Ξηροί καρποί: Το θαύμα της φύσης στο πιάτο μας

Ξηροί καρποί: Το θαύμα της φύσης στο πιάτο μας

Από πολλούς θεωρούνται απαγορευμένη τροφή είτε γιατί έχουν μεγάλη θερμιδική αξία, είτε γιατί είναι πλούσιοι σε λιπαρές ύλες. Και όμως, όλες οι νέες έρευνες δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί είναι ότι πιο πολύτιμο έχει να μας δώσει η φύση.

Οι ξηροί καρποί είναι μία φυσική τροφή, αφού πρόκειται για σπόρους ή ξερά φρούτα από δέντρα, που επειδή παράγονται από μεγάλα δέντρα και έχουν σκληρό κέλυφος είναι και προστατευμένα από τα διάφορα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται καθώς επίσης και από τους περιβαλλοντικούς ρύπους. Πρόκειται για φυτικές τροφές που δεν περιέχουν χοληστερίνη.

Είναι επίσης γεγονός ότι οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε λιπαρές ύλες αφού το 70% περίπου των θερμίδων τους προέρχονται από τις λιπαρές τους ουσίες. Εξαιρούνται εδώ τα κάστανα στα οποία το λίπος είναι πολύ πιο χαμηλό περίπου στο 7% των συνολικών θερμίδων τους.

Βέβαια πρέπει να πούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών αυτών είναι μονοακόρεστα δηλαδή το είδος των λιπαρών που βρίσκονται στο ελαιόλαδο και το αβοκάντο και που θεωρούνται πολύ ευεργετικά για την υγεία μας. Πάρα πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα λίπη αυτά, τα μονοακόρεστα, όχι μόνο δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό μας αλλά το αντίθετο μάλιστα αφού χαμηλώνουν τα επίπεδα της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτείνη ''LDL'' την λεγόμενη και "κακή" χοληστερίνη χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά την υψηλής πυκνότητας λιποπρωτείνη "HDL" την λεγόμενη "καλή" χοληστερίνη.

Επίσης μία διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη και όχι σε επεξεργασμένους (ραφιναρισμένους) υδατάνθρακες θα μείωνε και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Να θυμίσουμε εδώ ότι τα τριγλυκερίδια μαζί με την LDL θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες.

Τα περισσότερα είδη ξηρών καρπών είναι πλούσια σε πολλά μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά καθώς και βιταμίνες όπως φώσφορο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, θειαμίνη, σελήνιο, βιταμίνη Ε, φαινόλες κλπ.
Η ξηροί καρποί αποτελούν μία πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης για τον οργανισμό μας. Έτσι δεν χρειάζεται να τρώμε συνέχεια ζωικά λίπη και γαλακτοκομικά για να εξασφαλίσουμε τα γραμμάρια πρωτεΐνης που ο καθένας από εμάς χρειάζεται ημερησίως.
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι καταναλώνοντας ξηρούς καρπούς ιδίως αμύγδαλα, φυστίκια και καρύδια μπορούμε να πετύχουμε χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης καθώς και χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου του αίματος χαμηλώνοντας έτσι και την ινσουλίνη στο αίμα μας.

Θα πρέπει εδώ να πούμε ότι:
• Η κατανάλωση ξηρών καρπών πρέπει να γίνεται με μέτρο και να μην ξεπερνάει τα 50-60γρ. ημερησίως ώστε να μην επιβαρυνόμαστε με πολλές θερμίδες
• Πρέπει να καταναλώνονται άψητοι και ανάλατοι
• Να συνδυάζονται με φρούτα ή λαχανικά, σαλατικά

Λεμέ ΝΑΙ... λοιπόν σε μία χούφτα ξηρών καρπών ημερησίως αφού μας γεμίζουν με ενέργεια, καλές θερμίδες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν την καρδιά μας και τις αρτηρίες μας.

Dr. Μέριανος Ιωάννης
Βιοπαθολόγος – Ιατρική παχυσαρκίας – Κλινική Διατροφή