Λιποαναρρόφηση: Όσα θέλετε να ξέρετε!

Λιποαναρρόφηση: Όσα θέλετε να ξέρετε!

Συναντήσαμε τον κορυφαίο πλαστικό χειρουργό, Δρ Αρη Στεροδήμα, και μάθαμε τα πάντα!

Είναι μεγάλη χαρά να μαθαίνεις για Έλληνες που ξεχωρίζουν σε παγκόσμια κλίμακα και διακρίνονται σε δύσκολους στίβους. Είναι ακόμα μεγαλύτερη η χαρά, βέβαια, όταν έχεις την ευκαιρία να συναντήσεις έναν από αυτούς και μάλιστα να ασχολείται με την ομορφιά!

Ο Δρ Άρης Στεροδήμας είναι κορυφαία προσωπικότητα στο χώρο της πλαστικής χειρουργικής: πρωτοπόρος στην χρήση των βλαστοκυττάρων στην Πλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική, δημιουργός της τεχνικής Stromal Enriched Lipograft που χρησιμοποιείται για να δώσει όγκο, να βελτιώσει το περίγραμμα και να ανορθώσει το πρόσωπο αλλά και το σώμα, προσκεκλημένος ομιλητής στα μεγαλύτερα και πιο έγκυρα συνέδρια παγκοσμίως, ο Δρ Στεροδήμας έχει ασθενείς όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από την Βόρεια Αμερική, την Ασία, την Μέση Ανατολή και την Νότια Αμερική.

Όταν, λοιπόν, τον συναντήσαμε, δεν υπηρχε περίπτωση να αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη! Τον ρωτήσαμε όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για μία από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους της Πλαστικής Χειρουργικής: την λιποαναρρόφηση.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η λιποαναρρόφηση; Από πόσα επιπλέον κιλά και πάνω μια γυναίκα οδηγείται στη συγκεκριμένη λύση;
Η λιποαναρρόφηση αποτελεί τη δημοφιλέστερη αισθητική επέμβαση παγκοσμίως. Χρησιμοποιείται για τη τοπική αφαίρεση λίπους από συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Σήμερα οι περισσότερες γυναίκες που υποβάλονται σε λιπαναρόφηση, ζητούν από το πλαστικό χειρουργό να χρησιμοποιήσει το λίπος τους για την αναπλήρωση του χαμένου όγκου του προσώπου και του σώματος τους.Ο συνδυασμός της λιποαναρόφησης και της μεταφοράς λίπους εμπλουτισμένου σε βλαστοκύτταρα ονομάζεται Stromal Enriched Lipograft®.Η λιποαναρρόφηση και η τεχνική Stromal Enriched Lipograft® δεν είναι μέθοδοι αδυνατίσματος και ο ιδανικός ασθενής για να υποβληθεί σε τέτοιου είδους επεμβάσεις θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στο ιδανικό του βάρος.


Τι γίνεται με το λίπος που αφαιρείται;
Το λίπος αποτελεί ένα άριστο υλικό στα χέρια του εξειδικευμένου πλαστικού χειρουργού. Η τεχνική Stromal Enriched Lipograft® που έχει ανακαλυφθεί και έχει γίνει γνωστή παγκοσμίως από την επιστημονική ομάδα του διακεκριμένου Έλληνα πλαστικού χειρουργού Δρ. Άρη Στεροδήμα, πετυχαίνει την επεξεργασία του αφαιρούμενου λίπους με βλαστοκύτταρα του ασθενή επιτυγχάνωντας υψηλά ποσοστά επιβίωσης του μεταφερόμενου λίπους στην περιοχή του σώματος που εχει επιλεγεί. Η συγκεκριμένη τεχνική Stromal Enriched Lipograft® χρησιμοποιείται τα τελευταία 5 χρόνια στις μεγαλύτερες κλινικές Πλαστικής Χειρουργικής του κόσμου, για την αυξητική των γλουτών, την αυξητική στήθους, την αποκατάσταση των ατελειών του προσώπου και του σώματος, αντικαθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις τη χρήση ξένων υλικών, όπως π.χ. ενθεμάτων σηλικόνης και ενέσιμων εμφυτευμάτων. Ο Δρ. Στεροδήμας, επίτιμος καλεσμένος στο συνέδριο Πλαστικής Χειρουργικής που έγινε στη Σιγκαπούρη στα τέλη Ιουλίου ανέφερε ότι «Το ποσοστό ικανοποίησης των ασθενών με τη τεχνική που εφαρμόζουμε είναι υψηλό, δεδομένου οτι επιτυγχάνουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα σε μια μόνο χειρουργική επέμβαση με χρήση αυτόλογου ιστού και με μακροχρόνια διατήρηση του τελικού αισθητικού αποτελέσματος».


