#tbt Σίδερα προσώπου: Τα gadgets για ρυτίδες από το παρελθόν, σήμερα προκαλούν εφιάλτες

#tbt Σίδερα προσώπου: Τα gadgets για ρυτίδες από το παρελθόν, σήμερα προκαλούν εφιάλτες

Από τη δεκαετία του 30 ως και του 50, οι γυναίκες προσπαθούσαν να σιδερώσουν τις ρυτίδες τους και το «trend» συνεχίζεται ως σήμερα

Οι ρυτίδες δεν είναι ένα πρόβλημα του σήμερα. Τα σημάδια του χρόνου, πάντοτε απασχολούσαν τις γυναίκες οι οποίες δεν δίσταζαν να υποβάλλουν τους εαυτούς τους σε… αμφιλεγόμενες θεραπείες και πρακτικές.

Σε ετούτη εδώ τη στήλη, έχουμε τα ταξιδέψει στον χρόνο, μαθαίνοντας για θεραπείες και gadgets που μας έχουν αφήσει άφωνες με τα δεδομένα του σήμερα.

Το ίδιο θα κάνουμε και σήμερα: Θα μιλήσουμε για τα σίδερα προσώπου, τα gadgets από το παρελθόν που –παραδόξως- υπάρχουν και σήμερα! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Θυμήσου την τάση με τα ραδιενεργά καλλυντικά…

sideroma prosopoy

Αισθητικός σιδερώνει το πρόσωπο γυναίκας για να εξαφανίσει τις ρυτίδες. Πηγή: www.loc.gov

Το άλλο σιδέρωμα

Το μασάζ προσώπου, είτε με τα χέρια, είτε με rollers είναι κάτι που υπάρχει εδώ και εκατονταετίες. Είναι άλλωστε γνωστό το πόσο καλό κάνει στους μύες και την μικροκυκλοφορία της επιδερμίδας το μασάζ και όλες –πλέον- έχουμε στο μπάνιο μας ένα face roller για αναζωογόνηση.

varady facial iron

Αυτό ήταν το Varady Facial Iron για το πρόσωπο. Πηγή: ebay

Η γυναικεία ματαιοδοξία ωστόσο δεν έχει όρια και η μάχη ενάντια στα σημάδια του χρόνου είναι «βρώμικη». Γι’ αυτό το απλό μασάζ με ρόλερ συνδυάστηκε με δονήσεις και θερμότητα για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, μέχρι που απέβαλλε τις δονήσεις και κράτησε μόνο τη θερμότητα.

Έτσι, το 1930, γεννήθηκαν τα σίδερα προσώπου που είχαν σαν στόχο να σιδερώσουν τις ρυτίδες, όπως ακριβώς ένα σίδερο θα ίσιωνε τα τσαλακώματα σε ένα ρούχο.

varady

Διαφήμιση του Varady Facial Iron στην εφημερίδα Dayton Daily News, 21 Σεπτεμβρίου 1931. Πηγή: www.newspapers.com

Το πρώτο σίδερο

Το πρώτο από αυτά ήταν το Varady Facial Iron που δημιουργήθηκε το 1931 στην Αμερική. Ήταν εφεύρεση του Michael Varady ο οποίο όμως, για καλύτερο marketing, διαφήμιζε το προϊόν του σαν το νέο «θαύμα» από την Βιέννη.

Οτιδήποτε Ευρωπαϊκό εξάλλου, για τους Αμερικάνους, ήταν και πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την ομορφιά.

Στην Γαλλία έραβαν βλεφαρίδες στα μάτια τους

1931 varady iron

Διαφήμιση του Varady Facial Iron στην εφημερίδα The Indianapolis Star 18 Οκτωβρίου 1931. Πηγή: www.newspapers.com

«Νέα μαγικά από τη Βιέννη! Το νέο Varady σίδερο προσώπου θα σιδερώσει τις ρυτίδες σας» έγραφε η διαφήμιση που αναφερόταν σε ένα mini σίδερο (τρομακτικά παρόμοιο με σίδερο ρούχων) το οποίο έμπαινε στην πρίζα και, με τη βοήθεια της θερμότητας αλλά και την Varady Wrinkle Cream, έκανε το πρόσωπο… ατσαλάκωτο.

patenta

Η πατέντα του Varady Facial Iron που κατατέθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1931. Πηγή: www.uspto.gov

«Με τη ζεστασιά, η διάσημη Varady Wrinkle Cream εισχωρεί στα βάθη της επιδερμίδας ώστε να αναδομήσει τους ευαίσθητους ιστούς και να εξαφανίσει τις ρυτίδες»… με λίγα λόγια, η Varady Wrinkle Cream ήταν το Meritto της επιδερμίδας και το ίδιο το σίδερο η Stirella για τις ρυτίδες.

Fun fact: Η Varady Wrinkle Cream διαφημιζόταν ότι περιείχε συστατικά από τους ανθισμένους λόφους της Τρανσυλβανίας!

