Εσύ ξέρεις τι τύπος (επιδερμίδας) είσαι;

Δήμητρα Λυγίζου-Κάρλου
Εσύ ξέρεις τι τύπος (επιδερμίδας) είσαι;

Έρευνες έχουν δείξει ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα των γυναικών δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο πραγματικός τύπος της επιδερμίδας του προσώπου τους. Εσύ;

Σίγουρα θα σου έχει τύχει να αγοράσεις ένα προϊόν το οποίο θα χρησιμοποιήσεις μόνο μια φορά και στη συνέχεια το αφήνεις ξεχασμένο στην άκρη γιατί ανακάλυψες πως δεν ταιριάζει καθόλου στην επιδερμίδα σου... Αυτό συμβαίνει γιατί ερμηνεύεις λάθος τα χαρακτηριστικά του δέρματός σου όπως δηλαδή λιπαρότητα, ξηρότητα, κοκκινίλες, πανάδες ή χαλάρωση.

Γιατί συμβαίνει αυτό?

Όπως αναφέρει η Δρ. Leslie Baumann στο βιβλίο της The Skin Type Solution, εκδ. Hodder& Stoughton (amazon.com), μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και στα ειδικά ερωτηματολόγια που συχνά συμπληρώνουν οι γυναίκες στα ιατρεία των δερματολόγων ή στα καταστήματα καλλυντικών, έχουν την τάση να αποκρύπτουν άθελά τους την αλήθεια ώστε τα αποτελέσματα του τεστ να δείξουν τον τύπο του δέρματος που ιδανικά θα επιθυμούσαν να έχουν. Έτσι, δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ποιες είναι οι αληθινές ανάγκες της επιδερμίδας τους και επιλέγουν λάθος προϊόντα. Επιπρόσθετα -όπως υποστηρίζει η Elaine Trapp επικεφαλής των αισθητικών της Lancome στο Λονδίνο,- μεγάλο ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται στην ηλικία των 30+ νομίζουν πως έχουν ακόμα τον ίδιο τύπο δέρματος που είχαν στην εφηβεία τους. Συνεπώς, αποδεικνύεται πως συνεχίζουν για χρόνια να χρησιμοποιούν λάθος κρέμες περιποίησης.

Παρόλαυτα ακόμα και αν μπείς στη διαδικασία να επαναπροσδιορίσεις το τύπο του δέρματός σου ίσως να μην καταλήξεις στα σωστά συμπεράσματα. Για παράδειγμα η κανονική επιδερμίδα -στο ώριμο στάδιο της ηλικίας της -πολλές φορές λανθασμένα “μεταφράζεται” ως ξηρή. Οι δερματολόγοι αναφέρουν πως πρόκειται για μια συνηθισμένη παγίδα , αφού είναι πολύ εύκολο να θεωρήσουμε ότι το δέρμα μας είναι πιο ξηρό απ' ότι στην πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί καθώς μεγαλώνουμε, η βασική στοιβάδα του δέρματος (στην οποία εκτελούνται οι περισσότερες λειτουργίες ) γίνεται πιο λεπτή και αντίστοιχα η εξωτερική στιβάδα πιο παχιά. Το πρόσωπο τότε δείχνει ξηρό επειδή συσσωρεύονται νεκρά κύτταρα. Έτσι επιλέγουμε κρέμες με πολύ πλούσια σύνθεση που επιβαρύνουν το δέρμα αντί να το βοηθούν. Μην σε ξεγελάει το γεγονός ότι αρχικά το πρόσωπο δείχνει εμφανώς πιο ενυδατωμένο και φρέσκο. Σύντομα, μετά από παρατεταμένη χρήση θα εμφανίσει πάλι ξηρότητα γιατί τα νεκρά κύτταρα αντί να αποβάλλονται “παγιδεύονται” εξαιτίας της ενισχυμένης σύνθεσης του προϊόντος.