Μπορούμε να νικήσουμε τον χρόνο;

Μπορούμε να νικήσουμε τον χρόνο;

Η Δερματολόγος Μαρία Καρδάση, εξειδικευμένη στην Αντιγήρανση, λέει "Ναι" και αποκαλύπτει το απόλυτο όπλο μας! 

Η παράταση της νεότητας είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τον άνθρωπο από καταβολής κόσμου. Η αιώνια νεότητα ακούγεται σαν κάτι απίθανο και άπιαστο, ωστόσο η ιατρική έρευνα έχει καταφέρει πολλά όσον αφορά στην αντιγήρανση και είναι σίγουρο ότι θα πετύχει ακόμα περισσότερα στο μέλλον. Μπορούμε όμως στα αλήθεια να ξεγελάσουμε τον χρόνο;

Η κυρία Μαρία Καρδάση, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος με εξειδίκευση στην Αντιγήρανση και την Αισθητική Ιατρική και Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης απαντά σε ερωτήσεις και λύνει τις απορίες μας σε σχέση με την αντιγηραντική φροντίδα και την πρόληψη και δίνει συμβουλές για υγεία και ευεξία που... φαίνεται!

Νικήστε το χρόνο με το Hyaluronic Acid Complex

Το υαλουρονικό οξύ είναι μία φυσική ουσία, που συντίθεται από το σώμα μας, και ο οποίος έχει ως βασική λειτουργία την ενυδάτωση των ιστών και τη συγκράτηση του νερού σε αυτούς. Ύστερα από έρευνες, διαπιστώθηκε ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπλαση και την ακεραιότητα του δέρματος καθώς και των αρθρώσεων. Ωστόσο, από την ηλικία των 18-20 ετών ξεκινάει η μείωση της παραγωγής του υαλουρονικού οξέος από τον οργανισμό μας και η διάσπασή του.

Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας γίνεται ορατό από τα 40 και μετά ιδίως στο πρόσωπό μας: Λεπτές γραμμές, ρυτίδες, χαλάρωση, έλλειψη σφριγηλότητας, θαμπή όψη. Έτσι με γνώμονα τα πολλαπλά θετικά οφέλη του υαλουρονικού οξέως στον ανθρώπινο οργανισμό, η Solgar δημιούργησε μια μοναδική φόρμουλα που περιέχει βιταμίνη C και το πατενταρισμένο προϊόν κολλαγόνου υψηλής απορρόφησης BioCell Collagen ΙΙ. Η φόρμουλά του προστατεύει το σώμα μας από την εσωτερική αφυδάτωση, προάγει την ενυδάτωση, την ελαστικότητα και την απαλότητα του δέρματος και λειτουργεί αντιγηραντικά όχι μόνο στο δέρμα αλλά και σε ολόκληρο τον οργανισμό. Σε συνδυασμό με το κολλαγόνο, το υαλουρονικό οξύ μπορεί να χαρίσει νεανική όψη, λείανση λεπτών ρυτίδων και γραμμών, ζωντάνια και λάμψη στην επιδερμίδα, και αφού το δέρμα αποτελεί τον καθρέφτη της υγείας μας, συνεισφέρει θετικά και στην υγεία ολόκληρου του οργανισμού.

Παράλληλα η φόρμουλα φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία των αρθρώσεων, ενδυναμώνοντας τη δομή τους. Έτσι, το Hyaluronic Acid Complex της Solgar αποτελεί την ιδανική επιλογή για την ενίσχυση και την ανανέωση της επιδερμίδας ενώ παράλληλα προστατεύει με τον πλέον φυσικό τρόπο την υγεία των αρθρώσεων. Θα το βρείτε αποκλειστικά σε φαρμακεία, από την ΙSOPLUS A.E.

Για να βρείτε το κοντινότερο σε σας φαρμακείο ή για να πάρετε επιπλέον πληροφορίες τηλεφωνήστε στο 210 9579 707 ή κάντε κλικ στο www.healthyme.gr

Πότε αρχίζουμε να γερνάμε;

Η γήρανση θεωρείται ότι ξεκινά μετά τα 65. Πρόκειται για μια διαδικασία που επιφέρει αλλαγές στο κυτταρικό επίπεδο όλων των συστημάτων. Δημιουργείται σταδιακή έκπτωση των λειτουργιών τους, μέχρι το τελικό κλείσιμο του βιολογικού τους κύκλου. Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι στις μέρες μας θεωρείται ότι η γήρανση ξεκινά από την ηλικία των 35 ετών ακόμα. Γι' αυτό και η αντιγηραντική φροντίδα πρέπει να ξεκινά σε αυτήν την ηλικία. Στα 20 προφανώς δεν υπάρχουν σημάδια γήρανσης. Άλλωστε και οι κυτταρικοί κύκλοι ανανέωσης ακολουθούνται κανονικά, ανά 18-24 ημέρες. Στα 30 όμως, οι κυτταρικοί κύκλοι ανανέωσης επιβραδύνονται και παρατηρούμε τη δημιουργία των πρώτων ρυτίδων έκφρασης ή συνοφρύωσης, όπως αποκαλούνται. Φυσικά, από εκεί και έπειτα το πρόβλημα μεγαλώνει και σιγά σιγά οι ρυτίδες και τα σημάδια στο δέρμα γίνονται ολοένα πιο εμφανή.

