ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Συνέντευξη με τον hairstylist των διάσημων κυριών του Hollywood, Πάνο Παπανδριανό

Μαρία Ροδίτη
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Συνέντευξη με τον hairstylist των διάσημων κυριών του Hollywood, Πάνο Παπανδριανό

Είναι ο άνθρωπος που έχει δουλέψει στα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας και fashion shows του κόσμου, ενώ βρίσκεται πίσω από τα μαλλιά supermodels, όπως η Bella & η Gigi Hadid. Και ναι, είναι Έλληνας!

ΜΑΛΛΙΑ


Θα το ομολογήσω! Ανακάλυψα τον Πάνο Παπανδριανό στο Instagram, αλλά… όχι στο δικό του. Κάνοντας scroll στο feed μου έπεσα πάνω σε φωτογραφίες των Gigi & Bella Hadid, οι οποίες τον είχαν κάνει tag σε διάφορες επαγγελματικές φωτογραφίες του, μαρτυρώντας πως αυτός επιμελήθηκε τα μαλλιά τους.

Προς έκπληξή μου, πατώ στο account του (@panosphair) και βλέπω ελληνικό όνομα. Ενθουσιάζομαι, αλλά αμέσως σκέφτομαι ότι θα είναι πολύ δύσκολο να βρω τα στοιχεία του, ένα mail, ένα τηλέφωνο για να κάνω μια συνέντευξη μαζί του! «Σιγά μη βρω έναν τόσο επιτυχημένο άνθρωπο που διαπρέπει στη Νέα Υόρκη», είπα από μέσα μου. Και κάπως μαγικά μετά από λίγες μέρες έχω στα χέρια μου τον αμερικάνικο αριθμό τηλεφώνου του. Αγχώνομαι να τον καλέσω, γιατί δεν τα πάω και καλά με τη διαφορά ώρας από χώρα σε χώρα. Κάνω κάτι πρόχειρους υπολογισμούς, τον καλώ και… προς έκπληξή μου ήταν στην Ελλάδα για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ουφ, ησύχασα!

Papandrianos Panos

Ο Έλληνας hairstylist των Hollywood stars, Πάνος Παπανδριανός

Και κάπως έτσι ξεκίνησε μια τόσο ενδιαφέρουσα και χαλαρή συνέντευξη με τον Πάνο Παπανδριανό, τον Έλληνα hairstylist που διαπρέπει στον χώρο της μόδας παγκοσμίως. Ο Πάνος έχει άπειρες συνεργασίες με τα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας του κόσμου, όπως η Vogue της Βρετανίας, της Τουρκίας, της Ισπανίας, της Ιαπωνίας, το Harper’s Bazaar, το Elle, το V Magazine, το ID, το Dazed and Confused, ενώ έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές να εργάζεται σε μεγάλου βεληνεκούς fashion shows. Όπως καταλαβαίνεις, συναναστρέφεται σχεδόν καθημερινά με supermodels σαν την Gigi και την Bella Hadid, την Irina Shayk, την Taylor Hill, την Karlie Kloss, τη Hailey Bieber και την Joan Smalls. Έχει στο βιογραφικό του συνεργασίες με την Kylie Minogue, τη Rosalia και την Dua Lipa, ενώ τα δικά μας κορίτσια, Ηλιάνα Παπαγεωργίου, Άννα Βίσση και Σοφία Καρβέλα τον εμπιστεύονται εδώ και χρόνια με κλειστά μάτια.

Οι ερωτήσεις, λοιπόν, που είχα να του κάνω μόνο λίγες δεν ήταν. Θέλησα να μάθω τα πάντα για όλα αυτά τα It girls της μόδας, για την αξιοζήλευτη πορεία του από την Αθήνα στο Λονδίνο και πλέον στη Νέα Υόρκη… Για τη δουλειά του μέσα στον μαγικό κόσμο της μόδας. Εννοείται πως είπαμε τα πάντα για τάσεις στα μαλλιά το 2021, αλλά και για όλα όσα μας έφερε και θα μας φέρει η πανδημία του Covid-19. Και, βέβαια, ο Πάνος δέχτηκε με χαρά να μοιραστεί μαζί μας φωτογραφίες από το προσωπικό του αρχείο με backstage στιγμές, με τα top models, αλλά και με τα πιο όμορφα εξώφυλλα στα οποία κι αυτός έβαλε το δικό του λιθαράκι! Ώρα να τα μάθεις και να τα δεις όλα κι εσύ…

