Ευεξία και ποιοτικός ύπνος πηγαίνουν μαζί και σου έχω έξι καλούς λόγους που εξηγούν το γιατί

Ευεξία και ποιοτικός ύπνος πηγαίνουν μαζί και σου έχω έξι καλούς λόγους που εξηγούν το γιατί
Lefteris_Partsalis

O ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για τη συνολική μας ευεξία. Άλλωστε, ποσό πιο φρέσκια αισθάνεσαι όταν έχεις κοιμηθεί καλά;

Ιωάννα Λαουμτζή, fitness expert και wellness consultant

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, η άσκηση ήταν μέρος της ζωής μου. Και ως fitness expert, το να γυμνάζομαι είναι, ήταν και θα είναι βασικό κομμάτι της καθημερινής μου ρουτίνας. Αυτό προϋποθέτει, βέβαια, το να φροντίζω ώστε να έχω την απαραίτητη ενέργεια, που απαιτεί η εργασία και το πρόγραμμά μου. Και ο ύπνος είναι το στοιχείο-«κλειδί» για τον καθέναν και την καθεμιά που θέλει να απολαμβάνει μία δραστήρια καθημερινότητα, γεμάτη ευεξία.

Πράγματι, ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για τη συνολική μας ευεξία. Άλλωστε, ποσό πιο φρέσκια αισθάνεσαι όταν έχεις κοιμηθεί καλά; Τις περισσότερες φορές, βέβαια, τον καλό ύπνο τον συνδέουμε με τις πολλές ώρες ύπνου. Περισσότερη σημασία έχει όμως η ποιότητα. Βλέπεις, ένας καλός, βραδινός ύπνος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, ευνοεί την κυτταρική ανάπτυξη και επιδιόρθωση, καθώς και τη βελτίωση της διάθεσης.

LPR59629.jpg

Το ζήτημα είναι, ωστόσο, το εξής: Ότι κάποιες φορές η ιδιαίτερα έντονη -και δη αερόβια- άσκηση, ειδικότερα αργά το βράδυ, μπορεί να προκαλέσει υπερένταση και να σου δώσει τόση ενέργεια, που να στερηθείς τελικά τον ποιοτικό ύπνο που έχεις ανάγκη. Αυτό, τουλάχιστον, είναι κάτι που με έχει «διδάξει» η δική μου εμπειρία. Και σε μία καθημερινότητα που κινείται σε γρήγορους ρυθμούς, ήξερα πως έπρεπε να δώσω έμφαση στην ποιότητα του ύπνου μου.

Τι έκανα; Συνέχισε να διαβάζεις. Διότι στη λίστα που ακολουθεί μοιράζομαι μαζί σου τις δικές μου σημαντικές συμβουλές για μία καθημερινότητα, που από νωρίς το πρωί με προετοιμάζει για όνειρα γλυκά, ξεκούραστα και απολαυστικά.

#1 Τηρώ ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου

Κάτι που με έχει βοηθήσει να κοιμάμαι καλύτερα και να ξυπνώ κάθε πρωί πιο ξεκούραστη, είναι το να πηγαίνω για ύπνο το βράδυ και να σηκώνομαι το πρωί από το κρεβάτι, περίπου τις ίδιες ώρες, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Αυτή η συνήθεια συμβάλλει στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματος και προωθεί τον καλύτερο ύπνο.

LPR59771.jpg

#2 Απολαμβάνω μία χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο

Μία άλλη συνήθεια που δίνει μία έξτρα «νότα» ευεξίας στην καθημερινότητά μου και με βοηθά να ηρεμώ πριν τον ύπνο, είναι η χαλαρωτική, βραδινή ρουτίνα, που φροντίζω να ακολουθώ. Αυτή περιλαμβάνει ένα ζεστό μπάνιο και την εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης, όπως οι τεχνικές αναπνοής. Οι βαθιές αναπνοές, ο διαλογισμός ή ήπιες διατάσεις γιόγκα πριν τον ύπνο, με βοηθούν να ηρεμώ το μυαλό μου και να προετοιμάζομαι για ύπνο. Επίσης, προτού ξαπλώσω, δεν ξεχνώ να μου προσφέρω μία εμπειρία περιποίησης και φροντίδας, έχοντας επενδύσει για τη self-care ρουτίνα μου σε προϊόντα που αναζωογονούν την επιδερμίδα μου.