Πώς πραγματοποιείται η τεχνική StromalEnrichedLipograft®; Πόση ώρα διαρκει;
Με τοπική αναισθησία και μέθη λαµβάνεται από τον ασθενή ποσότητα λιπώδους ιστού, από τις περιοχές του τοπικού πάχους, που κυμαίνεται από 750 μέχρι 2500 ml.Όπως μας εξηγεί ο Δρ. Στεροδήμας η ποσότητα του αφαιρεθέντος λίπους με τη λιποαναρρόφηση έχει διαπιστωθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν περιέχει ικανό αριθμό βλαστοκυττάρων για να επιβιώσει εξ' ολοκλήρού όταν μεταφερθεί σε άλλη περιοχή του σώματος του ασθενή. Η διαπίστωση αυτή, αποτέλεσαι τη βάση για την επινόηση της τεχνικής Stromal Enriched Lipograft®, από το Δρ. Στεροδήμα, όπου το φτωχό σε βλαστοκύτταρα λίπος μετατρέπεται σε εμπλουτισμένο με βλαστοκύτταρα λίπος έτοιµο να χρησιµοποιηθεί. Στη συνέχεια γίνεται έγχυση του λίπους με ειδικές μικροκάννουλες στις περιοχές του προσώπου και του σώματος που έχουν προαποφασιστεί μετά από συζήτηση με τον ασθενή. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 90- 120 λεπτά.

Ποσος χρονος αποθεραπείας χρειάζεται μέχρι να επιστρέψει η γυναίκα στις δραστηριότητές της;
Η ασθενής επιστρέφει στις δραστηριότητες της την επόμενη ημέρα από την επέμβαση.Η εμφάνιση εκχυμώσεων στην περιοχή που πραγματοποιείται η λιπαναρόφηση είναι προσωρινή και διαρκεί από 4-5 ημέρες.Το αισθητικό αποτέλεσμα της έγχυσης του εμπλουτισμένου με βλαστοκύτταρα λίπους με την τεχνική Stromal Enriched Lipograft® στην περιοχή του προσώπου και του σώματος είναι ορατό από το πρώτο 24ώρο.


Υπάρχει κινδυνος επιπλοκών;
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνή τύπο αναφέρει οτι το ποσοστό των επιπλοκών από τις συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις είναι περίπου 2% και με συχνότερες επιπλοκές τη δημιουργία αιματώματος, φλεγμονής και παραγωγή ορόδους υγρού. Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι οι αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις όπως η λιποαναρρόφηση και η τεχνική Stromal Enriched Lipograft®, είναι σοβαρές ιατρικές πράξεις και θα πρέπει να κάνουν μια λεπτομερή έρευνα σε σχέση με την εξειδίκευση και τα αποτελέσματα του πλαστικού χειρουργού τους, την ομάδα του και το νοσοκομείο που χειρουργεί, πριν προχωρήσουν και υποβληθούν σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση.


Σε περίπτωση που η γυναίκα αρχίσει πάλι να παίρνει βάρος, τι επίπτωση έχει αυτό στις ζώνες που εχει γινει η λιποαναρροφηση;
Η μέθοδος της λιποαναρρόφησης επιτυγχάνει τη μείωση του αριθμού των λιποκυττάρων στις περιοχές που εφαρμόζεται και η πλειοψηφία των ασθενών διατηρούν το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα, με τη προυπόθεση ότι δεν θα έχουν αύξηση του σωματικού τους βάρους μεγαλύτερη των 5 κιλών σε σχέση με το προεγχειριτικό τους βάρος. Είναι πολύ σημαντικό να τονισθεί ότι μία ισορροπημένη δίαιτα και η σωστή άσκηση είναι απαραίτητοι παράγοντες για τη διατήρηση του τελικού αισθητικού αποτελέσματος της λιποαναρρόφησης.

Η τεχνική Stromal Enriched Lipograft®είναι μόνο γυναικεία υποθεση;
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι ο αριθμός των επισκέψεων στον πλαστικό χειρουργό Δρ. Στεροδήμα και την ομάδα του από άνδρες για να υποβληθούν στη τεχνική του Stromal Enriched Lipograft® τα τελευταία 5 χρόνια, έχει αυξηθεί σημαντικά. Από το σύνολο των ασθενών που τον επισκέπτωνται από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το ποσοστό των γυναικών ανέρχεται σε 70%, των ανδρών σε 20% και 10% είναι ζευγάρια που αποφασίζουν να χειρουργηθούν την ίδια χρονική περίοδο επιλέγωντας την τεχνική του Stromal Enriched Lipograft®.