Κρατηθείτε! Μήπως το βερνίκι νυχιών σας, ευθύνεται για τα περιττά κιλά;

Βιβή Αγγελάκη
Κρατηθείτε! Μήπως το βερνίκι νυχιών σας, ευθύνεται για τα περιττά κιλά;

Διαβάστε τα αποτελέσματα της έρευνας...

Σίγουρα ο κατάλογος με το τι μας παχαίνει και ποιες τροφές ευθύνονται για την αύξηση του βάρους μας είναι μεγάλος – μην πω ατελείωτος- όμως ποιος θα μπορούσε να φανταστεί οτι μέσα σε αυτόν τον κατάλογο έρχεται να προστεθεί και το βερνίκι νυχιών;

Ναι καλά διαβάσατε...Η πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Duke και της EWG – δημοσιεύτηκε στο Environment International- δείχνει ότι αρκετά βερνίκια νυχιών περιέχουν μια τοξική χημική ουσία που εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό και μπορεί να επηρεάσει ορισμένες ορμόνες, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν έντονες διακυμάνσεις και στο βάρος μας.

fceaa721156c4098c13f7f5909ffc8b0 1fce7

Η ένοχη ουσία είναι το φωσφορικό τριφαινύλιο (triphenyl phosphate ή αλλιώς TPHP), που χρησιμοποιείται για να κάνει τα βερνίκια πιο ανθεκτικά. Στην ουσία η TPHP προκαλεί μια ενδοκρινική διαταραχή, που σημαίνει ότι επηρεάζει την κανονική λειτουργία των ορμονών, οδηγώντας σε πολλές ορμονικές αυξομειώσεις και ενδεχομένως στην αύξηση βάρους.

Συγκεκριμένα, η TPHP αλληλεπιδρά με μία πρωτεΐνη κεντρική στη ρύθμιση του μεταβολισμού του σώματος και την παραγωγή των λιποκυττάρων. Οι επιστήμονες διεξάγουν περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί εάν, η TPHP συνδέεταιμε την παχυσαρκία.

Οι 26 συμμετέχοντες της έρευνας είχαν αυξημένα επίπεδα της TPHP-έως και επτά φορές πάνω από το κανονικό- 10 ώρες μετά από το βάψιμο των νυχιών τους με ένα βερνίκι που περιείχαν τη χημική ουσία.

aeaa3edd8fd0fa016a6f6e2039d63f9a 917c8


Τι κάνουμε;


Για αρχή,λοιπόν, επιβάλλεται να ελέγχουμε τα συστατικά των καλλυντικών που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση στο πρόσωπο και το σώμα μας, ακόμη και στα νύχια μας!

Έπειτα, καλό θα ήταν να καθιερώσουμε no-makeup days ή να αφήνουμε τα νύχια μας για κάποιο διάστημα εντελώς φυσικά, επιτρέποντας στο δέρμα μας να αναπνεύσει. Φυσικά, μπορούμε να το περιποιούμαστε μας όλο αυτό το διάστημα με φυσικά υλικά.

26e0f22f9eb8197112032efd7543278e 2ae53

Τέλος, κάνουμε το σταυρό μας, δείχνουμε υπομονή και κατανόηση μπροστά στις τόσες μελέτες που οκ μπορεί να μας πληροφορούν και να μας ενημερώνουν για το οτιδήποτε, αλλά πολλές φορές μπορεί να μας οδηγήσουν με τα συμπεράσματά τους στην τρέλα...