Taylor Hill

Η Taylor Hill με hairstyling Πάνου Παπανδριανού ποζάρει για το εξώφυλλο της τουρκικής Vogue



Γεννήθηκες και μεγάλωσες στην Αθήνα… Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την κομμωτική; Ήταν ένα παιδικό όνειρο ή απλά προέκυψε;

Η ενασχόλησή μου με την κομμωτική ήταν η συμπαντική απάντηση στην έντονη ανάγκη μου για καλλιτεχνική έκφραση. Μου πήρε λίγο χρόνο, βέβαια, να καταλάβω ότι τα μαλλιά ήταν η μεγαλύτερη αγάπη μου. Πάντα έφτιαχνα τα μαλλιά της μητέρας μου, των συγγενών μου, των φίλων μου, χωρίς να έχω κάποια ιδέα για το πώς κάνουν μαλλιά. Απλά πειραματιζόμουν και επειδή είχα ένστικτο και καλή αντίληψη, τα κατάφερνα. Οι γονείς μου, λοιπόν, ήταν αυτοί που είδαν πως είχα ως μέσο έκφρασης τα μαλλιά. Εγώ είχα μια μικρή συστολή στο να παραδεχθώ ότι θέλω να γίνω κομμωτής, διότι τότε υπήρχε και ένα μικρό ταμπού να γίνει ένα αγόρι κομμωτής. Πήρα, λοιπόν, το «πράσινο φως» από τους γονείς μου και έτσι «άνοιξαν» τα μάτια μου. Αισθάνθηκα μια ελευθερία να κάνω αυτό που αγαπώ και ένα χτύπημα στον ώμο, ότι όλα θα πάνε καλά, ότι είσαι καλός.




Πώς ξεκίνησε η καριέρα σου και πώς βρέθηκες στον χώρο της μόδας;

Αρχικά, σπούδασα κομμωτής και δούλεψα σε κάποια κομμωτήρια. Όταν αυτό έπαψε να με γεμίζει, ξεκίνησα να κάνω διαφημιστικά σποτ στην τηλεόραση και παράλληλα στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Είχα κάνει μια ταινία μικρού μήκους με τον Γιώργο Λάνθιμο, τότε που κι εκείνος έκανε διαφημιστικά. Εκείνη την εποχή, όλοι ήμασταν πιο νέοι, πειραματιζόμασταν και συνεργαζόμασταν μεταξύ μας, γιατί μας ένωνε η ανάγκη να εκφραστούμε καλλιτεχνικά και να δημιουργήσουμε το διαφορετικό, το καινούριο. Κάτι που ήταν μπροστά από την εποχή. Μετά τη διαφήμιση, σειρά είχε η μόδα. Όχι τυχαία. Κάθε ευκαιρία που μου δόθηκε στη ζωή μου την «άρπαξα από τα μαλλιά».



hailey bieber


Η Hailey Bieber με μαλλιά δια χειρός Πάνου Παπανδριανού για το εξώφυλλο της βρετανικής Vogue




Τι σε γοήτευσε στον χώρο της μόδας και παραμένεις εκεί;

Η μόδα με γοητεύει, γιατί ακροβατεί μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου. Έχει να κάνει με μια φαντασίωση, που έχει στοιχεία της καθημερινότητάς μας, αλλά πολλές φορές έχει και πινελιές από έναν κόσμο άγνωστο και ονειρικό. Στη μόδα δεν λειτουργώ με όρους καθημερινότητας. Οι συμβάσεις που δημιουργούνται είναι ενίοτε εξωπραγματικές. Μπορεί να έχεις ένα μοντέλο με το σώμα της να είναι βαμμένο μπλε και εγώ να της βάλω μια κίτρινη περούκα. Με τα κατάλληλα φώτα και τα ρούχα συντίθεται μια εικόνα ασυνήθιστη, απόκοσμη, αλλά παράλληλα πολύ όμορφη.




