Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το μικροβίωμα και την ατοπική δερματίτιδα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το μικροβίωμα και την ατοπική δερματίτιδα

Μικροβίωμα του δέρματος και ατοπική δερματίτιδα. Δύο έννοιες άγνωστες για τις περισσότερες από εμάς οι οποίες, ωστόσο, διαδραματίζουν έναν άκρως σημαντικό ρόλο για την υγεία και συνεπώς, τις ζωές μας και επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο -και δη παιδιά.

Τι ακριβώς είναι, λοιπόν, το μικροβίωμα και ποιες είναι οι πλέον σύγχρονες και αποτελεσματικές λύσεις σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση της παιδικής ατοπικής δερματίτιδας;

Η ατοπική δερματίτιδα -γνωστή και ως ατοπικό έκζεμα- είναι μία συχνή δερματική διαταραχή κατά τη διάρκεια των εξάρσεων της οποίας, η επιδερμίδα εμφανίζει φαγούρα και αρχίζει να βγάζει υγρά και φυσαλίδες! Παρουσιάζεται περίπου στην ηλικία των τριών μηνών και μάλιστα, πολλά άτομα εμφανίζουν γενετική προδιάθεση στην πάθηση αυτή.

Η αλήθεια είναι, επίσης, πως όσοι επηρεάζονται από αυτή τη διαταραχή, έχουν ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και ότι η ατοπική επιδερμίδα εμφανίζει πολύ σοβαρή ιδιοσυστατική ξηρότητα. Για τους δύο παραπάνω λόγους, λοιπόν, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως τα αλλεργιογόνα που υπάρχουν στο περιβάλλον, διεισδύουν βαθιά στις πιο χαμηλές στιβάδες της επιδερμίδας και στη συνέχεια, ερεθίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο υπεραντιδρά. Αυτό προκαλεί την εμφάνιση κλινικών ενδείξεων ατοπικού εκζέματος, όπως κνησμό, φλεγμονή, κόκκινα σημάδια και υγρό. Μάλιστα, περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ρύπανση και το παθητικό κάπνισμα, μπορούν να εξηγήσουν τη σημαντική αύξηση εμφάνισης της ατοπικής δερματίτιδας τα τελευταία χρόνια.

xroniaaaaa

Τα μικροβίωμα και η αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας

Ποιος είναι, λοιπόν, ο ρόλος του μικροβιώματος; Πρόκειται για ένα περίπλοκο, αλληλένδετο σύστημα μικροοργανισμών που ζει στο ανθρώπινο σώμα και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής άμυνας του δέρματος μας. Ωστόσο, κατά τις εξάρσεις της ατοπικής δερματίτιδας, στις περιοχές όπου το δέρμα παρουσιάζει φλεγμονή και κνησμό, η ισορροπία του μικροβιώματος διαταράσσεται.

Πώς μπορούμε, άραγε, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα -ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα; Τα νέα είναι θετικά και έρχονται από τη La Roche-Posay, αποστολή της οποίας -από την ίδρυσή της, το 1975- είναι η βελτίωση της ζωής των ατόμων που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα και μεγάλη ξηρότητα. Με τον αριθμό των ασθενών που πάσχουν από ατοπία να έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, οι έρευνες των δερματολογικών εργαστηρίων της La Roche-Posay έχει σίγουρα μεγάλη σημασία.

Πράγματι, το ενδιαφέρον τους για τη χαρτογράφηση του μικροβιώματος του ατοπικού δέρματος ήταν μεγάλο και έπειτα από έρευνες, σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας τη κρέμα για ατοπικό δέρμα Lipikar Baume AP+, ένα ξεχωριστό προϊόν που περιέχει έναν συνδυασμό δραστικών συστατικών και μπορεί να δράσει στην επιφάνεια του δέρματος, επαναφέροντας την ισορροπία του μικροβιώματος, ενισχύοντας το προστατευτικό φραγμό και καταπραΰνοντας το δέρμα.

to derma

Η σωστή αντιμετώπιση και οι μαλακτικές κρέμες

Για να είστε πλήρως ενημερωμένες σε ό,τι αφορά στην παιδική ατοπική δερματίτιδα, είναι καλό να συμβουλευτείτε, φυσικά, τον δερματολόγο σας. Σε κάθε περίπτωση όμως, αξίζει να γνωρίζετε πως κατά τις εξάρσεις, οι δερματολόγοι προτείνουν κρέμες ή αλοιφές με κορτικοειδή -τα δερμοκορτικοειδή- που βοηθούν στην αντιμετώπιση των βλαβών. Εφαρμόζονται σε όλο το σώμα μία ή δύο φορές την ημέρα και συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού των εξάρσεων.

Η μείωση των εξάρσεων των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας μπορεί επίσης να περιοριστεί και με απλά αλλά σημαντικά βήματα όπως τα συχνά ντους, τη χρήση απαλών gel καθαρισμού χωρίς σαπούνι και άρωμα, την επιλογή βαμβακερών και όχι μάλλινων ή συνθετικών ενδυμάτων καθώς και τη διατήρηση χαμηλής θερμοκρασίας στα δωμάτια των πασχόντων.

Και σε αυτή την περίπτωση, το «κλειδί» για τη σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησης είναι η ενημέρωση και οι αξιόπιστες επιλογές!