SPF 30 & SPF 50: Μάθε τις διαφορές τους για να επιλέξεις το σωστό αντηλιακό για εσένα

SPF 30 & SPF 50: Μάθε τις διαφορές τους για να επιλέξεις το σωστό αντηλιακό για εσένα

Το ότι θα φορέσεις αντηλιακό είναι δεδομένο και δεν θα ακούσουμε καμία δικαιολογία. Το ποιο αντηλιακό θα επιλέξεις είναι θέμα προς συζήτηση και θα την κάνουμε εδώ.

Καλοκαίρι, θάλασσα, μαυρισμένο δέρμα, βουτιές, κοκτέιλ και ηλιοβασιλέματα… Όλα είναι πιο όμορφα το καλοκαίρι, ακόμα και εμείς.

Το μαύρισμα μας πάει, μας κάνει να νιώθουμε αυτοπεποίθηση και το λατρεύουμε! Είναι άλλο το να μαυρίζεις όμως και άλλο το να μαυρίζεις με ασφάλεια.

antiliako soma

Το μαύρισμα βλέπεις είναι ουσιαστικά μία φλεγμονή. Καθώς η UV ακτινοβολία επιτίθεται στην επιδερμίδα σου, ενεργοποιεί τους μηχανισμούς άμυνας που διαθέτει το σώμα σου ενάντια στον ήλιο: Τη μελανίνη.

Όχι, το δέρμα σου δεν μαυρίζει για να γίνει ομορφότερο αλλά για να προστατευτεί όσο μπορεί. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι, όταν πλέον μαυρίσεις πολύ, δεν έχεις ανάγκη από προστασία.

Δες εδώ μερικά τέλεια αντηλιακά με χρώμα… μιας που το έφερε η κουβέντα!

Τι εστί τελικά προστασία από τον ήλιο;

Κάπως έτσι φτάνουμε στο θέμα μας: SPF 30 vs SPF 50. Όπως βλέπεις, περνάμε απευθείας στα μεγάλα νούμερα καθώς, οτιδήποτε κάτω από 30 δεν μετράει σαν αποτελεσματική προστασία και τα μαυριστικά είναι απλά επικίνδυνα.- (τελεία και παύλα)


via GIPHY


Τι είναι λοιπόν το SPF και τι σημαίνει το ότι ένα αντηλιακό έχει SPF 30 και τι όταν έχει SPF 50; Το SPF είναι ο δείκτης προστασίας (Duh!) και τα νούμερα που το συνοδεύουν αντιστοιχούν στο βαθμό της προστασίας. Αυτός ο βαθμός προστασίας ορίζει το πόσο μπορεί να αντέξει το δέρμα σου στον ήλιο πριν αρχίσει να καίγεται.

Για παράδειγμα, αν το δέρμα σου αρχίζει να κοκκινίζει (να καίγεται δηλαδή) μετά από 20 λεπτά στον ήλιο, το SPF 30 θα το προστατεύσει 30 φορές περισσότερο. Δηλαδή 20 x 30 = 600 λεπτά (10 ώρες) αλλά μόνο αν το ανανεώνεις συνέχεια.

Ναι, τα αντηλιακά λήγουν, σου τα εξηγούμε όλα εδώ.

Ομοίως, το SPF 50 θα σε προστατεύσει 50 φορές περισσότερο αλλά ΠΕΡΙΜΕΝΕ! Δεν τελειώνει εκεί τίποτα. Τα SPF 30 και 50 σε προστατεύουν 30 και 50 φορές περισσότερο από τις ακτίνες UVA…


via GIPHY


…ο ήλιος εκπέμπει και ακτίνες UVB όμως. Ποια είναι η διαφορά τους; Οι ακτίνες UVA έχουν ευρύτερο φάσμα και προκαλούν πρόωρη γήρανση ενώ οι ακτίνες UVB, που έχουν μικρότερο φάσμα, προκαλούν εγκαύματα.

SPF 30 vs SPF 50

Μη χαίρεσαι… Και οι δύο ακτινοβολίες προκαλούν καρκίνο αλλά ας επιστρέψουμε στο θέμα μας. Το SPF 30 σε προστατεύει 30 φορές περισσότερο από τις ακτίνες UVA και 97% από τις ακτίνες UVB.

To SPF 50 σε προστατεύει 50 φορές περισσότερο από τις ακτίνες UVA και 98% από τις ακτίνες UVB. Ναι, η διαφορά τους είναι μόλις 1% αλλά αν έχεις πολύ ευαίσθητη επιδερμίδα, δερματικά προβλήματα, ιστορικό καρκίνου και είσαι ξεχασιάρα τότε το 1% κάνει μεγάλη διαφορά.


via GIPHY


Αν με ρωτάς (εδώ Χριστίνα, η Χρόνη) το SPF 30 είναι ιδανικό για την πόλη και τον χειμώνα ενώ το SPF 50 είναι ιδανικό για το καλοκαίρι και την παραλία (ιδρώνουμε περισσότερο, βουτάμε κλπ). Και εννοείται αναφέρομαι σε ΟΛΟ το σώμα.

Δεν έχει μόνο το πρόσωπό σου επιδερμίδα. Ό,τι ισχύει για το πρόσωπο ισχύει και για το σώμα συνεπώς άσε τα μαυριστικά και πιάσε τα αντηλιακά… με SPF 50. Μην ανησυχείς, θα μαυρίσεις και με αυτό το SPF, η διαφορά είναι ότι δεν θα καείς.

Δες εδώ τέλεια αντηλιακά σώματος για χρυσαφένιο μαύρισμα και προστασία.