Δική μου η ομορφιά, δική μου η γνώμη!

Δική μου η ομορφιά, δική μου η γνώμη!

Γιατί αξίζει να γίνεις μέρος του κινήματος «My BeautyMy Say»

«Τα μαλλιά σου φαίνονται χάλια», «Η μύτη σου είναι τεράστια», «Το δέρμα μου είναι απαίσιο», «Είμαι πολύ μεγάλη για αυτή τη δουλειά…», «Πρέπει να περιποιείσαι περισσότερο τον εαυτό σου», «Είσαι πολύ χοντρή για να ντύνεσαι έτσι», «Πρέπει να χάσεις κιλά…».

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα σχόλια που ακούω συχνά διά στόματος φίλων και συναδέλφων και κατά καιρούς έχω εκφράσει και εγώ η ίδια για τον εαυτό μου! Πρέπει να παραδεχτούμε πως, εμείς οι γυναίκες, μπορούμε να γίνουμε πολύ σκληρές με τους εαυτούς μας και τους γύρω μας. Μήπως, όμως, για αυτό ευθύνονται όλα τα κακεντρεχή λόγια που έχουμε δεχθεί μεγαλώνοντας;

Θυμάμαι πως όταν ήμουν στην εφηβεία πίστευα ότι δεν ήμουν αρκετά όμορφη. Ένιωθα άσχημα με τον εαυτό μου και η αυτοπεποίθησή μου ήταν συνήθως… «στα πατώματα», γεγονός που με κράτησε πολλές φορές πίσω στη ζωή μου. Δεν είχα το θάρρος να τολμήσω και να ρισκάρω διότι αισθανόμουν ότι δεν άξιζα, πως δεν ήμουν αρκετά όμορφη. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια για να πιστέψω στις δυνάμεις μου και να «αγκαλιάσω» αυτό που είμαι. Όταν επιτέλους το κατάφερα, είδα την καθημερινότητά μου να αλλάζει.

Πώς ένα βίντεο με έκανε να δω την ομορφιά με άλλο μάτι

Το γεγονός, βέβαια, ότι αποφάσισα να γράψω σήμερα περί αυτοπεποίθησης και ομορφιάς δεν έχει να κάνει με το παρελθόν μου αλλά με ένα βίντεο του Dove που είδα στο Διαδίκτυο και το οποίο κατάφερε να με «αγγίξει» για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς ήταν πως όταν άρχισα να το παρακολουθώ, μου ήρθε αμέσως στο μυαλό ένα σχόλιο που είχε κάνει την προηγούμενη ημέρα η αδερφή μου. «Η μύτη μου είναι χάλια και νιώθω ότι όλοι με κοιτούν όταν βγαίνω έξω. Θα μείνω σπίτι απόψε…». Αυτή ήταν η απάντησή της στο κομπλιμέντο που μόλις της είχα κάνει!

dove omorfia 2

Όταν η έλλειψη αυτοπεποίθησης γίνεται εμπόδιο στα όνειρά σου



Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι η αδερφή μου δεν είναι η μόνη γυναίκα που γνωρίζω και η οποία παραπονιέται συχνά για την εμφάνισή της. Στο γραφείο τα αρνητικά σχόλια «δίνουν και παίρνουν». Μεγάλες μύτες, παραπανίσια κιλά, απαίσια ρούχα, χάλια μαλλιά. Όλοι κρίνουν συνεχώς τους εαυτούς τους ή τους γύρω τους. Αρκεί να δεις την έρευνα που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Dove, για να αντιληφθείς το μέγεθος του προβλήματος.



Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, παρά το γεγονός ότι 8 στις 10 γυναίκες πιστεύουν ότι κάθε γυναίκα έχει κάτι στην εμφάνισή της που είναι όμορφο, στην πραγματικότητα, 1 στις 2 γυναίκες με χαμηλή αυτοεκτίμηση για το σώμα της, παραδέχεται ότι δεν αισθάνεται αρκετά καλά με τον εαυτό της, ώστε για να στηρίξει με θάρρος τις αποφάσεις της!

dove omorfia 3


Η ομορφιά κάθε γυναίκας είναι προσωπική της υπόθεση

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως η πίστη στην ομορφιά σου επηρεάζει όχι μόνο την αυτοπεποίθησή σου, αλλά αποτελεί κινητήριο δύναμη για να αξιοποιήσεις τις δυνατότητές σου στο έπακρον. Αυτό ακριβώς ήταν το μήνυμα του βίντεο «My beauty, my say» που είδα στο YouTube και το οποίο με έκανε να συνειδητοποιήσω πως έχει φτάσει η ώρα να σταματήσω να επηρεάζομαι από τη γνώμη του καθενός. «Δική μου η ομορφιά, δική μου η γνώμη» και νιώθω πολύ καλά όπως ακριβώς είμαι. Μου αρέσουν τα σγουρά μαλλιά μου, το κενό ανάμεσα στα δόντια μου, το «παράξενο» στυλ μου. Μου αρέσουν, επίσης, τα παραπανίσια κιλά της κολλητής μου και φυσικά, η μεγάλη μύτη της αδερφής μου.

Ας μην «κολλάμε» πια σε στερεότυπα μιας άλλης εποχής και ας αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα χαρακτηριστικά που έχουμε, όπως έκαναν και οι εννέα πρωταγωνίστριες του βίντεο.

dove omorfia 4

Πρόκειται για γυναίκες όπως εγώ και εσύ. Το στοιχείο, όμως, που τις κάνει να ξεχωρίζουν είναι ότι γνωρίζουν πώς να κάνουν προτέρημά τους εκείνο το οποίο οι άλλοι θεωρούν «ελάττωμα». Έτσι, λοιπόν, μία χορεύτρια burlesque, μία ποιήτρια, ένα μοντέλο, μία μποξέρ, μία fashion blogger, μία inspirational speaker, μία δημιουργός ταινιών, μία δικηγόρος και μία εκκεντρικά ντυμένη ηλικιωμένη γυναίκα (θα τις δεις όλες στο παρακάτω βίντεο) κατάφεραν να με κάνουν να δω και τα δικά μου ψεγάδια με… άλλο μάτι.



Γιατί αξίζει να γίνεις μέρος του κινήματος «My Beauty, My Say»

Η ομορφιά κάθε γυναίκας είναι προσωπική της υπόθεση και αυτό πρέπει να το καταλάβουν και να το σεβαστούν όλοι. Αυτός είναι ο λόγος που έγινε πραγματικότητα το πρώτο κίνημα Dove.

Αν θέλεις να συμμετάσχεις και εσύ σε αυτό, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να πιστέψεις στη δική σου ομορφιά. Το δεύτερο είναι να «ανεβάσεις» στον προσωπικό σου λογαριασμό στο Instagram μια φωτογραφία σου με το hashtag #MyBeautyMySay. Με τον αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση όλων των γυναικών και την ίδια ώρα, θα συμβάλλεις στην προσπάθεια του Dove να υποστηρίξει το σημαντικό έργο του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας στην Ελλάδα.

Ό,τι φωτογραφία και αν επιλέξεις να «ποστάρεις», να θυμάσαι απλώς ότι η ομορφιά κάθε γυναίκας είναι προσωπική της υπόθεση και αυτό αξίζει να το κατανοήσεις και να το υπερασπιστείς εδώ και τώρα!

dove omorfia 5