Σε ποιο παράλληλο σύμπαν είναι το μακιγιάζ συνώνυμο με τη συναίνεση;

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Σε ποιο παράλληλο σύμπαν είναι το μακιγιάζ συνώνυμο με τη συναίνεση;

Στο δικό μας και η πραγματικότητα είναι σουρεάλ…

Με λένε Χριστίνα Χρόνη, είμαι beauty director και δεν βάφομαι ή μάλλον, δεν βάφομαι πολύ. Ιδανικά θα ήθελα και τα υπόλοιπα κορίτσια να μην βάφονται τόσο πολύ και έχω κατηγορηθεί ότι κάνω bullying με τον –πολύ- καυστικό μου τρόπο, αλλά η λογική μου δεν κρύβει ίχνος bullying, το αντίθετο μάλιστα. Θα ήθελα όλα τα κορίτσια να μην νιώθουν ότι πρέπει να είναι μακιγιαρισμένα για τον οποιοδήποτε λόγο. Θα ήθελα όλες μας να αγαπήσουμε πρώτα τον εαυτό μας όπως είναι και μετά να παίξουμε με το μακιγιάζ. Θα ήθελα έναν ιδανικό κόσμο μέσα στον οποίο, η διαφορετικότητα και αυτά που μας κάνουν ξεχωριστές, είναι πράγματα που λατρεύουμε και όχι πράγματα που προσπαθούμε να κρύψουμε για να μοιάσουμε στην οποιαδήποτε άλλη που μπορεί να βλέπουμε στα social media. Δεν ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο όμως. Ζούμε σε έναν κόσμο που έχει κάνει τα πρότυπα της ομορφιάς κάπως αλλόκοτα και αυτό έχει διπλές επιπτώσεις για εμάς τα κορίτσια.

chroni2

Δεχόμαστε βλέπεις πιέσεις να είμαστε τέλειες, να έχουμε τεράστιες βλεφαρίδες και ζουμερά χείλη. Να έχουμε γωνίες και απόκοσμη λάμψη στα ζυγωματικά. Όσο και αν διαφωνώ όμως με τα παραπάνω, τα σέβομαι και χιουμοριστικά «τσιρίζω ξεβαφτείτε» όπως και καυστικά σχολιάζω το υπερβολικό μακιγιάζ γιατί είμαι η Χριστίνα και αυτός είναι ο τρόπος μου. Όσο και αν διαφωνώ όμως, δεν κρίνω τα κορίτσια που φορούν πολύ μακιγιάζ όπως δεν κρίνω και τα κορίτσια που δεν ξυρίζουν τα πόδια τους ή εκείνα που φορούν αποκαλυπτικά ρούχα. Η κάθε μία μας είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι θέλει και είναι αναφαίρετο δικαίωμά της το οποίο δεν καθορίζει το ποιόν της, τον χαρακτήρα ή την ηθική της. Και μετά από αυτή τη μεγάλη εισαγωγή θέλω να περάσω στο θέμα μας: Τη συναίνεση και το μακιγιάζ, δύο λέξεις που είναι συνώνυμες στον μη ιδανικό κόσμο που ζούμε.

chronh3

Όπως ένα αποκαλυπτικά ντυμένο κορίτσι θεωρείται ελευθέρων ηθών, έτσι και ένα έντονα βαμμένο, sexy κορίτσι θωρείται ότι… «ψάχνεται». Ναι, εν έτει 2021, αυτά τα δύο ισχύουν και δεν το λέω εγώ. Το αναφέρουν έρευνες που έχουν γίνει και έχουν αποφανθεί ότι πράγματι, τα πολύ βαμμένα κορίτσια, χωρίς καν να μιλήσουν, περνούν την εικόνα που σου περιέγραψα. Στον τίτλο μου αναρωτήθηκα σε ποιο παράλληλο σύμπαν η συναίνεση είναι συνώνυμη με το μακιγιάζ και η απάντηση όπως αντιλαμβάνεσαι είναι «Στο δικό μας». Στο σύμπαν που διαμορφώσαμε εμείς άνδρες και γυναίκες. Στο σύμπαν όπου άνδρες και γυναίκες, αποκτηνώνουμε τα κορίτσια και τα μετατρέπουμε σε αντικείμενα ή τα βάζουμε σε κατηγορίες ανάλογα με την ποσότητα του μακιγιάζ τους ή με το μήκος του φορέματός τους. Μη σοκάρεσαι, οι γυναίκες κρίνουμε τόσο όσο οι άνδρες τα κορίτσια με τα μίνι και το κόκκινο κραγιόν.

chronh4

Έχουμε βλέπεις «εκπαιδευτεί» εδώ και αιώνες να αντιλαμβανόμαστε τα αποκαλυπτικά ρούχα και το μακιγιάζ με αυτό τον τρόπο. Να τα συνδέουμε με τον χαρακτήρα, το ήθος, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τις προθέσεις μίας γυναίκας. Άνδρες και γυναίκες ξεστομίζουν δίχως σκέψη φράσεις όπως: «Μα πού πήγε και αυτή με τόσο κοντή φούστα» ή «Έτσι όπως είχε βαφτεί, τα ήθελε» ή ακόμα και «Γονείς δεν έχει;». Είναι σα να έχει περάσει αυτή η μορφή του bullying και του ρατσισμού στο DNA μας και έχει έρθει η ώρα να αλλάξει αυτό. Έχει έρθει η ώρα όχι απλά να αποενοχοποιηθεί το μακιγιάζ αλλά και η σεξουαλικότητα μίας γυναίκας. Έχει έρθει η ώρα να κοιτάξει ο κάθε ένας τον εαυτό του και να κάνει την αυτοκριτική του λοιπόν και να αφήσει τα κορίτσια και τον κόσμο γύρω του να εκφραστεί, να αναπνεύσει ελεύθερα, να βαφτεί, να ντυθεί όπως θέλει και να κάνει επιτέλους ότι θέλει.

chronh6

Δεν γίνεται να ζουν τα κορίτσια πλέον σε έναν κόσμο που αν δεν βαφτούν είναι απεριποίητες και αν είναι πολύ βαμμένες είναι πόρνες. Δεν γίνεται να ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα χείλη που φορούν κόκκινο κραγιόν φωνάζουν όχι αλλά ο κόσμος ακούει ένα μεγάλο ναι. Δεν γίνεται να έχουμε διπλά στάνταρ και όπως θέλουμε έναν κόσμο χωρίς ρατσισμό όπου δεν κρίνουμε κανέναν με βάση τη φυλή του, έτσι πρέπει να δημιουργήσουμε πλέον, έναν κόσμο όπου δεν κρίνουμε καμία γυναίκα για κανένα λόγο. Ούτε για το μακιγιάζ, ούτε για τα ρούχα ούτε για τη σεξουαλικότητά της. Kαι ναι, όλα αυτά τα λέω εγώ που καυστικά σας φωνάζω να ξεβαφτείτε για να δω τα πρόσωπά σας γιατί είστε όμορφες και πολύτιμες βρε κορίτσια όπως και αν είστε, για κανέναν άλλο λόγο!

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εδώ.