Πώς βρέθηκες στο Λονδίνο και την Αμερική;

Το κυνήγησα. Όσο ζούσα στην Ελλάδα, προέκυπταν συνεργασίες με φωτογράφους που είχαν ένα θέμα στο εξωτερικό, όπως στο Λονδίνο ή το Παρίσι, με ήθελαν μαζί τους και εγώ άρπαζα την ευκαιρία. Πήγαινα εκεί με δικά μου έξοδα. Επένδυα, στην ουσία, τον χρόνο μου και τα χρήματά μου για να κάνω μια φωτογράφιση που θα είχε ένα αποτέλεσμα έξω από την ελληνική αγορά. Και σιγά-σιγά αυτό έγινε το διαβατήριό μου για να πάω στο Λονδίνο. Ουσιαστικά, ήθελα να ανοίξω τα φτερά μου για κάτι μεγαλύτερο από αυτό που μπορούσε να μου προσφέρει η Ελλάδα, χωρίς βέβαια να σνομπάρω τη χώρα μου. Γιατί εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα και εδώ έμαθα την τέχνη της κομμωτικής και πειραματίστηκα. Το πιο σημαντικό για μένα ήταν να κάνω πράγματα που να με προκαλούν περισσότερο και να μπορώ να εκφράζομαι καλλιτεχνικά χωρίς να υπάρχει όριο. Από την Ελλάδα έφυγα το 2007 για το Λονδίνο έχοντας ήδη δουλέψει περίπου μια δεκαετία στη χώρα μου. Το 2017 μετακόμισα στη Νέα Υόρκη και συνολικά έχω γύρω στα 13 χρόνια που ζω και εργάζομαι στο εξωτερικό.



panos hadid


Backstage selfie του Πάνου Παπανδριανού με την Gigi Hadid



Πώς είναι να δουλεύεις σε fashion shows;


Ένα fashion show έχει πολύ γρήγορους ρυθμούς σε όποια πόλη του κόσμου κι αν πραγματοποιείται. Όταν είσαι σε έναν χώρο με 25 μοντέλα, επτά βοηθούς, στυλίστες, φωτογράφους, και πρέπει να βγάλεις το αποτέλεσμα μέσα σε μια συγκεκριμένη ώρα, ενώ παράλληλα απαντάς σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το concept του show, αυτό έχει πολλή ένταση από μόνο του. Κάποια μοντέλα μπορεί να έρχονται από ένα άλλο show τελευταία στιγμή και μέσα σε πέντε λεπτά να πρέπει να κάνουν μαλλιά και μακιγιάζ. Η συνθήκη του fashion show, λοιπόν, έχει εξωφρενική ταχύτητα.




Μετράς ήδη συνεργασίες με κορυφαία περιοδικά μόδας του κόσμου (βρετανική Vogue, Harper’s Bazaar, Pop Magazine, ID, Dazed and Confused), καθώς και με stars διεθνούς φήμης (Gigi & Bella Hadid, Hailey Bieber, Irina Shayk, Dua Lipa). Ποια είναι η πιο πρόσφατη δουλειά που έκανες και σου δημιούργησε τα πιο όμορφα συναισθήματα;

Το πιο πρόσφατο highlight, το οποίο θυμάμαι πολύ όμορφα, είναι το ημερολόγιο για το 2020 που έκανα για το V Magazine. Συμμετείχαν τα πιο γνωστά μοντέλα, όπως η Gigi Hadid, η Bella Hadid και η Karlie Kloss. Μέσα σε μισή μέρα- ουσιαστικά- κάναμε όλες αυτές τις λήψεις χωρίς να υπάρχει κανένα εμπόδιο και καμία γκρίνια, ενώ υπήρχε ωραία μουσική και καλή διάθεση. Κύλισε τόσο όμορφα και ευχάριστα η μέρα, χωρίς καν να κάτσει κανένα μοντέλο στην καρέκλα μου. Απλά με τα δάχτυλά μου έφτιαχνα μαλλιά την ώρα της φωτογράφισης και όλα πήγαιναν τέλεια.



