Το content δεν κοιμάται ποτέ, εσύ όμως πρέπει -και μάλιστα με τον πιο dreamy τρόπο

Το content δεν κοιμάται ποτέ, εσύ όμως πρέπει -και μάλιστα με τον πιο dreamy τρόπο

Αναρωτιέσαι πώς θα καθαρίσεις επιτέλους τη watchlist σου, αλλά ταυτόχρονα δεν μένει χρόνος για εσένα; Μην ανησυχείς, η λύση κρύβεται σε λίγες «στρατηγικές» κινήσεις.

Το 2022 κυκλοφόρησαν 599 σειρές και 499 ταινίες και αν είσαι tv - junky ή σινεφίλ, όπως εγώ, τότε θα με καταλάβεις: Πού να βρεις χρόνο να περιποιηθείς το σώμα σου, το πρόσωπό σου και να ξεκουράσεις τα μάτια σου; Γνωρίζεις την έκφραση «data never sleeps»; Μάθε τη! Διότι χαρακτηρίζει την digital εποχή που διανύουμε και επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό τη δική μου καθημερινότητα, για πολλά χρόνια.

Το βασικό μου πρόβλημα ήταν το εξής: Ήθελα να βλέπω σχεδόν τα πάντα κάθε βράδυ και φυσικά, να ήμουν πάντα ενημερωμένη για όλα τα pop news. Όλα αυτά όμως έπαιρναν χρόνο και τι νόημα είχε να ξενυχτούσα διασκεδάζοντας μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης ή του κινητού μου, αν κάθε βράδυ κοιμόμουν λιγότερο από τέσσερις ώρες και δεν προλάβαινα να βάλω ούτε ένα απολεπιστικό ή να καθαρίσω το πρόσωπό μου με την ησυχία μου;

Ναι, ήμουν και εγώ ανάμεσα σε εκείνες που ανυπομονούσαν να επιστρέψουν το βράδυ στο σπίτι από το γραφείο, για να απολαύσουν έναν ακόμη σινεφίλ «μαραθώνιο», σε εκείνες που έπιαναν το κινητό στα χέρια στις 10 το βράδυ και το άφηναν στις 2 το πρωί. «Και γιατί είναι τόσο κακό;», θα με ρωτήσεις. Διότι έτσι, όχι μόνο δεν κοιμόμουν αρκετά κάθε βράδυ, αλλά συχνά με έπαιρνε ο ύπνος στον καναπέ, χωρίς να έχω ξεβαφτεί από το προηγούμενο βράδυ. Με λίγα λόγια και πιο κουρασμένη ξυπνούσα και δεν βοηθούσα την επιδερμίδα μου.

Αυτό, τουλάχιστον, συνέβαινε μέχρι προσφάτως, όταν και κατάλαβα πως είχε φτάσει η ώρα να βελτιώσω λίγο τις καθημερινές μου συνήθειες! Από το να έχω όσο χρόνο χρειάζομαι για να κάνω το μπάνιο μου το βράδυ ή να φτιάξω τα μαλλιά μου, μέχρι να ακολουθήσω μία καλή ρουτίνα φροντίδας για την επιδερμίδα μου.

Δημιουργώντας τις βάσεις για έναν καλύτερο ύπνο και περισσότερη ενέργεια, κάθε βράδυ

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, λοιπόν, πήρα την απόφαση να φροντίζω να κοιμάμαι κάθε βράδυ επαρκώς και καλά. Για να συμβεί αυτό, βέβαια, έπρεπε να γίνουν κάποιες αλλαγές. Βλέπεις, η σχέση που αναπτύσσουμε με τον ύπνο είναι σημαντική και επηρεάζει κάθε τομέα της ζωής μας.

Αν δεν κοιμόμαστε αρκετά, το σώμα και ο εγκέφαλός μας δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία -και το αντίστροφο. Και φυσικά, ο μη ποιοτικός ύπνος βλάπτει και την επιδερμίδα μας. Και αν το τελευταίο αντικείμενο που αγγίζεις κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς είναι το κινητό σου, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι το μπλε φως της οθόνης επηρεάζει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης.

Με λίγα λόγια, με το να τσεκάρεις τι επεισόδιο βγαίνει αύριο πριν κοιμηθείς ή να σκρολάρεις στα social media, διεγείρεις τον εγκέφαλό σου πριν τον ύπνο, ενώ θα πρέπει να τον ηρεμείς. Άσε που η υπερβολική χρήση κινητού επηρεάζει αρνητικά την επιδερμίδα σου, τον αυχένα σου, ακόμα και το πρόσωπό σου. Αλήθεια, έχει ακούσει για το digital aging; Σκέψου πως αν κρατάς και εσύ το κινητό σου όταν είσαι ξαπλωμένη και περιμένεις να κοιμηθείς, αυξάνεις τις πιθανότητες για εξάρσεις ακμής, ρυτίδες, μαύρους κύκλους, σακούλες στα μάτια και αποχρωματισμούς.

