Χρυσές Σφαίρες 2022: Μία βραδιά με νικητές αλλά χωρίς ομορφιά

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Χρυσές Σφαίρες 2022: Μία βραδιά με νικητές αλλά χωρίς ομορφιά

Οι Χρυσές Σφαίρες ολοκληρώθηκαν αλλά η ομορφιά ήταν απούσα, μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Δεν ξεκίνησε καλά το 2022. Όχι, δεν μιλώ για τον covid που είναι το μόνιμο άγχος μας (εδώ Χριστίνα, η Χρόνη). Μιλώ για τις Χρυσές Σφαίρες, την πρώτη «λαμπερή» βραδιά της χρονιάς που έγινε… αλλά δεν έγινε. Ναι, οι Χρυσές Σφαίρες απονεμήθηκαν αλλά κανείς δεν ήταν εκεί για να τις παραδώσει ούτε για να τις παραλάβει και όχι, δεν φταίει πάλι -περιέργως- ο covid.

Μην μπορώντας να βρει τηλεοπτικό δίκτυο, διατεθειμένο να μεταδώσει την τελετή (και το κόκκινο χαλί) των βραβείων, και μετά από το συντονισμένο μποϊκοτάζ των διασημοτήτων του Hollywood, η εκδήλωση έγινε μία privé βραδιά με έμφαση στη φιλανθρωπία.

golden globes 2022

Σύμφωνα με το περιοδικό Variety, οι υπεύθυνοι των βραβείων, δεν κατάφεραν να προσελκύσουν ή μάλλον… να πείσουν, κανένα από τα μεγάλα ονόματα του Hollywood να παρευρεθεί στην τελετή. Από τον Μάρτιο της περασμένης χρονιάς, σύσσωμες -σχεδόν- οι εταιρίες δημοσίων σχέσεων που διαχειρίζονται την παρουσία και τη συμμετοχή των high profile ονομάτων του Hollywood, απέσυραν τη συνεργασία τους με τον Hollywood Foreign Press Association.

Παράλληλα, ηθοποιοί και συντελεστές καταδίκασαν και κατέκριναν δημόσια τα Βραβεία. Ο Tom Cruise μάλιστα, επέστρεψε τις τρεις χρυσές σφαίρες του ενώ η Scarlett Johansson αρνήθηκε από πολύ νωρίς να συμμετάσχει εξαιτίας των σεξιστικών ερωτήσεων που δέχονταν οι γυναίκες ηθοποιοί, οι οποίες -όπως δήλωσε- ήταν στα όρια της σεξουαλικής παρενόχλησης.



Ο Isaac Mizrahi κάνει μία αδιανόητη κίνηση προς την Scarlett Johansson στο κόκκινο χαλί του 2006

Σεισμός στις Χρυσές Σφαίρες: Ο Tom Cruise επιστρέφει όλα τα βραβεία! Το NBC αποσύρεται!

The final blow

Το τελικό «χτύπημα» ήρθε όταν το τηλεοπτικό δίκτυο NBC ακύρωσε τη μετάδοσή του event αποσύροντας ταυτόχρονα και το μεγαλειώδες ποσό που πλήρωνε κάθε χρόνο για τα δικαιώματα της μετάδοσης. Το αποτέλεσμα, ήταν μία βραδιά κεκλεισμένων των θυρών και με ανακοινώσεις των βραβείων στα social media. Ποιον ένοιαξε όμως;

Melissa Silverstein

H Melissa Silverstein

Όπως δήλωσε η ακτιβίστρια Melissa Silverstein, ιδρύτρια και εκδότης του Women in Hollywood, στην εφημερίδα Observer, αυτό το Σαββατοκύριακο: «Αν ένα βραβείο απονέμεται μόνο του, σε ένα δάσος, χωρίς κανείς να κοιτάζει, συνέβη πραγματικά;» και δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με αυτή τη δήλωση. Πριν βιαστείς όμως να με χαρακτηρίσεις επιφανειακή περίμενε να σου εξηγήσω.

