J’adore! Η ιστορία του θρυλικού αρώματος και η νέα άφιξη που αλλάζει τα δεδομένα της αρωματοποιίας

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
J’adore! Η ιστορία του θρυλικού αρώματος και η νέα άφιξη που αλλάζει τα δεδομένα της αρωματοποιίας
Stacked from 8 images. Method=B (R=8,S=4)

Το νέο J’adore Parfum D’eau ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα της αρωματοποιίας, και με αυτή την αφορμή, ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο για να μάθουμε τα πάντα για το θρυλικό -πλέον - J’adore, φτάνοντας στο σήμερα και την καινοτομία του οίκου, που ανοίγει μία νέα αρωματική κατηγορία.

J’adore! Αυτή η φράση που σημαίνει «Λατρεύω» στα Γαλλικά, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον οίκο Dior. Αν είσαι millennial, το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι πιθανότατα τα εμβληματικά t-shirts που κυκλοφορούσαν στην αρχή των 00’s. Δεν οφείλεται όμως σε αυτά η ταύτιση του J’adore με τον οίκο Dior. Το άρωμα J’adore, που κυκλοφόρησε το 1999, ήταν εκείνο που έκανε το J’adore συνώνυμο του οίκου.

J'adore-tshirt.png

Ήταν ένα άρωμα που έγινε αυτόματα best seller, που συνέχισε να ανανεώνεται και σήμερα έρχεται να ανοίξει μία νέα κατηγορία στην αρωματοποιία. Πριν όμως φτάσουμε στο σήμερα, αξίζει να κάνουμε μία mini αναδρομή για να μάθουμε την ιστορία ενός από τα πιο δημοφιλή αρώματα τον κόσμο. Πίσω στο 1996 λοιπόν…

J’adore

Το 1996, η Γαλλίδα αρωματοποιός Calice Becker, ξεκινά να δουλεύει επάνω στην ιδέα ενός αρώματος για τον οίκο Dior. Ταυτόχρονα, ο John Galliano αναλαμβάνει τα ηνία του θρυλικού οίκου και, καθώς δεν μιλά καθόλου γαλλικά, το μόνο που επαναλαμβάνει ξανά και ξανά είναι «Oh, J’adore, J’adore, J’adore!». Σύμφωνα με συνέντευξη του Frederic Bourdelier, director of brand culture and heritage των Parfums Christian Dior, ο Galliano έπαιξε σημαντικό ρόλο στην δημιουργία του J’adore. Η Calice Becker ωστόσο ήταν εκείνη που δημιούργησε τον best selling, πολύτιμο χυμό.

push-edito-jadore-infinite-moments.jpg

Το J’adore Βλέπεις, είναι γλυκό και γαλήνιο, λουλουδένιο αλλά διαφορετικό. Η Calice Becker, συνδύασε το φρέσκο ​​μανταρίνι και το ylang-ylang στην κορυφή, το γιασεμί, την ορχιδέα, το δαμάσκηνο και το τριαντάφυλλο στην καρδιά, ενώ στην βάση του αρώματος έβαλε αμάραντο, βατόμουρο και μόσχο. Έτσι δημιουργήθηκε ένα άρωμα τόσο γλυκό, τόσο πικάντικο και τόσο λουλουδένιο όσο πρέπει. Ένα άρωμα πολυτελές και decadent. Ένα άρωμα για το οποίο πολλοί έχουν πει ότι: «Έτσι θα μύριζε ο χρυσός αν είχε άρωμα».

1_qH7NYVxLUTeZT91mBttvyw.jpeg

Το μπουκάλι

Ένα τέτοιο άρωμα φυσικά έπρεπε να έχει και το ανάλογο όνομα, καθώς και το ανάλογο μπουκάλι. Η φράση του John Galliano λοιπόν, το «J’adore» έμοιαζε μονόδρομος, για ένα άρωμα που προκαλούσε πάθη, εμμονή και λατρεία σε όποιον το δοκίμαζε. Δεν σταμάτησε η συμβολή του θρυλικού σχεδιαστή εκεί όμως. Για τον σχεδιασμό του μπουκαλιού, ο οίκος εμπιστεύτηκε τον Hervé Van der Straeten.

j'adore-bottle.jpeg

Στόχος του ήταν να σχεδιάσει ένα μπουκάλι που θα ενισχύει το ίδιο το άρωμα και άντλησε έμπνευση από τους αρχαιοελληνικούς αμφορείς αλλά και το Cyclone dress που δημιούργησε ο Monsieur Dior το 1949. Η πιο χαρακτηριστική λεπτομέρεια του μπουκαλιού ωστόσο, ο τυλιγμένος με χρυσό λαιμός του, ήταν μία έμπνευση που ήρθε από τα χρυσά τσόκερ του John Galliano σε στυλ Maasai από το φθινόπωρο του 1997.

galliano-1998-couture.jpg

J’adore eau de parfum

To 1999 λοιπόν, το J’adore λανσάρεται, και τα visual της καμπάνιας απεικονίζουν την Carmen Kaas τυλιγμένη σε χρυσό. Το άρωμα γίνεται staple σε κάθε celebrity boudoir και γίνεται αυτόματα κλασικό.