v magazine papandrianos


Η Gigi Hadid στο ημερολόγιο του V Magazine για το 2020




Ποια γυναίκα από αυτές που έχεις χτενίσει θεωρείς hair icon;

Στις μέρες μας το hair icon δεν έχει να κάνει με το πόσο καλά μαλλιά έχει μια κοπέλα, αλλά με το πόσο μεταμορφώνεται μπροστά στον φακό. Επίσης, εγώ βάζω πολλές περούκες, οπότε δε χρειάζεται απαραίτητα μια κοπέλα να έχει πολύ καλό μαλλί για να είναι hair icon. Ιδίως στον χώρο της μόδας, όταν υπάρχουν τόσα πολλά μέσα για να αλλάξεις την εμφάνιση ενός μοντέλου- όπως με περούκες ή extensions-, θεωρώ ότι δεν υπάρχει hair icon.




Όπως είπες αγαπάς τις περούκες. Είσαι expert στις περούκες και η αλήθεια είναι πως έχουμε δει αρκετές φορές την Gigi Hadid με περούκες από τα δικά σου χέρια. Τι προσέχεις πολύ;

Έχω μεγάλη αγάπη με τις περούκες και προσπαθώ να τις βάζω με τέτοιον τρόπο στα μοντέλα, ώστε να φαίνεται ότι δεν είναι περούκα. Μ’ αρέσει, δηλαδή, αυτό το «παιχνίδι» μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου. Θέλω να μπερδεύεται ο θεατής.



Gigi Hadid perouka


Η Gigi Hadid με περούκα δια χειρός... Πάνου Παπανδριανού




Υπάρχει κάποια star με την οποία θέλεις πολύ να συνεργαστείς;

Υπάρχουν πολλές stars τις οποίες θαυμάζω! Αυτές, όμως, που θαυμάζω πάρα πολύ ιδανικά δεν θα ήθελα να τις γνωρίσω, γιατί πολλές φορές καταρρίπτεται ο μύθος. Όταν στα μάτια σου τις κάνεις γήινες, αρχίζει και «ξεφουσκώνει» αυτό που νιώθεις για αυτές. Και επειδή έχω την τύχη να συνεργάζομαι με πολύ κόσμο που είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ξαφνικά, όταν αυτοί οι μύθοι γίνονται γήινοι, παύουν να είναι και μύθοι. Θα ήθελα πάρα πολύ, ωστόσο, να συνεργαστώ με την Tilda Swinton ή με την Julianne Moore. Είναι δύο γυναίκες με τις οποίες θα ήθελα να δουλέψω, για διαφορετικούς λόγους με την κάθε μία. Έχουν, άλλωστε, και οι δύο τελείως διαφορετικό στυλ.



Gigi Hadid, Bella Hadid, Irina Shayk, Dua Lipa, Hailey Bieber, Ηλιάνα Παπαγεωργίου, Άννα Βίσση, Σοφία Καρβέλα. Ποια είναι η λέξη ή φράση με την οποία θα χαρακτήριζες την κάθε μία;

Gigi Hadid: Επαγγελματίας

Bella Hadid: Η ψυχή της παρέας

Irina Shayk: Πανέμορφη

Dua Lipa: Pop icon

Hailey Bieber: Πολύ γλυκιά και προσιτή

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Κολλητή

Άννα Βίσση: Οικογένεια

Σοφία Καρβέλα: Μικρή αδερφή



lipa papandrianos


Ο Πάνος Παπανδριανός με την Dua Lipa




Το καρέ ήταν το κούρεμα-πρωταγωνιστής του 2020. Τελικά ταιριάζει σε όλες;