Παραδοσιακά, οι Χρυσές Σφαίρες, σήμαιναν την αρχή της σεζόν των βραβείων. Ήταν ένα κόκκινο χαλί πιο… χαλαρό από τα άλλα αλλά έδινε το έναυσμα για όλα τα υπόλοιπα κόκκινα χαλιά. Οι stars περπατούσαν και εμείς τους θαυμάζαμε και, στην πραγματικότητα, δεν έδινε κανείς ιδιαίτερη σημασία στο ίδιο το βραβείο. Βλέπεις, ο Hollywood Foreign Press Association, η ομάδα των 87 ατόμων που αποφασίζουν για τις υποψηφιότητες και ψηφίζουν τους νικητές, είχαν βρεθεί ξανά στο «εκτελεστικό απόσπασμα» ακόμα και κατά τη διάρκεια των ίδιων των βραβείων.

HFPA President Lorenzo Soria spe

O πρόεδρος του Hollywood Foreign Press Association Lorenzo Soria

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Η Fiona Stiles μας μίλησε για το μακιγιάζ της Lily Collins στις Χρυσές Σφαίρες

Το 2016, ο τότε παρουσιαστής Ricky Gervais, «τρόλαρε» τις Χρυσές Σφαίρες από την σκηνή, αποκαλώντας τις «άχρηστες» και χαρακτηρίζοντάς το ίδιο το βραβείο σαν «ένα μεταλλικό αναμνηστικό, που κάποιοι χαριτωμένοι, ηλικιωμένοι, μπερδεμένοι δημοσιογράφοι ήθελαν να σας δώσουν αυτοπροσώπως για να σας συναντήσουν και να βγάλουν μια selfie μαζί σας». Η δήλωση αυτή, όσο σκληρή και αν ακούστηκε τότε, δεν απείχε πολύ από την αλήθεια δυστυχώς.



Tα highlights από τον λόγο του Ricky Gervais το 2016

Η αρχή

Ο HFPA (Hollywood Foreign Press Association), δημιουργήθηκε το 1943, όταν 23 ξένοι ανταποκριτές ένωσαν τις δυνάμεις τους για να καταφέρουν να αποκτήσουν δύναμη απέναντι στα μεγάλα στούντιο. Το 1944, έγινε η πρώτη απονομή των Χρυσών Σφαιρών και έκτοτε, το στάτους των βραβείων απέκτησε ανοδική πορεία και «τυλίχτηκε» από σκάνδαλα. Μαζί με τη φήμη βλέπεις, ήρθε και το «μικροσκόπιο» ή μάλλον, οι κατηγορίες.

At the 1946 ceremony. Billy Wilder receives his Golden Globe for Best Director for The Lost Weekend. HFPA ARCHIVES

Ο Billy Wilder λαμβάνει τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου σκηνοθέτη το 1946. HFPA ARCHIVES

Το 1968, το NBC δεν μετέδωσε τις Χρυσές Σφαίρες (είδες που σου είπα ότι δεν ήταν η πρώτη φοράς) μετά από τη διαπίστωση της Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών ότι η αναμετάδοση των βραβείων από την τηλεόραση, «παραπλανά ουσιαστικά το κοινό ως προς τον τρόπο επιλογής των νικητών και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την επιλογή τους». Ο HFPA δεσμεύτηκε να καθαρίσει τις πρακτικές του και η ζωή συνεχίστηκε… μέχρι το 1982.

Julie Andrews 1968

Η Julie Andrews με τη Χρυσή Σφαίρα της το 1968

To 1982, η Χρυσή Σφαίρα για το «νέο αστέρι της χρονιάς σε κινηματογραφική ταινία» απονεμήθηκε στην Pia Zadora για τον ρόλο της στην ταινία «Butterfly». Τι πειράζει; Οι κριτικοί είχαν «θάψει» την ταινία και μαθεύτηκε ότι, μόλις μερικές εβδομάδες πριν την ψηφοφορία, ο σύζυγος της Pia Meshulam Rikli, φιλοξένησε μέλη του HFPA στο καζίνο του. Το αποτέλεσμα ήταν το CBS να ακυρώσει τη μετάδοση των βραβείων και τη συνεργασία του με τον HFPA.

pia zadora

O Meshulam Rikli με την Pia Zadora και την Χρυσή Σφαίρα για το «νέο αστέρι της χρονιάς σε κινηματογραφική ταινία»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Η Fiona Stiles μας μίλησε για το μακιγιάζ της Lily Collins στις Χρυσές Σφαίρες