Τι περιλαμβάνει η ρουτίνα περιποίησής μου πριν τον ύπνο; Το πρώτο βήμα γίνεται με τον καθαρισμό του προσώπου μου, στοιχείο απαραίτητο ιδιαίτερα έπειτα από ένα κάθιδρο workout. Αυτός είναι ο λόγος που πριν τον ύπνο, πλένω το πρόσωπό μου και κάνω απαλό μασάζ σε βρεγμένη επιδερμίδα με το τζελ καθαρισμού NIVEA Derma Skin Clear Gel Κατά των πόρων -και ξεπλένω καλά με νερό (το ίδιο ακριβώς προϊόν χρησιμοποιώ και το πρωί, όταν ξυπνώ και πριν εφαρμόσω την αντηλιακή κρέμα μου). Στο προτείνω διότι καθαρίζει σε βάθος, απελευθερώνει τους πόρους και αφαιρεί την υπερβολική λιπαρότητα. Είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι, δηλαδή, έπειτα από μία ημέρα στους δρόμους της πόλης.

LPR59728.jpg

Μετά το πλύσιμο με το τζελ καθαρισμού, σειρά έχει η νυχτερινή απολέπιση με το NIVEA Derma Skin Clear Νυχτερινό Απολεπιστικό. Το εφαρμόζω κάθε βράδυ στην καθαρή επιδερμίδα του προσώπου μου, αποφεύγοντας -φυσικά- την περιοχή των ματιών. Με σαλικυλικό και γλυκολικό οξύ και νιασιναμίδη, υποστηρίζει τη φυσική διαδικασία ανανέωσης της επιδερμίδας και αν το δοκιμάσεις, θα δεις ορατά πιο καθαρή επιδερμίδα σε μόλις επτά ημέρες. Μάλιστα, ένα ακόμη αγαπημένο προϊόν της skin care ρουτίνας μου, που χρησιμοποιώ το πολύ δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, κάνοντας απαλό μασάζ σε βρεγμένο πρόσωπο και εναλλάσσοντάς το με το νυχτερινό απολεπιστικό της Nivea, είναι και το NIVEA Derma Skin Clear Scrub Κατά των πόρων. Μειώνει τα μαύρα και τα λευκά στίγματα, καθαρίζει σε βάθος τους πόρους, χάρη στη σύνθεσή του με σαλικυλικό οξύ και νιασιναμίδη και προσωπικά, με βοηθάει να ξυπνάω με λαμπερή και ανανεωμένη επιδερμίδα.

#3 Έχω περιορίσει την καφεΐνη και το αλκοόλ

Τι άλλο με έχει βοηθήσει να απολαμβάνω καλύτερο ύπνο κάθε βράδυ; Αποφεύγω την καφεΐνη και το αλκοόλ προτού ξαπλώσω, καθώς μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο. Θα προτιμήσω, λοιπόν, ένα τσάι με χαλαρωτικά βότανα ή ένα ποτήρι με ζεστό γάλα, για να προωθήσω τη χαλάρωση.

#4 Επενδύω σε λίγη τακτική άσκηση

Και όταν λέω λίγη, το εννοώ! Βλέπεις, η τακτική σωματική δραστηριότητα, έστω και για 20 λεπτά ημερησίως, μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε πιο γρήγορα και πιο βαθιά. Απλώς φροντίζω να ολοκληρώνω την προπόνησή μου τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες πριν τον ύπνο, ώστε να μην έχω περισσότερη ένταση και ενέργεια αργά τη νύχτα και δυσκολευτώ να κοιμηθώ.

#5 Προσπαθώ να μένω καλά ενυδατωμένη

Το να πίνω άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι βασική προϋπόθεση για την καθημερινότητα ευεξίας που θέλω και προσπαθώ να απολαμβάνω. Ειδικότερα αν προπονείσαι καθημερινά, είναι σημαντικό να πίνεις αρκετό νερό μες στη μέρα για να παραμένεις ενυδατωμένη και να προάγεις τον καλύτερο ύπνο.

LPR59639.jpg

#6 Προσέχω τι τρώω πριν τον ύπνo

Η κατανάλωση βαριών ή πικάντικων γευμάτων αργά το βράδυ μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και να διαταράξει τον ύπνο. Το γνωρίζεις αυτό είμαι σίγουρη. Για αυτόν τον λόγο, λοιπόν, το βράδυ προσπαθώ να απολαμβάνω πιο υγιεινά και light γεύματα.

Ενσωματώνοντας αυτές τις wellness συμβουλές στη ρουτίνα σου, θα δεις σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου σου και θα ξυπνάς ανανεωμένη και γεμάτη ενέργεια, κάθε μέρα. Και ό,τι και αν περιλαμβάνει το καθημερινό σου πρόγραμμα, να θυμάσαι πως τις βάσεις για τα πιο γλυκά όνειρα, τις θέτεις από το πρωί που ξυπνάς, δηλαδή ακολουθώντας συνήθειες που συμβάλλουν ολιστικά σε έναν τρόπο ζωής που ευνοεί την ευεξία σου!