Μία ώρα προτού κοιμηθώ, λοιπόν, φροντίζω -πλέον- να μένω μακριά από οθόνες. Πώς «γεμίζω» ωφέλιμα αυτήν την ώρα; Ξεκινώντας τη bedtime ρουτίνα μου και δίνοντάς της μία beauty «νότα».

Μία ώρα πριν ξαπλώσω, παίρνω τον χρόνο μου και ακολουθώ τα εξής: Μπαίνω για ένα μπάνιο με ζεστό νερό για να χαλαρώσω το σώμα μου. Στη συνέχεια, ξεκινώ την περιποίηση του προσώπου μου. Συγκεκριμένα, πλένω το πρόσωπό μου με το απαλό και αποτελεσματικό τζελ καθαρισμού NIVEA Derma Skin Clear Gel Κατά των πόρων, κάνοντας απαλό μασάζ σε βρεγμένο πρόσωπο και ξεβγάζοντας καλά. Το συγκεκριμένο προϊόν με σύνθεση με σαλικυλικό οξύ και νιασιναμίδη, έχει γίνει το αγαπημένο μου πριν τον ύπνο, αλλά και το πρωί όταν ξυπνώ, διότι καθαρίζει σε βάθος την επιδερμίδα, απελευθερώνει τους πόρους και αφαιρεί την υπερβολική λιπαρότητα.

Στη συνέχεια, εφαρμόζω στην καθαρή επιδερμίδα του προσώπου μου το NIVEA Derma Skin Clear Νυχτερινό Απολεπιστικό, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών. Είναι εμπλουτισμένο με γλυκολικό, σαλικυλικό οξύ και νιασιναμίδη και έτσι, μειώνει ορατά τους πόρους και αποτρέπει την επανεμφάνισή τους, ενεργοποιώντας παράλληλα τη φυσική διαδικασία ανανέωσης της επιδερμίδας. Αποτέλεσμα, μάλιστα, είδα από την πρώτη κιόλας εβδομάδα! Τέλος, στεγνώνω τα μαλλιά μου χωρίς να βιάζομαι, βάζω λάδι ή προστατευτικό και εφαρμόζω στο σώμα μου μία ανάλαφρη κρέμα σώματος, με υπέροχο άρωμα.

Όσο για το πώς κατάφερα να «κερδίσω» αυτήν την ώρα μόνο για εμένα πριν τον ύπνο, η απάντηση είναι απλή. Περιορίζοντας το «κόλλημά» μου με τις οθόνες. Ιδού, λοιπόν, τα δοκιμασμένα tips που με βοηθούν να απολαμβάνω πλέον καλύτερο ύπνο -και να προστατεύω και την επιδερμίδα μου, από τις αρνητικές επιπτώσεις του μπλε φωτός των οθονών:

  • Το βράδυ εεφαρμόζω κανόνες τύπου «όχι κινητό ή τάμπλετ στο κρεβάτι» και «όχι οθόνη μετά τις 10 τη νύχτα». Αυτό, βέβαια, σημαίνει όχι social media, όχι IMDb ή YouTube και σίγουρα, όχι emails.
  • Χρησιμοποιώ Night Shift ή φίλτρο Blue Light στο κινητό, έχω όλα τα apps σε dark mode και έχω μονίμως χαμηλωμένη τη φωτεινότητα της οθόνης μου.
  • Κάνω mute τις ειδοποιήσεις πριν τον ύπνο και χρησιμοποιώ apps που παρακολουθούν το πώς κοιμάμαι και με ξυπνάνε ήσυχα, όπως το Sleep Cycle.

Όλοι αυτοί οι τρόποι περιποίησης με χαλαρώνουν, ηρεμούν το σώμα και το μυαλό μου και με βάζουν σε «mood ύπνου». Και πίστεψέ με, αν κρατήσεις τη δική σου αγαπημένη και ωφέλιμη bedtime ρουτίνα στο repeat, θα ξυπνάς το πρωί με περισσότερη ενέργεια, καλύτερη διάθεση και πιο λαμπερή επιδερμίδα. Και αυτό και αν είναι ένα dreamy bedtime story, καλύτερο και από εκείνο στην αγαπημένη σου ταινία!