Η αρχή του τέλους

Τι έγινε φέτος όμως; Φέτος «έφτασε ο κόμπος στο χτένι». Εδώ και πολύ καιρό, η επιλογή των βραβείων και των υποψηφίων είχε χαρακτηριστεί ως ρατσιστική και προκατειλημμένη απέναντι στις γυναίκες του κλάδου. Το «τελειωτικό χτύπημα» ήρθε όταν αποκαλύφθηκε ότι, ούτε ένα μέλος του HFPA δεν ήταν μαύρο. Αυτό φυσικά δεν πρέπει να σε παραξενεύει και πολύ. Όπως κανένα μέλος δεν είναι μαύρο, έτσι και σπουδαία έργα με μαύρους πρωταγωνιστές ή σκηνοθέτες δεν έφτασαν ποτέ να κερδίσουν και -πολλές φορές- δεν είχα καν υποψηφιότητα.


https://www.instagram.com/p/CXMy5plPd1i/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Αντιθέτως, παραγωγές όπως η «Emily in Paris» ήταν υποψήφιες προς έκπληξη πολλών αλλά δεν θα μπορούσαν να μην είναι αφού η παραγωγή της σειράς έκανε δώρο σε μέλη του HFPA τριήμερα πολυτελείας στο Παρίσι. Όλα αυτά ήταν γνωστά χάρη στα ρεπορτάζ μέσων όπως οι The Times και οι Los Angeles Times αλλά πήραν μεγαλύτερη ακόμα διάσταση, όταν η Νορβηγή δημοσιογράφος Kjersti Flaa υπέβαλλε μήνυση εναντίον του Hollywood Foreign Press Association όταν της αρνήθηκε να γίνει μέλος.

H Flaa κατηγόρησε τον HFPA για τη θεσμοθέτηση μίας κουλτούρας διαφθοράς, υποστηρίζοντας ότι λειτουργούσε ως ένα είδος «καρτέλ», αποκλείοντας τους ειδικευμένους αιτούντες όπως η ίδια, και μονοπωλώντας την πρόσβαση του τύπου στα Βραβεία. Ακόμα, η Flaa, κατηγόρησε τον HFPA για ανήθικες συναλλαγές, αποκαλύπτοντας ότι τα μέλη δέχονταν χιλιάδες δολάρια σε αμοιβές από τα στούντιο, δίκτυα και διασημότητες που λάμβαναν Χρυσές Σφαίρες, όλα κρυμμένα κάτω από έναν «κώδικα σιωπής». Ήταν η αρχή μίας χιονοστιβάδας…

golden globes 2022 nominations

Οι αποκαλύψεις

Σε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Los Angeles Times, μέλη του HFPA παραδέχτηκαν ανώνυμα όλα αυτά για τα οποία κατηγορούνται και δεν υπήρχε γυρισμός. Παρ’ όλο που στην επιτροπή προστέθηκαν και μαύρα μέλη, παρ’ όλο που το φιλανθρωπικό έργο του HFPA υπερδιπλασιάστηκε, το NBC αρνήθηκε να δώσει τα 60 εκατομμύρια δολάρια για τα δικαιώματα της αναμετάδοσης, οι διάσημοι αρνήθηκαν να πάνε και όλα τελείωσαν εκεί. Είναι δύσκολο να πείσεις για τη διαφάνεια και την αξιοκρατία ενός θεσμού, όταν οι αποδείξεις είναι καταδικαστικές και προέρχονται από τα ίδια του τα μέλη.

Χρυσές Σφαίρες: Τα ωραιότερα beauty looks που έχουμε δει μέχρι σήμερα στο κόκκινο χαλί

Έτσι, φέτος δεν είχαμε κόκκινο χαλί, ούτε beauty looks να χαζέψουμε και να ξεφύγουμε λιγάκι από την καθημερινότητά μας. Ούτε πέρισυ είχαμε θα μας πεις… Είχαμε όμως τα social media, την Tina και την Amy από τις δύο ακτές, και έτσι η γιορτή του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, το λίγο πιο χαλαρό «ξαδελφάκι» των Όσκαρ μας κράτησε ξύπνιους και είδαμε μερικά από τα πιο όμορφα looks. Προσωπικά, και έχοντας ξενυχτήσει διαβάζοντας και περιμένοντας τους νικητές, βρίσκω κάπως γλυκόπικρη αυτή την εξέλιξη.