edp.jpg

J’adore eau de toilette

Το 2003 η Charlize Theron αντικαθιστά την Carmen ως ambassador του νέου αρώματος, που φέρει την υπογραφή του Francois Demachy. Η φόρμουλα επαναπροσδιορίζεται ελαφρά, και αποτελείται από μανταρίνι, τριαντάφυλλο, ορχιδέα, γιασεμί, δαμάσκηνο, νερολί, βανίλια και musk.

edt.jpg

J’adore again and again

Στα χρόνια που ακολουθούν, το J’adore αλλάζει και εξελίσσεται, άλλοτε πιο έντονο, άλλοτε πιο ελαφρύ, αποκτά νότες από αλάτι, πολύτιμα absolutes και σπάνια υλικά, κάθε ένα από τα οποία συνθέτουν και μία ακόμα παραλλαγή του. Μέχρι σήμερα…

J'adore-Parfum-d'eau.png

J’adore Parfum d’Eau

Το 2022 η οικογένεια J’adore αποκτά ένα νέο μέλος που δεν μοιάζει με τίποτε που μπορεί να έχεις ξαναμυρίσει. Βλέπεις, J’adore Parfum d’Eau δεν είναι κάποιο κλασσικό Eau de Parfum. Ο οίκος δεν δημιούργησε απλά ακόμα μία σαγηνευτική εκδοχή του κλασικού αρώματος, αλλά δημιούργησε μία νέα κατηγορία αρωμάτων. Το J’adore, που βοήθησε στην αλλαγή της βιομηχανίας της αρωματοποιίας, ήρθε για να ανατρέψει τα δεδομένα.

2.jpg

Βλέπεις, το J’adore Parfum d’Eau περιέχει μόνο νερό και λουλούδια, καθόλου αλκοόλ. Το νερό, το οποίο είναι λιγότερο πτητικό από το αλκοόλ, αναμιγνύεται με αιθέρια έλαια (νερολί, μανόλια, γιασεμί sambac και μια νότα τριαντάφυλλου), συμβάλλοντας στη διατήρηση της ακεραιότητάς τους, δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό άρωμα. Μια αλχημεία που επιτυγχάνει το ανέφικτο, κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Dior. Έχουμε λοιπόν ένα άρωμα που περιέχει μόνο νερό, και δημιουργεί μία νέα αρωματική κατηγορία. Πώς μυρίζει όμως;

1.jpg

Μια διαφορετική προσέγγιση του αρώματος

Χωρίς το οινόπνευμα, θα περίμενε κανείς πώς το J’adore Parfum d’Eau, εξατμίζεται γρήγορα. Όπως είπαμε όμως, δεν πρόκειται για ένα απλό Eau de Parfum. Πρόκειται για μία νέα κατηγορία που ο οίκος δημιούργησε εκμεταλλευόμενος την πρωτοποριακή τεχνική της νανο-γαλακτωματοποίησης. Πρόκειται για μία τυχαία ανακάλυψη, οποία αρχικά είχε να κάνει αποκλειστικά με τα προϊόντα skincare. Κατά την νανο-γαλακτωματοποίηση, μόνο νερό και έλαια λουλουδιών αναμειγνύονται υπό εξαιρετικά υψηλή πίεση, και συνθέτουν ένα άρωμα που εφαρμόζεται σαν αρωματικό σύννεφο και εκπλήσσει με την ντελικάτη, γαλακτώδη απαλότητα ενός απολαυστικού κουκουλιού που μοιάζει να αιωρείται στον αέρα. Άμεσα, η υφή εμποτίζει το δέρμα με απαλές λουλουδάτες νότες μακράς διάρκειας.

4.jpg

Χάρη στο νερό, ανατρέπονται τα δεδομένα που θέλουν τα αρώματα να έχουν νότες κορυφής, καρδιάς και βάσης. Ο χυμός του J’adore Parfum d’Eau είναι ένας φόρος τιμής στα κλασικά μπουκέτα που δεν αναδεικνύουν σταδιακά την ευωδιά τους, αλλά αιφνιδιάζουν, συναρπάζουν και μαγεύουν τις αισθήσεις. Ναι, το J’adore Parfum d’Eau μυρίζει διαφορετικά, και οφείλει τη νέα, sparkling φρεσκάδα του τόσο στην πρωτοποριακή τεχνική παραγωγής του, όσο και στο νερολί, τη νέα νότα που ήρθε για να «γεμίσει φως» τη φόρμουλα του J’adore, και να μας κάνει να το δούμε τελείως διαφορετικά.

3.jpg

C’est ça que J’adore!

Στη νέα καμπάνια του αρώματος, ακούμε την υπέροχη Charlize Theron να αναφωνεί «C’est ça que J’adore!», μία φράση που - όπως εξηγεί και η ίδια - αντιπροσωπεύει το συναίσθημα που προκαλεί το νέο J’adore Parfum d’Eau.

Νοσταλγικό αλλά και ολόφρεσκο, κλασικό αλλά και σύγχρονο, το J’adore Parfum d’Eau είναι διαχρονικό όσο και τα λουλούδια που αιχμαλωτίζει το γαλακτώδες νέο μπουκάλι του. Είναι το επόμενο βήμα στα αρώματα, είναι το μέλλον, πιο αγνό, πιο αυθεντικό και αυθόρμητο. Είναι η σύγχρονη γυναίκα του σήμερα, πολύπλοκη μέσα στην απλότητά της και τόσο μα τόσο σαγηνευτική…