Η σημασία πίσω από την πιο δημοφιλή ατάκα στην τελετή του γάμου που σίγουρα δε γνωρίζεις

Η σημασία πίσω από την πιο δημοφιλή ατάκα στην τελετή του γάμου που σίγουρα δε γνωρίζεις

Το περίφημο «Όποιος έχει αντίρρηση γι' αυτόν τον γάμο, ας μιλήσει τώρα ή ας σωπάσει για πάντα», κρύβει μια μεγάλη ιστορία.

Οι περισσότερες από εμάς έχουν δει αρκετές σκηνές γάμου στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Σίγουρα θα έχεις προσέξει πως στο εξωτερικό (κυρίως στις ΗΠΑ) ο παπάς λέει κατά τη διάρκεια της τελετής την εξής φράση: «Όποιος έχει αντίρρηση γι' αυτόν τον γάμο, ας μιλήσει τώρα ή ας σωπάσει για πάντα». Οι καλεσμένοι συνήθως παραμένουν σιωπηλοί και κανείς δεν τολμά να διακόψει την γαμήλια τελετή. Στην Ελλάδα το συγκεκριμένο έθιμο δεν υφίσταταιν ούτε στον θρησκευτικό αλλά ούτε και στον πολιτικό γάμο.

Πώς καθιερώθηκε η φράση και γιατί ακούγεται κατά τη διάρκεια του γάμου

Διοργανωτές γάμου μίλησαν στο Reader's Digest και ανέφεραν ότι είναι σπάνιο πλέον ο παπάς να λέει «Όποιος έχει αντίρρηση γι' αυτόν τον γάμο, ας μιλήσει τώρα ή ας σωπάσει για πάντα» για να διακοπεί ο γάμος. Ουσιαστικά πρόκειται για μια τυπικότητα.

Η συγκεκριμένη φράση προήλθε από μια χριστιανική τελετή γάμου. Ήταν δύσκολο για τους ανθρώπους να επικοινωνούν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, ειδικά αν ζούσαν σε διαφορετικές πόλεις. Για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι δεν παντρεύονταν πολλούς συντρόφους ή ότι δεν είναι ήδη σε έναν γάμο, οι επερχόμενοι γάμοι ανακοινώνονταν για τρεις συνεχόμενες Κυριακές. Με αυτόν τον τρόπο, το ευχάριστο νέο έφτανε παντού και έτσι μπορούσε να διαπιστωθεί εάν κάποιος ήταν ήδη παντρεμένος.

gamos11.jpg

Πριν επιλέξεις τη γαμήλια ανθοδέσμη σου μάθε τη σημασία πίσω από 11 ρομαντικά λουλούδια

Τι συμβαίνει αν κάποιος έχει αντίρρηση σε έναν γάμο

Οι μελλόνυμφοι επιμελούνται τη λίστα καλεσμένων ώστε να περιλαμβάνει μόνο άτομα που υποστηρίζουν την ένωσή τους και δεν θα διέκοπταν ποτέ την ομορφότερη για εκείνους στιγμή.

«Αν κάποιος δηλώσει ότι έχει αντίρρηση για τον γάμο, τις περισσότερες φορές γίνεται για πλάκα», εξηγεί ο Willard. «Ακολουθούν αστεία από τους παρευρισκομένους ενώ, μια έξυπνη απάντηση δίνεται συχνά είτε από τη νύφη είτε από τον γαμπρό», αναφέρει ο Keith Willard, διοργανωτής γάμων.

Εάν ένα ζευγάρι ανησυχεί για μια συγκεκριμένη αντίρρηση που θα ακουστεί κατά τη διάρκεια της τελετής, μπορεί να ενημερώσει έγκαιρα τον ιερέα, ώστε να παρακούσει το συγκεκριμένο άτομο.

Μπορεί ο γάμος να συνεχιστεί αν κάποιος έχει αντίρρηση;

Ναι, οι γάμοι μπορεί να συνεχιστούν κανονικά αφού το ζευγάρι επιθυμεί να ολοκληρώσει την τελετή.

Πηγή κεντρικής: pexels.com