Ρετινόλη VS Νιασιναμίδη: Μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις μαζί στη ρουτίνα ομορφιάς σου;

Μαρία Ροδίτη
Ρετινόλη VS Νιασιναμίδη: Μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις μαζί στη ρουτίνα ομορφιάς σου;

Μιλάμε για δύο θαυματουργά ενεργά συστατικά...

Το να βρεις και να φτιάξεις μια σωστή ρουτίνα ομορφιάς ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας σου δεν είναι πάντα και το πιο εύκολο πράγμα. Είτε θέλεις να ακολουθείς μία skincare routine με πολλά βήματα (όπως κάνουν οι Κορεάτισσες), είτε είσαι πιο minimal στις επιλογές σου, σίγουρα θα σου έχει συμβεί να κάνεις και λάθη.

Δεν είναι και περίεργο, αν σκεφτείς πως στην αγορά κυκλοφορεί πληθώρα προϊόντων. Ο πειρασμός τού να δοκιμάσεις το ένα και το άλλο συστατικό και να δεις ποιο θα ταιριάξει με τον τύπο της επιδερμίδας σου είναι μεγάλος. Και, βέβαια, οι απορίες σου σχετικά με ενεργά συστατικά θα είναι πολλές. Είναι λογικό!

Γι’ αυτό σήμερα αποφασίσαμε να σε βοηθήσουμε κι εμείς σε έναν βαθμό. Να σου λύσουμε μια απορία που μπορεί να είχες καιρό και να δίσταζες να δοκίμαζες χώρια ή και μαζί δύο super skincare συστατικά: τη ρετινόλη και τη νιασιναμίδη. Παρακάτω, θα αναλύσουμε το κάθε ένα συστατικό και τις δράσεις του και στην gallery θα μάθεις αν τελικά μπορείς να τα χρησιμοποιείς και τα δύο μαζί στη ρουτίνα ομορφιάς σου.

skincare routine

Ρετινόλη

Έχουμε πει ουκ ολίγες φορές ότι πρόκειται για το #1 αντιγηραντικό συστατικό. Η ρετινόλη είναι παράγωγο της βιταμίνης Α και η λύση στην πρόληψη, καθυστέρηση και αντιμετώπιση της εμφάνισης των ρυτίδων. Για να το καταλάβεις καλύτερα…

Η ρετινόλη διεγείρει την ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας με αποτέλεσμα να «σπρώχνει» τα νέα κύτταρα να βγουν στην επιφάνεια του δέρματός μας και παράλληλα ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου. Βελτιώνει, επίσης, τα σημάδια από τη φωτογήρανση και βοηθά στη δημιουργία ενός λαμπερού δέρματος με ομοιόμορφο τόνο, περιορίζοντας τις δυσχρωμίες.

Ναι, κι όμως! Κάνει τόσα πολλά και είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στην επιδερμίδα σου. Θέλει προσοχή, βέβαια. Η ρετινόλη θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο βράδυ καθώς προκαλεί φωτοευαισθησία, ενώ άπαξ και αποφασίσεις να την εντάξεις στη ρουτίνα ομορφιάς σου, αυτό θα πρέπει να γίνει σταδιακά. Δηλαδή, δεν θα αποφασίσεις ότι θες να χρησιμοποιείς ρετινόλη και θα αρχίσεις κάθε βράδυ να τη βάζεις στο πρόσωπό σου. Τις πρώτες δύο εβδομάδες μπορείς να την απλώνεις ανά τρεις μέρες στο πρόσωπό σου, τις επόμενες δυο εβδομάδες ανά δύο μέρες και ούτω καθ’ εξής μέχρι το δέρμα σου να συνηθίζει και να την ανέχεται σε καθημερινή βάση.

Βλέπεις, η ρετινόλη μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα ή να το ξεφλουδίσει και ακριβώς για αυτό θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική όταν ξεκινάς τη χρήση της.

routina omorfias retinoli

Νιασιναμίδη

Είναι μορφή της βιταμίνης Β3 και θεωρείται skincare πολυεργαλείο. Κι αυτό, γιατί η νιασιναμίδη έχει αντιφλεγμονώδη δράση, ταιριάζει σε όλους τους τύπους δέρματος και δη στην ακνεϊκή επιδερμίδα, ελέγχει την παραγωγή σμήγματος, απαλύνει σημάδια από παλαιότερη ακμή και την ερυθρότητα. Α! Και ΔΕΝ είναι φωτοευαίσθητη.

Έχει, όμως, και ενυδατική δράση μιας και ενισχύει τα επίπεδα υγρασίας της επιδερμίδας και ενθαρρύνει την παραγωγή κεραμιδίων, τα οποία διατηρούν σε ισορροπία τον δερματικό φραγμό. Κι αν νόμιζες πως τα καλά που προσφέρει η νιασιναμίδη τελειώνουν εδώ, σίγουρα κάνεις λάθος!

Αυτό το φανταστικό συστατικό απευθύνεται και σε ώριμες επιδερμίδες, αφού ενθαρρύνει τη σύνθεση νέου κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος διατηρώντας «γεμάτη» την επιδερμίδα και κάνοντας τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες λιγότερο ορατές. Τέλος, δρα κατά των ελεύθερων ριζών διατηρώντας λαμπερό και νεανικό το δέρμα μας.

Τώρα, μάλλον, έχεις μπερδευτεί με αυτά τα δύο συστατικά, αλλά… μην ανησυχείς! Εμείς θα σε ξεμπερδέψουμε. Στην παρακάτω gallery θα δεις αν μπορείς να τα χρησιμοποιείς μαζί και πώς θα τα εντάξεις στη ρουτίνα ομορφιάς σου.

Διάβασε ακόμα: 10 καθαριστικά προσώπου που φροντίζουν ακόμη και τις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες