Τα χωριά, τα ράφια και οι γάμοι

Τα χωριά, τα ράφια και οι γάμοι

Γιατί συναντάμε συχνά ζευγάρια στην επαρχία με διαφορά ηλικίας με την πλάστιγγα να γέρνει στη σύζυγο;

Το παρατήρησα τελευταία σε ένα χωριό που έμεινα και ρώτησα. Πολλά ζευγάρια μεσηλίκων με τη γυναίκα να προηγείται σε ηλικία αρκετά από το σύζυγο. Είναι ένα γεγονός που μπορεί κάποιος να το χαρακτηρίσει ως σύμπτωση αλλά από την άλλη κάποιοι δίνουν τη δική τους λογική εξήγηση. Στα νιάτα τους και στην εποχή τους όταν μια γυναίκα ξεπερνούσε τα 24-25 άρχισε να ανησυχεί.
Αν στα 27 σου δεν είχες αποκατασταθεί η εικόνα του ραφιού που σε περίμενε παρέα με την προσκόλληση στο πατρικό σπίτι και την ανάληψη της φροντίδας των γονιών πίεζε ασφυκτικά.

Από την άλλη οι νεαροί ηλικίας 19-20 χρονών είχαν τις ορμές τους αλλά δύσκολα μπορούσαν να τις εξωτερικεύσουν στις συνομήλικες τους αφού αυτές ήταν κλεισμένες και προστατευμένες σαν κάτι ιερό που για να τις ακουμπήσεις έπρεπε να προηγηθεί αρραβώνας.
Σε αυτόν τον ανταγωνισμό οι μεγαλύτερες κοπέλες λειτουργούσαν αθέμιτα και ρίσκαραν τις ερωτικές περιπτύξεις με απώτερο στόχο αυτό που λέγανε «να τον τυλίξουν» και αφού ύφαιναν τον ερωτικό τους ιστό στο τέλος ο νεαρός είχε μεγάλες πιθανότητες να υποκύψει είτε στα αισθήματα του, είτε στο φιλότιμο του, είτε σε μια εγκυμοσύνη οπότε και γλυτώνανε το ράφι. Σήμερα όλοι καλομάθαμε ή μήπως κακομάθαμε;