Γιατί εμφανίζεις πανάδες στο δέρμα σου; Μπορείς να τις εξαφανίσεις;

Δήμητρα Λυγίζου-Κάρλου
Γιατί εμφανίζεις πανάδες στο δέρμα σου; Μπορείς να τις εξαφανίσεις;

Ειδικά τώρα που ανοίγει ο καιρός μας απασχολούν ακόμα πιο έντονα!

Οι πανάδες, ή φακίδες ή μέλασμα όπως αναφέρεται ο όρος επιστημονικά, είναι μία πολύ συνηθισμένη εμφάνιση/ κατάσταση της επιδερμίδας μας. Κάποιοι τις λατρεύουν και τις θεωρούν ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους ενώ άλλοι κυριολεκτικά τις μισούν και προσπαθούνμε κάθε τρόπο να τις εξαφανίσουν.

Γιατί όμως εμφανίζονται;

Η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο θεωρείται η κύρια αιτία, ειδικά στα άτομα με γενετική προδιάθεση. Κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι πανάδες σχηματίζονται συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο ήλιος είναι εντονότερος. Τον χειμώνα αντιθέτως, η υπερμελάγχρωση τείνει να είναι λιγότερο ευδιάκριτη. Η ακριβής όμως αιτία των πανάδων παραμένει άγνωστη. Μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως την εγκυμοσύνη, τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, την κληρονομικότητα, καθώς και τη λήψη αντιεπιληπτικών και άλλων φαρμάκων που κάνουν το δέρμα πιο επιρρεπές στη μελάγχρωση μετά από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να τις αντιμετωπίσεις;

1. Εφάρμοσε αλοιφές που περιέχουν υδροκινόνη 2-4%. Κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι αλοιφές που περιέχουν υδροκινόνη 2% μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για τη λεύκανση του δέρματος και λιγότερο ερεθιστικές σε σχέση με αυτές που περιέχουν τη δραστική ουσία σε μεγαλύτερη συγκέντρωση.

2. Ενισχυμένο και ειδικό αντηλιακό προϊόν που θα συστήσει ο δερματολόγος και το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί κάθε πρωί.

3. Υπάρχουν θεραπείες για όλους τους τύπους μελάσματος, όπως μικροδερμοαπόξεση ή laser αλλά πρέπει να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

H Gigi Hadid γιόρτασε τα γενέθλιά της και το λουκ της μας μάγεψε