήγορση ανά πάσα στιγμή για πιθανούς θηρευτές, αλλά αν υπάρχει άλλο κουνέλι, αυτό διαχέει την ευθύνη. Και δεδομένου ότι τα κουνέλια «μιλούν» μόνο με κουνέλια, τα βοηθά να αισθάνονται πολύ πιο ασφαλή αν υπάρχει κι άλλο κουνέλι. Σχετικά με αυτό, η στείρωση του κουνελιού σου είναι μια καλή κίνηση εάν πρόκειται να έχεις δύο κουνέλια, αλλά αν έχεις μόνο ένα και το θέλεις, τότε μπορείς να το ζευγαρώσεις.



Τα κουνέλια χρειάζονται άσκηση και χώρο για να περιπλανηθούν

Οι ειδικοί συνιστούν σταθερή άσκηση τεσσάρων ωρών την ημέρα για τα κουνέλια, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν είναι η καλύτερη ιδέα να τα αφήνεις κλεισμένα σε ένα κλουβί όλη την ημέρα. Η άσκηση για τα κουνέλια, όπως και για τους ανθρώπους, βοηθά στη συνολική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πέψης, και την ψυχική υγεία. Εάν έχεις τον χώρο, ένα ολόκληρο δωμάτιο μόνο για το κουνέλι σου είναι πιθανώς μια εξαιρετική ιδέα, καθώς του δίνει άφθονο χώρο για να τρέχει πέρα δώθε. Εάν δεν έχεις χώρο, τότε το κλουβί που έχεις μέσα το κουνέλι πρέπει να είναι τουλάχιστον πέντε φορές το μέγεθος του σύμφωνα με το HSUS, και αυτό σημαίνει πως σε κάθετη μορφή το κουνέλι να μπορεί να σταθεί όρθιο στα πίσω πόδια χωρίς να χτυπάει το κεφάλι του.

Χρειάζονται κάτι παραπάνω από καρότα

Η κοινή αντίληψη είναι ότι τα κουνέλια τρέφονται με λαχανικά όλη την ημέρα, αλλά είναι σημαντικό να παρέχεις στο κουνέλι σου μια ποικίλη αλλά υγιεινή διατροφή. Ο σανός ή το γρασίδι θα πρέπει να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής τους, σύμφωνα με την Ένωση και Ταμείο Ευημερίας των Κουνελιών (RWAF), με τα φρέσκα λαχανικά να παρέχουν μικρότερο μέρος της πρόσληψής τους. Αυτά τα λαχανικά μπορεί να περιλαμβάνουν λάχανο, μπρόκολο, μαρούλι και μαϊντανό. Μικρά κομμάτια φρέσκου καρότου, μήλου και ανανά είναι λιχουδιές που πρέπει να δίνονται μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα. (Ναι, ο ανανάς μπορεί να βοηθήσει στην πέψη τους.)



Απαιτούν μοναδική ιατρική φροντίδα

Όπως με κάθε κατοικίδιο, έτσι κι εδώ, πρέπει να γνωρίζεις τη συνολική ευημερία του κουνελιού σου. Τα κουνέλια ωστόσο έχουν τις δικές τους ανάγκες. Ως εκ τούτου, τα κουνέλια έχουν επίσης τους δικούς τους εξειδικευμένους κτηνιάτρους, σύμφωνα με την PETA, και μπορεί να είναι πιο ακριβοί από τον κτηνίατρό σου. Οι ειδικοί συνιστούν ετήσιες επισκέψεις σε κτηνίατρο για έλεγχο των δοντιών τους, για παράσιτα και για εμβολιασμούς.