Μπορεί το γλυκολικό οξύ να καταπολεμήσει την κακοσμία στη μασχάλη; Οι ειδικοί απαντούν

Μαρία Ροδίτη
Μπορεί το γλυκολικό οξύ να καταπολεμήσει την κακοσμία στη μασχάλη; Οι ειδικοί απαντούν

Η ζέστη είναι αρκετή, το αποσμητικό έχει γίνει περισσότερο από ποτέ ο καλύτερός σου φίλος, αλλά… κάποιες φορές μπορεί να μην είναι αρκετό. Μήπως το γλυκολικό οξύ έρχεται να δώσει τη λύση;

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να μπαίνεις το καλοκαίρι στο μετρό ή στο λεωφορείο και να μυρίζουν οι μασχάλες των άλλων επιβατών που βρίσκονται γύρω σου. Όταν, όμως, συνειδητοποιείς ότι… αυτό συμβαίνει και σε εσένα, ότι η κακοσμία της μασχάλης σου είναι ολοένα και συχνότερη- παρά το γεγονός ότι κάνεις μπάνιο και φοράς καθημερινά το αποσμητικό σου-, τι κάνεις; Σε πιάνει πανικός!

Οι TikTokers, λοιπόν, λένε ότι δεν… χρειάζεται άγχος και αγωνία για το πώς θα αντιμετωπίσεις την κακοσμία της μασχάλης, αρκεί να χρησιμοποιήσεις γλυκολικό οξύ. Ναι, γλυκολικό οξύ!

4 μύθοι για το αποσμητικό που πρέπει να πάψεις να πιστεύεις

Πώς το γλυκολικό οξύ βάζει «φρένο» στη δυσοσμία της μασχάλης

Είναι πολύ πιθανό να έχεις χρησιμοποιήσει γλυκολικό οξύ στη ρουτίνα ομορφιάς σου και στην επιδερμίδα του προσώπου σου. Άρα γνωρίζεις ότι το γλυκολικό οξύ έχει απολεπιστική δράση, λειαίνει λεπτές γραμμές και ρυτίδες, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και βοηθά στην αντιμετώπιση πανάδων και δυσχρωμιών.

MASXALI.jpg

Τι ακριβώς κάνει, όμως, στη μασχάλη και μπορεί να περιορίσει τη δυσάρεστη οσμή του σώματος; Μόλις το γλυκολικό οξύ έρθει σε επαφή με τη μασχάλη αυτόματα μειώνει το pH του δέρματος κι έτσι μειώνει και την πιθανότητα επιβίωσης βακτηρίων πάνω σε αυτό. Με τη μείωση του βακτηριακού φορτίου στο δέρμα, λοιπόν, το γλυκολικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της οσμής του σώματος. Όχι, όμως, του ιδρώτα. Δηλαδή, το γλυκολικό οξύ περιορίζει την κακοσμία, χωρίς να μειώνει την εφίδρωση.

Εκτός αυτού, αν υποφέρεις από δυσχρωμίες στη μασχάλη, το γλυκολικό οξύ και πάλι θα σε βοηθήσει. Κι αυτό, γιατί έχει την ικανότητα να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, άρα και να λευκαίνει την επιδερμίδα στην περιοχή.

Πώς θα χρησιμοποιήσεις το γλυκολικό οξύ στη μασχάλη και τι να προσέξεις

Ωραία τα θετικά στοιχεία του γλυκολικού οξέος για τη μασχάλη και την κακοσμία του σώματος, όμως… θέλει πολλή προσοχή όλο αυτό! Εύλογα θα αναρωτιέσαι πώς χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο AHA (άλφα υδροξυ-οξύ) στη μασχάλη, αλλά και αν ενδείκνυται για καθημερινή χρήση.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι ειδικοί λένε ότι ναι μεν μπορείς να χρησιμοποιείς toner γλυκολικού οξέος (θα βρεις σε διάφορα brands στα καταστήματα καλλυντικών) στη μασχάλη, αφού το ρίξεις σε ένα cotton pad και το ταμπονάρεις στο δέρμα. Δεν είναι, όμως, τακτική για… κάθε μέρα αυτή. Μόνο για τις μέρες που ίσως έχει καύσωνα και νιώθεις ότι θα «λιώσεις» στη ζέστη.

Επιπλέον, η χρήση του γλυκολικού οξέως δεν ενδείκνυται για τις πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες, ενώ δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσεις αν έχει προηγηθεί αποτρίχωση ή laser στη μασχάλη. Επίσης, δεν είναι καλή ιδέα, αν πρόκειται να πας μετά για ηλιοθεραπεία, γιατί ενδέχεται να δημιουργηθούν ερεθισμοί. Συνεπώς… πολλή προσοχή στη χρήση γλυκολικού οξέος στη μασχάλη! Δεν υπάρχει για να αντικαταστήσει το αποσμητικό σου, αλλά μόνο για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

KAKOSMIA.jpg

Και αν δεν μπορείς να την «παλέψεις» με τη ζέστη, κάνε πολύ συχνά και δροσερά ντους, φόρεσε υφάσματα που επιτρέπουν στην επιδερμίδα να «αναπνέει», αέρινα ρούχα και αποσμητικό. Ζέστη είναι, θα περάσει!