Έκανε δουλειά;

Οι γυναίκες το πίστεψαν και το αγόρασαν (αν και ήταν ακριβό προϊόν) και οι οδηγίες χρήσης του ήταν απλές και… γνώριμες για τις νοικοκυρές της εποχής. Οι κινήσεις ήταν απαλές, ανοδικές και οι οδηγίες συνιστούσαν ιδιαίτερη προσοχή στις επίμονες ρυτίδες γύρω από το στόμα και το μέτωπο.

sidero prosopou

Το χρησιμοποιούσαν και κάτω από τα μάτια! Πηγή: www.loc.gov

Αυτά που προσωπικά (εδώ Χριστίνα, η Χρόνη) με εντυπωσίασαν περισσότερο ήταν αφενός, το ότι το σχήμα του ήταν μία μικρογραφία του σίδερου για τα ρούχα. Αυτό υποθέτω το έκανε πιο γνώριμο ενώ παράλληλα, διαφημιζόταν σαν ένα εργαλείο που φτάνει παντού στο πρόσωπο.

Το μόνο βιβλίο για την ομορφιά που πρέπει να διαβάσεις γράφτηκε το 1825… μάλλον από γυναίκες

Το άλλο που με εντυπωσίασε ήταν ότι συνιστούσαν τη χρήση κάτω από τα μάτια. Συγκεκριμένα, οι οδηγίες συνιστούσαν το πέρασμα του ζεστού σίδερου 10 με 15 φορές κάτω από τα μάτια.

Όχι, προφανώς και οι θερμοκρασίες δεν ήταν υψηλές και δεν έμοιαζαν σε τίποτα με τη θερμότητα ενός σίδερου για τα ρούχα όμως, η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και πιστεύω ότι η θερμότητα έκανε περισσότερο κακό παρά καλό.

arthro

Άρθρο από την εφημερίδα Long Island Sunday Press, 17 Απριλιου 1932. Πηγή: www.newspapers.com

Σε αυτό το σημείο πρέπει να μιλήσουμε και για το προφανές: Οι ρυτίδες δεν σιδερώνονται. Ναι, τα ρόλερς και το μασάζ τονώνουν τους μύες και προσφέρουν καλύτερη στήριξη στην επιδερμίδα αλλά δεν ξε-τσαλακώνουν το δέρμα.

Αυτό σημαίνει ότι τα σίδερα προσώπου δεν είχαν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Είχαν όμως βραχυπρόθεσμα; Ίσως…

Ήξερες ότι, το να βάφεις τα μαλλιά σου τη δεκαετία του 50’, ήταν taboo;

Κάτι γινόταν… προσωρινά

Η θερμότητα και το –μοιραίο- μασάζ με τα σίδερα προσώπου, βοηθούσαν στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, η οποία, με τη σειρά της, ίσως να είχε ως αποτέλεσμα την αποβολή υγρών (κατακράτηση) και το προσωρινό φρεσκάρισμα της επιδερμίδας.

ionette

Φωτογραφία γυναίκας που κρατά το ionette. Πηγή: www.loc.gov

Το Varady Facial Iron λοιπόν, ήταν το πρώτο σίδερο προσώπου αλλά όχι το τελευταίο. Στα χρόνια που ακολούθησαν, εμφανίστηκαν και άλλα όπως το Ionette το 1945 ενώ παράλληλα, κολοσσοί όπως οι Helena Rubinstein, έκαναν το… σιδέρωμα μέρος του μενού των υπηρεσιών τους.

Συγκεκριμένα, το 1946, στο ινστιτούτο της Helena Rubinstein, οι γυναίκες μπορούσαν να απολαύσουν ένα Skin-Pressing Treatment aka ένα σιδέρωμα προσώπου.

Fun fact: To ionette είχε έναν ενσωματωμένο σωλήνα ο οποίος με το πάτημα ενός κουμπιού, απελευθέρωνε την Skin Food ή Hormone Cream για συνδυαστική θεραπεία.

PENETRON

Η θεραπεία Penetron. Πηγή: www.loc.gov

Και η μανία του σιδερώματος συνεχιζόταν. Το 1959 εμφανίστηκε το Penetron Treatment Kit ενώ το 1970, το σιδέρωμα της επιδερμίδας συνδυάστηκε με μία θεραπεία προσώπου με παραφίνη.

Το remarketing

Καθώς η αποτελεσματικότητά τους δεν ήταν εμφανής, έγινε remarketing και τα σίδερα προσώπου διαφημίζονταν ως gadgets, τα οποία ενίσχυαν τη δράση των κρεμών και των θεραπειών, πράγμα που –προσωπικά- βρίσκω ιδιαίτερα τίμιο.

Τίμια δεν ήταν τα υπόλοιπα τρομακτικά gadgets

Πράγματι, η ελαφριά θερμότητα και το μασάζ βοηθούν στην απορρόφηση των κρεμών και στην αναζωογόνηση του προσώπου.

Σίδερα προσώπου ωστόσο υπάρχουν και σήμερα! Δεν μοιάζουν σε τίποτα με τα σίδερα του παρελθόντος που προκαλούν εφιάλτες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η τεχνολογία εξελίχθηκε και μπορούμε πλέον να σιδερώσουμε τις ρυτίδες μας.

Omni Nasolabial Fold Care Iron Massager

To Omni Nasolabial Fold Care Iron Massager που μπορείς να βρεις στο ebay

Δεν μπορούμε! Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τονώσουμε την επιδερμίδα και τους μύες του προσώπου και, όσο δεν προκαλούμε τραυματισμούς ή δεν το παρακάνουμε, μπορούμε να «σιδερώνουμε» άφοβα αλλά, αν με ρωτάς, προτείνω να ξεχάσεις το σίδερο και να πιάσεις το roller!

Ραντεβού την επόμενη Πέμπτη!

Διάβασες για τον πιο διάσημο κομμωτή της Αθήνας το 1910;