lucy

H Lucy Boynton στο κόκκινο χαλί τον Ιανουάριο του 2020 με συγκλονιστικό μακιγιάζ

Γλυκιά γιατί πρέπει επιτέλους να υπάρχει αξιοκρατία στο Hollywood και πικρή γιατί, εδώ και παραπάνω από μία δεκαετία περιμένω το κόκκινο χαλί των Χρυσών Σφαιρών ξύπνια και με τη μύτη μου κολλημένη στην οθόνη. Φέτος, η Διονυσία Καλαποθαράκου (fashion director) και εγώ, δεν μιλούσαμε με τις ώρες στο messenger, δεν σχολιάσαμε τα ρούχα, τα μαλλιά και το μακιγιάζ. Φέτος η ομορφιά ήταν απούσα μεταφορικά και κυριολεκτικά. Ευτυχώς δεν είχαμε να κατηγορήσουμε τον covid για όλα αυτά αλλά το απαραίτητο κύμα αλλαγής.

Όσο για το μέλλον των Χρυσών Σφαιρών… Δεν ξέρουμε τι να πούμε. Διάβασε παρακάτω τους υποψήφιους και τους νικητές με bold και στην gallery που ακολουθεί δες τα αγαπημένα μας looks από πέρισυ, έτσι για να πάει καλά η εβδομάδα.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Best Performance by an Actor in a Television Series - Musical or Comedy

Anthony Anderson, "Black-ish"

Nicholas Hoult, "The Great"

Steve Martin, "Only Murders in the Building"

Martin Short, "Only Murders in the Building"

Jason Sudeikis, "Ted Lasso" ΝΙΚΗΤΗΣ

Best Performance by an Actress in a Television Series - Musical or Comedy

Hannah Einbender, "Hacks"

Elle Fanning, "The Great"

Issa Rae, "Insecure"

Tracee Ellis Ross, "black-ish"

Jean Smart, "Hacks" ΝΙΚΗΤΗΣ

Best Performance by an Actor in a Television Series – Drama

Brian Cox, "Succession"

Lee Jung-jae, "Squid Game"

Billy Porter, "Pose"

Jeremy Strong, "Succession" ΝΙΚΗΤΗΣ

Omar Sy, "Lupin"

Best Performance by an Actress in a Television Series – Drama

Uzo Aduba, "In Treatment"

Jennifer Aniston, "The Morning Show"

Christine Baranski, "The Good Fight"

Elisabeth Moss, "The Handmaid's Tale"

Mj Rodriguez, "Pose" ΝΙΚΗΤΗΣ

Best Performance by an Actor in a Limited Series or Motion Picture Made for Television

Paul Bettany, "WandaVision"

Oscar Isaac, "Scenes From a Marriage"

Michael Keaton, "Dopesick" ΝΙΚΗΤΗΣ

Ewan McGregor, "Halston"

Tahar Rahim, "The Serpent"

Best Performance by an Actress in a Limited Series or Motion Picture Made for Television

Jessica Chastain, "Scenes From a Marriage"

Cynthia Erivo, "Genius: Aretha"

Elizabeth Olsen, "WandaVision"

Margaret Qualley, "Maid"

Kate Winslet, "Mare of Easttown" ΝΙΚΗΤΗΣ

Best Television Series Drama

"Lupin"

"The Morning Show"

"Pose"

"Squid Game"

"Succession" ΝΙΚΗΤΗΣ

Best Television Limited Series or Motion Picture Made for Television

"Dopesick"

"Impeachment: American Crime Story"

"Maid"

"Mare of Easttown"

"The Underground Railroad" ΝΙΚΗΤΗΣ

Best Performance by an Actress in a Supporting Role in a Series, Limited Series or Motion Picture Made for Television

Jennifer Coolidge, "White Lotus"

Kaitlyn Dever, "Dopesick"

Andie MacDowell, "Maid"

Sarah Snook, "Succession" ΝΙΚΗΤΗΣ

Hannah Waddingham, "Ted Lasso"

Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Series, Limited Series or Motion Picture Made for Television

Billy Crudup, "The Morning Show"

Kieran Culkin, "Succession"

Mark Duplass, "The Morning Show"

Brett Goldstein, "Ted Lasso"

Oh Yeong-su, "Squid Game" ΝΙΚΗΤΗΣ

Best Television Series - Musical or Comedy

"The Great"

"Hacks" ΝΙΚΗΤΗΣ

"Only Murders in the Building"

"Reservation Dogs"

"Ted Lasso"


https://www.instagram.com/p/CYiW-iUuM7B/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Best Motion Picture - Musical or Comedy

"Cyrano"

"Don't Look Up"

"Licorice Pizza"

"Tick, Tick ... Boom!"