Το καρέ δεν ταιριάζει σε όλες. Παρ’ όλα αυτά, μπορείς να προσαρμόσεις μια τάση και έτσι να μπορεί να πηγαίνει στις πιο πολλές γυναίκες. Για μένα, ένα μαλλί δεν είναι απλά ένα αντικείμενο που «κάθεται» στο κεφάλι ενός ανθρώπου, αλλά είναι ένα κομμάτι μιας ολόκληρης εμφάνισης και η εμφάνιση αυτή συντίθεται από τα ρούχα, από το αν κάνεις μακιγιάζ ή όχι και τι είδους μακιγιάζ είναι αυτό, από το πώς στέκεσαι, από όλο σου το είναι. Βλέπουμε πολλές γυναίκες, για παράδειγμα, που κουβαλούν ένα πολύ ιδιαίτερο μαλλί και η εμφάνισή τους είναι τόσο μοναδική, που φαίνεται ότι είναι γεννημένες για αυτό. Θέλω να πω, λοιπόν, ότι μπορείς να κάνεις ένα καρέ- στην προκειμένη περίπτωση- και να το προσαρμόσεις στο σχήμα του προσώπου της εκάστοτε γυναίκας. Όταν το φτιάχνεις με τέτοιον ανεπιτήδευτο τρόπο που να ταιριάζει στη συγκεκριμένη γυναίκα, τότε ναι μπορεί να έχει μεγάλη επιτυχία.



Θα δούμε το καρέ κούρεμα και το 2021;

Θεωρώ ότι το καρέ ήρθε για να μείνει, όπως έχουν έρθει για να μείνουν και οι αφέλειες, και ειδικά οι curtain bangs, που είναι λίγο πιο sexy και πιο ανάλαφρες από τα πολύ γεωμετρικά κουρέματα. Κατά την άποψή μου, οι τάσεις της δεκαετίας, που τώρα ξεκινάμε να διανύουμε, έχουν έρθει για να μείνουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βλέπουμε κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Γενικά, όμως, πιστεύω ότι οι τάσεις που υιοθετούνται πρέπει να προσαρμόζονται πάνω σε καθε γυναίκα ανάλογα με το τρόπο που θέλει να εκφραστεί.



bella hadid


Η Bella Hadid με μαλλιά δια χειρός Πάνου Παπανδριανού στο εξώφυλλο της ισπανικής Vogue



Ποια είναι τα hot hair color trends του 2021;


Τα trends είναι μια συνθήκη που τη βλέπουμε πιο πολύ στα περιοδικά και ακολουθείται από μια μερίδα ανθρώπων, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και η πλειοψηφία των ανθρώπων. Για παράδειγμα, οταν ήταν τάση τα ροζ και γενικά τα pastel χρώματα στα μαλλιά, τα βλέπαμε ναι μεν συχνά, αλλά δεν ήταν και το σύνηθες. Η γυναίκα που της άρεσε να έχει καστανά μαλλιά δεν έμπαινε στη διαδικασία να τα κάνει ξανθά και εν συνεχεία ροζ. Τώρα, όσον αφορά το 2021, πιστεύω ότι αυτό που προστάζει η μόδα -αλλά η μόδα παρακινείται και από την καθημερινότητα, από τη μοντέρνα ζωή- έχει να κάνει με πιο απλές λύσεις. Με πιο γήινα χρώματα, με γυναίκες που ακολουθούν το φυσικό τους χρώμα. Δηλαδή, αν κάποια κοπέλα είναι καστανή, μπορεί να ανοίξει το χρώμα των μαλλιών της δυο τόνους και να βάλει και κάποια highlights, που να κάνουν το χρώμα πιο φωτεινό, αλλά χωρίς να είναι κάτι πάρα πολύ εξεζητημένο.



