Αυτό είναι το μπαχαρικό που κάνει θαύματα στην επιδερμίδα

Μαρία Ροδίτη
Αυτό είναι το μπαχαρικό που κάνει θαύματα στην επιδερμίδα

Θα σου χαρίσει ασυναγώνιστη λάμψη!

Χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό στα αλμυρά πιάτα, ενώ θεωρείται και ως ένα από τα σημαντικότερα superfoods, που είναι υπεύθυνο για την καλή υγεία μας. Τελευταία, όμως, έχει αρχίσει και χρησιμοποιείται εντατικά στο χώρο της ομορφιάς και συγκεκριμένα του skincare. Μάλιστα, σε χώρες της ανατολής, κυρίως στην Ινδία και το Πακιστάν, οι νύφες, αλλά πολλές φορές και οι γαμπροί, πριν το γάμο, κάνουν μία μάσκα με… κουρκουμά, για υγιές και λαμπερό πρόσωπο. Ναι, το μπαχαρικό στο οποίο αναφερόμαστε είναι ο κουρκουμάς.

Τι είναι, όμως, ο κουρκουμάς;

Ο κουρκουμάς, το μπαχαρικό γνωστό και ως κουρκούμη, αποτελεί στην πραγματικότητα το αποξηραμένο και αλεσμένο ρίζωμα ενός φυτού, το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το τζίντζερ. Ήδη από την αρχαιότητα ήταν ευρέως διαδεδομένη η χρήση του τόσο ως χρωστική ουσία, όσο και για την ιδιαίτερη γεύση του σε πολλές γαστρονομικές παραδόσεις.

Κατά κύριο λόγο ο κουρκουμάς ευδοκιμεί στην Ινδία και τη Νότιοανατολική Ασία, ενώ για χρόνια χρησιμοποιείτο παγκοσμίως ως παραδοσιακό φάρμακο που καταπολεμούσε τις ατέλειες της επιδερμίδας και διάφορων άλλων παθήσεων. Κάποτε, μάλιστα, χρησιμοποιούταν και για το πρήξιμο ή το διάστρεμμα.

oz seyrek 6XcQPTELaGY unsplash

Ποια είναι τα οφέλη του κουρκουμά στην επιδερμίδα;

Ο κουρκουμάς έχει την ικανότητα να μειώνει τη φλεγμονή και να χαρίζει λάμψη στην επιδερμίδα, ενώ βοηθά και σε προβλήματα ακμής. Είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και μπορεί να «ξυπνήσει» το δέρμα απομακρύνοντας τη θαμπή και κουρασμένη όψη του.

Κι αν αναρωτιέσαι πώς θα εφαρμόσεις το μπαχαρικό αυτό στην επιδερμίδα σου, υπάρχουν αρκετές επιλογές. Στο εμπόριο κυκλοφορούν serums και scrubs με κουρκουμά, όπως και μάσκες, οι οποίες προσφέρουν πιο ορατά αποτελέσματα. Μπορείς, όμως, και μόνη σου στο σπίτι να φτιάξεις μια diy beauty συνταγή με κουρκουμά και να χαρείς τα υπέροχα αποτελέσματά του.

Μάσκα για λαμπερό δέρμα

Θα χρειαστείς:

-2 κουταλιές της σούπας αλεύρι

-1 κουταλιά της σούπας κουρκουμά

-3 κουταλιές της σούπας γάλα ή γιαούρτι

-Λίγο μέλι

turmeric 2 copy

Ανακάτεψε τα υλικά και άπλωσε το μείγμα στο πρόσωπό σου. Άσε τη μάσκα για είκοσι λεπτά, ξέπλυνε καλά και βάλε την ενυδατική κρέμα σου. Αμέσως, από τα πρώτα λεπτά θα δεις μεγάλη διαφορά και λάμψη στην επιδερμίδα σου!

Και μετά την ενυδατική, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον κουρκουμά… αντί για αντηλιακό! Απίστευτο; Κι όμως, μπορείς να ανακατέψεις λίγο κουρκουμά με λάδι καρύδας και να το απλώσεις στην επιδερμίδα σου έχοντας έτσι το πιο φυσικό, σπιτικό αντηλιακό που είχες φανταστεί ποτέ!

Cover photo: @kizellegilbert

Διάβασε ακόμα: Αν σκέφτεσαι να αλλάξεις τα μαλλιά σου, δοκίμασε ένα από τα bob haircuts των celebrities…