"West Side Story" ΝΙΚΗΤΗΣ

Best Motion Picture – Drama

"Belfast,"

"CODA"

"Dune"

"King Richard"

"The Power of the Dog" ΝΙΚΗΤΗΣ

Best Motion Picture - Foreign Language

"Compartment No. 6"

"Drive My Car" ΝΙΚΗΤΗΣ

"The Hand of God"

"A Hero"

"Parallel Mothers"

Best Screenplay - Motion Picture

Paul Thomas Anderson, "Licorice Pizza"

Kenneth Branagh, "Belfast" ΝΙΚΗΤΗΣ

Jane Campion, "The Power of the Dog"

Adam McKay, "Don't Look Up"

Aaron Sorkin , "Being the Ricardos"

Best Original Song - Motion Picture

"Be Alive" from "King Richard" - Beyoncé Knowles-Carter, Dixson

"Dos Orugitas" from "Encanto" - Lin-Manuel Miranda

"Down to Joy" from "Belfast" - Van Morrison

"Here I Am (Singing My Way Home)" from "Respect" - Jamie Alexander Hartman, Jennifer Hudson, Carole King

"No Time to Die" from "No Time to Die" - Billie Eilish, Finneas O'Connell ΝΙΚΗΤΗΣ

Best Actor in a Supporting Role in Any Motion Picture

Ben Affleck, "The Tender Bar"

Jamie Dornan, "Belfast"

Ciarán Hinds, "Belfast"

Troy Kotsur, "CODA"

Kodi Smit-McPhee, "The Power of the Dog" ΝΙΚΗΤΗΣ

Best Actress in a Supporting Role in Any Motion Picture

Caitríona Balfe, "Belfast"

Ariana DeBose, "West Side Story" ΝΙΚΗΤΗΣ

Kirsten Dunst, "The Power of the Dog"

Aunjanue Ellis, "King Richard"

Ruth Negga, "Passing

Best Actor in a Motion Picture - Musical or Comedy

Leonardo DiCaprio, "Don't Look Up"

Peter Dinklage, "Cyrano"

Andrew Garfield, "Tick, Tick ... Boom!" ΝΙΚΗΤΗΣ

Cooper Hoffman, "Licorice Pizza"

Anthony Ramos, "In the Heights"

Best Motion Picture – Animated

"Encanto" ΝΙΚΗΤΗΣ

"Flee"

"Luca"

"My Sunny Maad"

"Raya and the Last Dragon"

Best Actor in a Motion Picture – Drama

Mahershala Ali, "Swan Song"

Javier Bardem, "Being the Ricardos"

Benedict Cumberbatch, "The Power of the Dog"

Will Smith, "King Richard" ΝΙΚΗΤΗΣ

Denzel Washington, "The Tragedy of Macbeth"

Best Actress in a Motion Picture – Drama

Jessica Chastain, "The Eyes of Tammy Faye"

Olivia Colman, "The Lost Daughter"

Nicole Kidman, "Being the Ricardos" ΝΙΚΗΤΗΣ

Lady Gaga, "House of Gucci"

Kristen Stewart, "Spencer"

Best Actress in a Motion Picture - Musical or Comedy

Marion Cotillard, "Annette"

Alana Haim, "Licorice Pizza"

Jennifer Lawrence, "Don't Look Up"

Emma Stone, "Cruella"

Rachel Zegler, "West Side Story" ΝΙΚΗΤΗΣ

Best Director - Motion Picture

Kenneth Branagh, "Belfast"

Jane Campion, "The Power of the Dog" ΝΙΚΗΤΗΣ

Maggie Gyllenhaal, "The Lost Daughter"

Steven Spielberg, "West Side Story"

Denis Villeneuve, "Dune"

Best Original Score

"The French Dispatch"

"Encanto"

"The Power of the Dog"

"Parallel Mothers"

"Dune" ΝΙΚΗΤΗΣ