Ποια η διαφορά της εξωγενούς και της ενδογενούς γήρανσης;

Η ενδογενής γήρανση ουσιαστικά αναφέρεται στην ορμονική έκπτωση. Ο οργανισμός μας σιγά σιγά παύει να παράγει την ίδια ποσότητα ορμονών που παρήγε στα χρόνια της «νεότητας». Η εξωγενής, από την άλλη πλευρά, είναι πιο εμφανής και προκαλείται, κατά κύριο λόγο, από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία - γι' αυτό ονομάζεται και φωτογήρανση. Βέβαια, επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως το οξυγόνο της ατμόσφαιρας, καθώς και η βαρύτητα. Καθώς, λοιπόν, περνούν τα χρόνια, ο οργανισμός μας παράγει λιγότερο κολλαγόνο και λιγότερη ελαστίνη.

Ποιοι γερνάνε νωρίτερα; Οι άνδρες ή οι γυναίκες;

Οι άνδρες έχουν έναν σύμμαχο που ονομάζεται «τεστοστερόνη». Η ορμόνη αυτή βοηθά πολύ στη διατήρηση της νεότητας, καθώς ανεβάζει τη λίμπιντο και γενικά κάνει τους άνδρες να γερνούν, εξωτερικά τουλάχιστον, με πιο αργούς ρυθμούς. Βέβαια, σε όλα σημαντικό ρόλο παίζουν πάντα και οι συνήθειές μας. Γιατί, εάν ένας άντρας κάνει καταχρήσεις, πίνει πολύ αλκοόλ, καπνίζει και γενικά καταπονεί τον οργανισμό του, η τεστοστερόνη που διαθέτει δεν θα μπορέσει να κάνει και πολλά.

Πόσο ρόλο παίζει η διατροφή στην αντιγήρανση;

Η διατροφή είναι πάρα πολύ σημαντική τόσο για την εσωτερική όσο και για την εξωτερική μας υγεία. Ο άνθρωπος από τη φύση του είναι κυνηγός, επομένως οι πηγές πρωτεΐνης, δηλαδή το κρέας και το ψάρι και οι ρίζες και τα φυτά που έβρισκε στη φύση, κατείχαν πολύ σημαντική θέση στη διατροφή του. Με την πάροδο των αιώνων αυτό άλλαξε και στη διατροφή του προστέθηκαν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα άλευρα και εν τέλει τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα. Όσο όμως μεγαλώνουμε, για να διατηρήσουμε μια καλή εξωτερική εμφάνιση, καλό είναι να επιστρέψουμε σε αυτές τις «πρωτόγονες τροφές». Εννοείται βέβαια, πως τα φαγητά τύπου fast-food απαγορεύονται.

Τα συμπληρώματα διατροφής τι ρόλο μπορούν να παίξουν σε αυτήν την προσπάθεια;

Είναι βασικό να συμπληρώνουμε ό,τι μας λείπει καθώς δεν μπορούμε να πάρουμε τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που έχουμε ανάγκη σε καθημερινή βάση μόνο από την τροφή. Επιπλέον, θα πρέπει να αντιληφθούμε, ότι η διατροφή δεν είναι απλή εισαγωγή θερμίδων στον οργανισμό, αλλά εισαγωγή πληροφοριών εκκίνησης βιοχημικών φαινομένων. Δεν μπορούμε λοιπόν, να θεωρούμε το ίδιο 100 θερμίδες από ζάχαρη με 100 θερμίδες από κρέας ψαριού. Διαφορετικά βιοχημικά φαινόμενα θα εκτυλιχθούν μέσα στον οργανισμό μας με την πρώτη επιλογή και εντελώς άλλα με τη δεύτερη. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα, ότι η διατροφή είναι θεμελιώδης και πως ό,τι μας λείπει θα πρέπει να λαμβάνεται με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής, αν θέλουμε να διατηρήσουμε μια καλή εσωτερική και εξωτερική υγεία.

Το κάπνισμα είναι πράγματι τόσο επιβαρυντικό;

Καπνίζω σημαίνει καταστρέφω το δέρμα μου! Επομένως, επιταχύνω την εμφάνιση των σημαδιών του χρόνου.

Η άσκηση δρα πράγματι αντιγηραντικά;

Σε συνδυασμό με τη διατροφή και την περιποίηση, αποτελούν το τρίπτυχο της αντιγηραντικής φροντίδας και προστασίας. Όπως είπαμε και προηγουμένως, ο άνθρωπος είναι πλασμένος κυνηγός. Έχει, συνεπώς, ανάγκη από άθληση, γιατί μόνο έτσι οξυγονώνεται σωστά ο οργανισμός του. Είμαστε όντα κινητικά και κοντεύουμε να μετατραπούμε σε ...ακίνητα. Έχουμε ανάγκη τον μυϊκό ιστό για την καλή μας εμφάνιση, αλλά κυρίως γιατί σ' αυτόν επιτελούνται πολλές διεργασίες. Επομένως, πρέπει να βοηθάμε το μυοσκελετικό μας σύστημα και να εντάξουμε την άσκηση στη ζωή μας.

Info
Μαρία Καρδάση
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης
Εξιδείκευση στην Αντιγήρανση και στην Αισθητική Δερματολογία
Αριστοδήμου 63, Καλαμάτα,
Τηλ. 27210-29355, 6945 297 451,
E-mail: mary.kardasi@gmail.com

Βασ. Κωνσταντίνου 44 - Αθήνα,
τηλ. 210-7231591, 210-7231027,
http://www.mariakardasi.gr