Ρυτίδες: Πώς θα αντιμετωπίσεις τα σημάδια γήρανσης στο πρόσωπο και τα μάτια

Ρυτίδες: Πώς θα αντιμετωπίσεις τα σημάδια γήρανσης στο πρόσωπο και τα μάτια

Σε όποια ηλικία και αν βρίσκεσαι -ακόμη και αν δεν διανύεις ακόμη την τρίτη δεκαετία της ζωής σου- το πιθανότερο είναι πως στο άκουσμα και μόνο της λέξης «ρυτίδες», αισθάνεσαι μια έντονη ενόχληση. Γνωρίζεις πως αργά η γρήγορα, θα δεις τα πρώτα σημάδια γήρανσης στο πρόσωπό σου και όπως η μητέρα σου, θα αποκτήσεις και εσύ ρυτίδες στο πρόσωπο -αν δεν έχεις αποκτήσει ήδη μερικές γύρω από τα μάτια.

Όσο αμείλικτος και αν είναι ο χρόνος, ωστόσο, τα καλά είναι πως σήμερα δεν χρειάζεται να απογοητεύεσαι για τις ρυτίδες. Διότι ανήκεις στη γενιά των γυναικών οι οποίες έχουν στη διάθεσή τους τις κατάλληλες πληροφορίες και την τεχνολογία για να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις ρυτίδες.

Ιδού, λοιπόν, όσα αξίζει να γνωρίζεις από τώρα προκειμένου να καταφέρεις να επιβραδύνεις τα πρώτα σημάδια γήρανσης!

Το Exposome που προκαλεί ρυτίδες

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, δηλαδή, κατανοώντας πώς δημιουργούνται τα σημάδια γήρανσης, προτού γίνουν ορατά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απάντηση στην παραπάνω απορία βρίσκεται στο Exposome. Αν δεν το έχεις ακουστά, δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Εμείς ενημερωθήκαμε για αυτό πρόσφατα και πραγματικά εκπλαγήκαμε, όταν αντιληφθήκαμε πόσο μπορεί να μας επηρεάσει.

Τι είναι το Exposome; Πρόκειται για μια επιστημονική έννοια η οποία συσχετίζει τη δημόσια υγεία και τη συνολική μας έκθεση σε διάφορους παράγοντες: Από το κάπνισμα μέχρι τη διατροφή και από το άγχος μέχρι τον ύπνο. Πώς σχετίζεται το Exposome με τις ρυτίδες; Αρκεί να αναλογιστείς πως η επιδερμίδα μας υπόκειται καθημερινά σε διάφορες βιολογικές βλάβες -κυρίως οξείδωση και φλεγμονές- που, σιγά σιγά, συσσωρεύονται και μια μέρα γίνονται ξαφνικά, ορατές. Ουσιαστικά, αρχικά η επιδερμίδα γίνεται πιο ξηρή, στη συνέχεια παρουσιάζει θαμπάδα, έπειτα αποκτά κηλίδες και χάνει τη σφριγηλότητά της και στο τέλος, γεμίζει ρυτίδες!

Οι γραμμές αφυδάτωσης και οι ρυτίδες έκφρασης, γήρανσης και ύπνου

Σε ποια σημεία του προσώπου δημιουργούνται όμως οι πρώτες και περισσότερες ρυτίδες; Μπορεί να μην το γνώριζες όμως, στη «μάχη» κατά της πρόωρης γήρανσης, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πού οφείλονται οι διάφοροι τύποι ρυτίδων για να τις ξεφορτωθείς καταλλήλως!

Ας κάνουμε την αρχή από τις γραμμές αφυδάτωσης, οι οποίες είναι ορατές στο μέτωπο: Ανασήκωσε τα φρύδια σου, δες τις γραμμές που εμφανίζονται και στη συνέχεια χαλάρωσε τους μύες σου. Αν οι γραμμές εξακολουθούν να είναι ορατές, πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για ρυτίδες αφυδάτωσης και αυτό σημαίνει πως καλό είναι να αρχίσεις να καταναλώνεις περισσότερο νεράκι κάθε μέρα! Και από τις γραμμές αφυδάτωσης, περνάμε στις ρυτίδες έκφρασης. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις των μυών του προσώπου μπορεί να οδηγήσουν στο σχηματισμό ρυτίδων στα σημεία όπου το δέρμα δημιουργεί πτυχώσεις, ιδίως όσο μεγαλώνεις και η επιδερμίδα σου χάνει την ελαστικότητά της. Σε ποια σημεία σχηματίζονται ρυτίδες έκφρασης; Συνήθως γύρω από το στόμα (ρυτίδες γέλιου), στην περιοχή των ματιών (πόδι της χήνας) και ανάμεσα στα φρύδια (ρυτίδες συνοφρυώματος).

