Το πέταγμα της καλτσοδέτας

Το πέταγμα της καλτσοδέτας

Ένα λιγότερο συνηθισμένο έθιμο.

Το πέταγμα της καλτσοδέτας είναι ένα πού ενδιαφέρον έθιμο που δε συνηθίζουμε να τιμάμε σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Μετά το μυστήριο το νιόπαντρο ζευγάρι κατευθύνεται στο χώρο της δεξίωσης όπου και κόβει τη γαμήλια τούρτα. Σειρά έχει το πέταγμα της ανθοδέσμης για να την πιάσουν οι ελεύθερες, ώστε να δουν ποια θα είναι η επόμενη που θα περάσει τα σκαλιά της εκκλησίας. Έτσι γίνεται ένας μικρός συνωστισμός και με μερικά μικρά σπρωξίματα η πιο τυχερή ή η πιο γρήγορη υποψήφια, πιάνει την ανθοδέσμη.

Αμέσως μετά, ο γαμπρός αναλαμβάνει δράση. Η νύφη στέκετε στην μέση ενός εμφανούς χώρου, ίσως στην μέση της πίστας, και αφού καθίσει σε μια καρέκλα επιτρέπει στον γαμπρό, να της αφαιρέσει την καλτσοδέτα. Αφού το πραγματοποιήσει, καλεί και αυτός όλους του ανύπαντρους φίλους του και με γυρισμένη την πλάτη, πετά με τη σειρά του την καλτσοδέτα.

Ο τυχερός που θα την αποκτήσει θα πρέπει να πάρει την καλτσοδέτα και να την φορέσει στο πόδι της κοπέλας, ή οποία λίγο πριν έχει πιάσει την ανθοδέσμη. Σύμφωνα με το έθιμο, όσο πιο ψηλά στο πόδι περάσει την καλτσοδέτα τόσα περισσότερα θα είναι τα ευτυχισμένα χρόνια που θα περάσει μαζί το νιόπαντρο ζευγάρι!

Εσείς θα το τηρούσατε αυτό το έθιμο στο γάμο σας;