Ποιες είναι οι συμβουλές που θα έδινες για υγιή μαλλιά και ποια προϊόντα μαλλιών πρέπει να έχει μια γυναίκα οπωσδήποτε;

Για μένα το πιο σημαντικό για την υγεία των μαλλιών έρχεται από μέσα μας. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα κορίτσια θα πρέπει να πίνουν πολύ νερό, γιατί όπως βοηθά στο δέρμα, βοηθά εξίσου και στα μαλλιά. Επίσης, να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή και να μην καπνίζουν. Όσον αφορά τα προϊόντα, θα πρότεινα να έχουν όλες οι γυναίκες στο μπάνιο τους μία μάσκα μαλλιών. Η μάσκα βοηθά στη διατήρηση της λάμψης της τρίχας και στην προστασία της από την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις περιβαλλοντικές «επιθέσεις». Ένα προϊόν styling, που θεωρώ ότι είναι πολύ εύχρηστο, είναι το dry shampoo. Παίρνει όλη τη λιπαρότητα από το μαλλί και δημιουργεί όγκο, οπότε αυτόματα τα μαλλιά φαίνονται πιο στιλπνά και «κάθεται» το χτένισμα. Τέλος, για όσα κορίτσια έχουν ξηρές άκρες προτείνω ένα λαδάκι περιποίησης. Φυσικά, αν κάποια κοπέλα έχει λιπαρά μαλλιά δεν πρέπει να βάλει λάδι περιποίησης, γιατί τα μαλλιά θα γίνουν ακόμη πιο λιπαρά.



irina shayk


Ο Πάνος Παπανδριανός με την Irina Shayk




Πόσο έχει επηρεαστεί ο κόσμος της μόδας και της ομορφιάς λόγω του Covid-19;

Πάρα πολύ! Νομίζω, όμως, ότι έχει επηρεαστεί όλος ο κόσμος και όλα τα επαγγέλματα. Για πάρα πολλούς μήνες, ακόμα και τώρα βέβαια που μιλάμε, πολλά πράγματα έχουν μείνει στον πάγο, έχουν σταματήσει να λειτουργούν ή υπολειτουργούν. Επειδή, όμως, η ζωή συνεχίζεται, ακόμα και η μόδα και η ομορφιά προσπαθούν να βρουν τρόπους έκφρασης και τρόπους να συνεχίσουν να υπάρχουν. Και με κάποιον τρόπο το καταφέρνουμε, ομολογώ. Δηλαδή, εξακολουθούμε να κάνουμε φωτογραφίσεις. Ιδίως εν μέσω lockdown, στη Νέα Υόρκη οι σχεδιαστές έστελναν ρούχα σε γνωστά μοντέλα κι εκείνες φωτογραφίζονταν με selfies στο σπίτι τους. Έτσι, έγιναν πολλές καμπάνιες. Εγώ, για παράδειγμα, έκανα μια φωτογράφιση μέσω Facetime και έλεγα στο μοντέλο πώς να κάνει τα μαλλιά της για να φωτογραφηθεί μόνη της για περιοδικό. Οπότε, ναι, μας επηρέασε ο κορονοϊός, αλλά κι εμείς προσπαθήσαμε και βρήκαμε τρόπους να εκφραστούμε και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε.




Πώς βλέπεις τον κόσμο της μόδας και της ομορφιάς μετά το τέλος της πανδημίας;

Πραγματικά, αυτήν την ερώτηση την κάνω κι εγώ στον εαυτό μου. Δεν μπορώ να έχω μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα είναι τα πράγματα όταν θα λήξει όλο αυτό. Ενώ εύχομαι πραγματικά να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, θεωρώ ότι υπάρχει πιθανότητα να εξελιχθεί πιο πολύ το Internet, οι online αγορές και φωτογραφίσεις. Ίσως να γίνονται όλο και πιο πολλά πράγματα κατ’ αυτόν τον τρόπο, με λιγότερους συντελεστές στα studios, με λιγότερο κόσμο γενικότερα. Ίσως για ενα μεγάλο ποσοστό που δουλεύει στη μόδα αυτο να είναι πλήγμα. Αλλά επειδή η δύναμη και η ευρηματικότητα του ανθρώπου δεν έχει όρια, είμαι σίγουρος πως αν συμβεί κάτι τέτοιο θα καταφέρουμε να βρούμε τον ιδανικό -για τις συνθήκες- τρόπο να συνεχίσουμε να εκφραζόμαστε δημιουργικά και να παράγουμε ομορφιά και μόδα ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο.



Διάβασε ακόμα: 5 τάσεις στα χτενίσματα που θα χαρείς πολύ να δοκιμάσεις το 2021