Με την ηλικία, βέβαια, έρχεται και η απώλεια της σφριγηλότητας της επιδερμίδας, λόγω της μείωσης της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης. Η επιδερμίδα δεν έχει την απαιτούμενη ελαστικότητα ώστε να επανέλθει στην αρχική της θέση, αφήνοντας λεπτές γραμμές χαραγμένες στο πρόσωπό μας. Αυτές είναι οι ρυτίδες γήρανσης που εμφανίζονται συνήθως στα μάτια, το στόμα και το μέτωπο. Είναι λιγότερο ορατές από ό,τι άλλοι τύποι ρυτίδων, αλλά εξίσου ανεπιθύμητες! Τέλος, υπάρχουν και οι ρυτίδες ύπνου, δηλαδή, οι λεπτές γραμμές στο δέρμα που σχηματίζονται κυρίως στο ντεκολτέ -ανάμεσα και πάνω από την καμπύλη του στήθους- και οι οποίες είναι ορατές ιδίως όταν κοιμάστε στο πλάι. Παρόμοιες ρυτίδες μπορεί να δημιουργηθούν στα μάγουλα, ανάλογα με την πλευρά που κοιμάσαι! Για όλους τους παραπάνω λόγους, η καλύτερη θέση για ξέγνοιαστο ύπνο, χωρίς τον φόβο των ρυτίδων, είναι το να ξαπλώνεις ανάσκελα.

Το Slow Âge και η πρόληψη και μείωση των ρυτίδων

Υπάρχει, λοιπόν, κάτι που μπορείς να κάνεις για να επιβραδύνεις τα σημάδια γήρανσης και τις ρυτίδες στο πρόσωπο; Η απάντηση είναι θετική και το «κλειδί» στο πρόβλημα της πρόωρης γήρανσης και των ρυτίδων, βρίσκεται στο Slow Âge, το οποίο πρώτη αποφάσισε να εξερευνήσει η εταιρεία καλλυντικών και ειδικός στην υγεία της επιδερμίδας, Vichy!

Πιο αναλυτικά, για να μας βοηθήσουν να «αμυνθούμε» ενάντια στον χρόνο, τα εργαστήρια της Vichy συνδύασαν φίλτρα UV ευρέος φάσματος (που προστατεύουν την επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία η οποία είναι υπεύθυνη για το 80% των σημαδιών γήρανσης), το προερχόμενο από προβιοτικά Bifidus, το Ιαματικό Μεταλλικό Νερό της Vichy και το εκχύλισμα ρίζας Baicalin με την ευρεία αντιοξειδωτική δράση.

Κατάφεραν έτσι να δημιουργήσουν προϊόντα τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη και τη μείωση των ρυτίδων, όπως την κρέμα Liftactiv Supreme, η οποία δρα στοχευμένα ενάντια στην «καθημερινή γήρανση». Δοκίμασέ τη και θα διαπιστώσεις πως έπειτα από μόλις επτά ημέρες χρήσης, οι ρυτίδες μειώνονται αισθητά και η επιδερμίδα αποκτά πιο νεανική όψη!

LOREAL QUEEN

Τώρα, λοιπόν, που γνωρίζεις πώς δημιουργούνται οι ρυτίδες, μπορείς να λάβεις τα μέτρα σου! Το σίγουρο είναι πως ακολουθώντας τακτικά ένα πρόγραμμα περιποίησης της επιδερμίδας, μπορείς να καθυστερήσεις τα σημάδια γήρανσης και να απαλύνεις τις ρυτίδες που ενδεχομένως έχουν ήδη εμφανιστεί στο πρόσωπό σου.

Προστάτευσε την επιδερμίδα σου από τους διάφορους εξωτερικούς παράγοντες που τη βλάπτουν και δοκίμασε να εφαρμόζεις στο εξής τη Liftactiv Supreme στο πρόσωπο και την περιοχή του λαιμού, δύο φορές ημερησίως. Διότι η πρόληψη είναι το «κλειδί» και σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των ρυτίδων και αυτό, δεν πρέπει να το ξεχνάς!