Σαν πας στον γαμήλιο πηγαιμό για το Μαρόκο

Σαν πας στον γαμήλιο πηγαιμό για το Μαρόκο

Όταν οι Μαροκινοί μιλούν για γαμήλιο γλέντι δεν αστειεύονται. Τα happenings διαρκούν -όπως και στις περισσότερες Μουσουλμανικές χώρες, άλλωστε- από τέσσερις έως επτά ημέρες, χωρίς σταματημό.

Η μέρα του γάμου για τη νύφη ξεκινά ιδιαίτερα απολαυστικά αφού, εθιμοτυπικά, απολαμβάνει ένα μπάνιο μέσα σε γάλα λίγο πριν ξεκινήσει την τελετουργία της Beberiska που είναι το ζωγράφισμα των χεριών και των ποδιών της με περίτεχνα σχέδια από χένα.

Η προετοιμασία, αυτή, της νύφης για τη γαμήλια τελετή έχει την απαρχή της δύο αιώνες πίσω και τις ρίζες της στις Αραβικές χώρες. Οι σύγχρονες Μαροκινές νύφες τηρούν την παράδοση (και γιατί όχι, άλλωστε) και την πάνε ακόμα παραπέρα. Μια άλλη γυναίκα, συγγενής ή φίλη, επιστρατεύεται για να της φτιάξει τα μαλλιά, να τη βάψει και να της φορέσει τα κοσμήματά της κακομαθαίνοντάς την στην τεμπελιά αφού η ίδια δεν καταβάλει την παραμικρή προσπάθεια για την ετοιμασία της. Ένα βέλο, στο κεφάλι της, συμπληρώνει την εντυπωσιακή, πολύχρωμη εμφάνιση και η νύφη είναι έτοιμη για την γαμήλια τελετή.

Μόλις το ζευγάρι ανταλλάξει τους όρκους του και μια στιγμούλα μόνο προτού η νεόνυμφη γίνει η κυρία του νέου τους σπιτιού περπατάει γύρω από το οίκημα τρεις φορές. Αμέσως μετά ξεκινά το γλέντι που θα διαρκέσει από τέσσερις ημέρες έως μία εβδομάδα εξαντλώντας απολαυστικά και το ζευγάρι μα και όλους τους καλεσμένους.