Η L'Oréal "Για τις Γυναίκες και την Επιστήμη"

Η L'Oréal "Για τις Γυναίκες και την Επιστήμη"

Φέτος κλείνει 15 χρόνια που σε συνεργασία με την UNESCO στηρίζουν τις γυναίκες επιστήμονες που κάνουν τον κόσμο καλύτερο

Στην τελετή απονομής Βραβείων 2013, το πρόγραμμα L'Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες και την Επιστήμη γιόρτασε τη 15η επέτειό του παρουσία της Irina Bokova, Γενικής Διευθύντριας της UNESCO, και του Jean-Paul Agon, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της L'Oréal και Πρόεδρου του Ιδρύματος L'Oréal.

Το πρόγραμμα "Για τις Γυναίκες και την Επιστήμη" είναι το μοναδικό του είδους του και τιμά κορυφαίες γυναίκες, η έρευνα των οποίων συμβάλλει στην επιστημονική πρόοδο, σε ευρύ πεδίο, από την εμβάθυνση των γνώσεών μας για την κλιματική αλλαγή και την ανάπτυξη νέων ενεργειακών πηγών, μέχρι την επέκταση των γνώσεών μας για τον ανθρώπινο οργανισμό και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Για τον Jean-Paul Agon, "Αυτό το πρόγραμμα γεννήθηκε από μία σύγκλιση μεταξύ του ζωτικού ρόλου της επιστήμης στη L'Oréal και της επιτακτικής ανάγκης να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που κατέχουν καίριες ερευνητικές θέσεις σε όλο τον κόσμο. Υποστηρίζοντας εξέχουσες γυναίκες ερευνήτριες σε όλες τις ηπείρους, αναδεικνύοντάς τες σε πρότυπα για νεαρές γυναίκες, οι οποίες διαφορετικά δεν θα τολμούσαν να επιχειρήσουν μία επιστημονική σταδιοδρομία, το πρόγραμμα συμβάλλει στην αλλαγή νοοτροπιών και την καταπολέμηση προκαταλήψεων."

"Αυτό το πρόγραμμα ενσαρκώνει τις ιδρυτικές αρχές της UNESCO. Βασίζεται στην ιδέα ότι η επιστήμη δεν έχει φύλο ούτε σύνορα, ότι η επιστημονική γνώση πρέπει να διαδίδεται, ότι πρέπει να καλλιεργείται και να ενθαρρύνεται η περιέργεια των κοριτσιών και των αγοριών όσο το δυνατόν περισσότερο προς όφελος όλων μας. Είναι ζήτημα ισότητας και επιστημονικής αριστείας. Και αποτελεί συλλογική προσπάθεια. Πρέπει να δρούμε από κοινού – κυβερνήσεις, ιδιωτικός τομέας και κοινωνία των πολιτών- για να διασφαλίζουμε την επιτυχία." είπε την ομιλία της η Irina Bokova,

Η πρωτοτυπία και η δύναμη αυτού του προγράμματος έγκεινται στη δέσμευση του για τη στήριξη των γυναικών σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους. Κάθε χρόνο, πέντε βραβευμένες, μία από κάθε μία από τις πέντε ηπείρους, τιμώνται με το βραβείο για την επιστημονική αριστεία τους. Από το 1998, το πρόγραμμα έχει τιμήσει 77 γυναίκες, δύο εκ των οποίων στη συνέχεια κέρδισαν και το Βραβείο Νόμπελ, η Καθηγήτρια Elizabeth Blackburn και η Καθηγήτρια Ada Yonath. Το πρόγραμμα βοηθά επίσης νεαρές γυναίκες που παρακολουθούν διδακτορικά ή μεταδιδακτορικά προγράμματα να συνεχίσουν το έργο τους μέσω Διεθνών Υποτροφιών που τους προσφέρουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε αναγνωρισμένου κύρους ιδρύματα εκτός των χωρών τους.

Στην Ελλάδα, ήδη έχουν βραβευτεί 20 Ελληνίδες Ερευνήτριες με το Ελληνικό Βραβείο L'Oréal-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη. Το Βραβείο αυτό πέρα από την ηθική αναγνώριση έχει και οικονομική υποστήριξη με 10.000 ευρώ στην κάθε μια.