Η Shiseido βραβεύει την ομορφιά

Η Shiseido βραβεύει την ομορφιά

Η καλλιτέχνης Λουίζα Αναγνώστου πήρε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Shiseido Art Contest

Ο διαγωνισμός Shiseido Art Contest έτρεξε πριν λίγους μήνες στα πλαίσια του κορυφαίου παγκοσμίου προγράμματος «Mirai Tsubaki». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της Shiseido που σκοπό έχει να επισφραγίσει τη δέσμευση της μάρκας για τη δημιουργία ομορφιάς και ευεξίας, όχι μόνο μέσα από τα προϊόντα της αλλά και υποστηρίζοντας ομάδες ανθρώπων που το έχουν ανάγκη.

Η συγκεκριμένη ενέργεια είχε στόχο να αναδείξει νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς, οι οποίοι καλούνταν μέσα από την τέχνη και τη δημιουργικότητα τους να αντικατοπτρίσουν τον μοναδικό κόσμο της Shiseido, την ιδιαίτερη φιλοσοφία της, τις αξίες της, αλλά και την Ιαπωνική κουλτούρα. Την πρωτοβουλία αυτή αγκάλιασαν και υποστήριξαν ένθερμα αξιόλογες σχολές όπως η Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ο ΑΚΤΟ, η Βακαλό, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, καθώς και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (Φλώρινα).

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού «Shiseido ART Contest» αποτελούμενη (αλφαβητικά) από τους: Βρανοπούλου Μαρίνα (Ιστορικό Τέχνης και Επιμελήτρια Εκθέσεων), Καμχή Ρεβέκκα (Γκαλερίστα), Σακελλαρίου Λάρρυ (Διευθύνοντα Σύμβουλο Shiseido Hellas), Σπηλιόπουλο Μάριο (Τακτικό Καθηγητή Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών), Στεφανίδη Δημήτρη (Design Consultant & Λέκτορα στο Κολλέγιο Βακαλό), Τσέβη Χάρη (Visual designer), μετά από πολυήμερη εξέταση των έργων που κατατέθηκαν, αποφάσισε να απονείμει το πρώτο βραβείο στη Λουΐζα Αναγνώστου, η οποία συμμετείχε με το έργο «Inviting the World».

«Πρόκειται για ένα σκίτσο το οποίο αποτελεί ένα συνδυασμό παραδοσιακών ιαπωνικών μοτίβων και συνηθειών. Η ιδέα βασίζεται στην Ιαπωνική ιεροτελεστία του τσαγιού, όπου μία ιαπωνική γυναικεία φιγούρα προσφέρει τσάι σε όλον τον κόσμο (παγκόσμιος χάρτης στην αγκαλιά της γυναικείας φιγούρας). Η χαρακτηριστική κόμμωση και το κιμονό προδίδουν την προέλευση της γυναίκας αυτής, όμως το πρόσωπό της, όπως και μεγάλο μέρος του σώματός της, δεν υπάρχουν με σκοπό να τονιστεί η παγκοσμιότητά της και να αφήσουν τον θεατή να τη φανταστεί όπως θέλει, θέτοντας τα δικά του πρότυπα ομορφιάς. Το βλέμμα της κοιτάει προς τα Δυτικά, παρόλο που η ίδια κάθεται Ανατολικά του κάδρου, προσδίδοντας έτσι, σε συνδυασμό με την προσφορά του τσαγιού σε όλον τον κόσμο, την έννοια του Δυϊσμού. Τα κύρια χρώματα που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι το κόκκινο, το χρυσό και το ασημένιο, τα οποία συνδυάζονται σε μία λιτή σύνθεση έχοντας ως αποτέλεσμα την αίσθηση της φιλοξενίας, καθότι το σκίτσο μπορεί να «διαβαστεί» αβίαστα από τον εκάστοτε παρατηρητή. Οικουμενική Ομορφιά, «Omotenashi» προς όλο τον κόσμο, Δυϊσμός» εξήγησε η δημιουργός.


Η Λουΐζα Αναγνώστου είναι απόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Παρότι είναι γεννημένη το 1985, έχει στο ενεργητικό της αξιοσημείωτη πορεία με αξιόλογη εργασιακή εμπειρία και συμμετοχή σε εκθέσεις που αφορούν τον σχεδιασμό και την τέχνη. Οι σπουδές της στην αρχιτεκτονική ήταν το εναρκτήριο βήμα για την κατανόηση της σημασίας της εικόνας και στη συνέχεια της τέχνης, ενώ τα σκίτσα της αποτελούν ένα προσωπικό ημερολόγιο φωτογραφικών στιγμών, που αποτυπώνουν μία πραγματικότητα φιλτραρισμένη μέσα από τις σκέψεις και τα συναισθήματά της.