Νέες ανακαλύψεις για τη νεανικότητα της επιδερμίδας!

Νέες ανακαλύψεις για τη νεανικότητα της επιδερμίδας!

Ήρθαν από την Olay

Αν και είναι γνωστό ότι η επιδερμίδα μας διαρκώς ανανεώνεται, μέχρι σήμερα η επιστημονική κοινότητα δεν είχε ποτέ συμφωνήσει ως προς τον ακριβή τρόπο με τον οποίο αυτό γίνεται.


Η Olay, ως η κορυφαία μάρκα παγκοσμίως στην περιποίηση της επιδερμίδας, συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο του Sheffield για να πραγματοποιήσουν μία έρευνα που σχετίζεται με την καταπολέμηση των επιπτώσεων της γήρανσης και ενδεχομένως, ακόμη και του καρκίνου του δέρματος.


Η ανακάλυψη για την αναδόμηση της επιδερμίδας
Η ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Sheffield και της Olay ανέπτυξαν ένα «in silico» (μέσω προσομοίωσης υπολογιστή) μοντέλο της βιολογίας της ανθρώπινης επιδερμίδας, καταγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο τα εξωτερικά στρώματα της επιδερμίδας αναπτύσσονται και διατηρούνται με την πάροδο του χρόνου.
Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια περιόδου 3 χρόνων, το μοντέλο προσομοίωσης (ή η "εικονική" επιδερμίδα) χρησιμοποιήθηκε για να ελεγχθούν οι 3 πιο δημοφιλείς θεωρίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα κύτταρα της επιδερμίδας για την αναδόμηση αυτής.

Όπως εξήγησαν ο Dr. Xinshan Li (University of Sheffield) και ο Dr. Arun Upaghyay (P&G) στην έρευνά τους: "Η θεωρία που φαίνεται να ανταποκρίνεται καλύτερα στην πραγματικότητα, υποστηρίζει ότι η επιδερμίδα διαθέτει ένα πλήθος βλαστοκυττάρων που 'κοιμούνται'. Τα κύτταρα αυτά βρίσκονται στο κατώτερο στρώμα της επιδερμίδας και δεν διαιρούνται διαρκώς για να παράγουν νέα κύτταρα. Ωστόσο, μπορεί να κληθούν σε δράση, εάν η επιδερμίδα φθαρεί, τραυματιστεί ή όταν οι αριθμοί άλλων τύπων, πιο ώριμων κυττάρων ελαττωθούν, εξασφαλίζοντας έτσι ότι η επιδερμίδα μπορεί να ανανεώνεται συνεχώς, κάτω από όλες τις συνθήκες."
Το μοντέλο έδειξε ότι, με την πάροδο του χρόνου χάνουμε σταδιακά αυτά τα "κοιμώμενα" βλαστοκύτταρα, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να εξηγήσει και το λόγο για τον οποίο η ικανότητα ανανέωσης της επιδερμίδας μας μειώνεται όσο μεγαλώνουμε.

Ο Δρ. Li σημειώνει ότι «κάθε φορά που 'ξυπνάμε' αυτά τα κύτταρα για την επούλωση μιας πληγής ή την ανανέωση των αποθεμάτων άλλων κυττάρων, μερικά από αυτά δεν επιστρέφουν στην κατάσταση 'ύπνου', έτσι ο αριθμός τους σταδιακά μειώνεται. Αυτό εξηγεί για ποιο λόγο η επούλωση μιας ώριμης επιδερμίδας είναι πιο αργή και εν μέρει για ποιο λόγο αλλάζει η επιδερμίδα μας όσο μεγαλώνουμε. Εάν κατανοήσουμε καλύτερα αυτόν τον μηχανισμό, ενδέχεται να είναι δυνατή η εύρεση τρόπων καταπολέμησης των επιπτώσεων της γήρανσης στην επιδερμίδα μας

Τι ειναι το "εικονικό μοντέλο επιδερμίδας;"
Η υπολογιστική μοντελοποίηση της βιολογίας της επιδερμίδας είναι το τελευταίο βήμα στην εξέλιξη της επιστήμης του δέρματος.
Επιτρέπει στους επιστήμονες την προβολή των δραστηριοτήτων της επιδερμίδας που είναι δύσκολο να παρακολουθηθούν σε ζώντα συστήματα για εκτεταμένες περιόδους και τη δυνατότητα να προβλέψουν για πρώτη φορά τι συμβαίνει στην επιδερμίδα καθώς αυτή μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο, ή και ακόμα δεκαετία με την δεκαετία.
"Τα μοντέλα αυτά επιτρέπουνε τη διερεύνηση επιστημονικών υποθέσεων σε πολύ σύντομο χρόνο, σχετικά με την εργαστηριακή δουλειά βοηθώντας μας να εστιάσουμε την ακόλουθη εργαστηριακή και κλινική δουλειά στις επιλογές που έχουνε μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας", αναφέρει ο Δρ. Upadhyay και προσθέτει: «Κατανοείς πραγματικά κάτι μόνο εάν το δημιουργήσεις από την αρχή. Χτίζοντας το εικονικό μοντέλο επιδερμίδας από μερικά κύτταρα, σε έναν ιστό που μπορεί να αυτο-ανανεώνεται, κάναμε ένα μεγάλο βήμα όσον αφορά την κατανόηση των βλαστοκυττάρων και της ανανέωσης της επιδερμίδας.»