10 ανδρικά αρώματα που μπορείς –και ίσως πρέπει- να φοράς και εσύ

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
10 ανδρικά αρώματα που μπορείς –και ίσως πρέπει- να φοράς και εσύ

Αν μας ρωτάς, το άρωμα δεν πρέπει να έχει φύλο και αυτά τα ανδρικά, βαριά αρώματα το αποδεικνύουν, όσο και αν σου φαίνεται περίεργο. Διάβασε τις νότες τους, και μάθε τι πιστεύει μία αυθεντική perfume addict για το κάθε ένα από αυτά.

Τα αρώματα είναι μία ακόμη εμμονή μου (εδώ Χριστίνα, η Χρόνη), μετά το skincare και το junk food. Το άρωμα βλέπεις έχει τεράστια δύναμη. Μπορεί να ξυπνήσει συναισθήματα και αναμνήσεις που είχες ξεχάσει, μπορεί να σου δημιουργήσει νέα και πιο έντονα από άλλα, μπορεί να σε κάνει να «γευτείς», να φέρει στην επιφάνεια πτυχές του εαυτού σου που δεν ήξερες.

Σε περίπτωση που δεν το κατάλαβες, όταν λέω ότι έχω εμμονή με τα αρώματα και τις μυρωδιές το εννοώ. Αν δεν με είχε σταματήσει το lockdown, θα είχα πάει και για σεμινάρια αρωματοποιίας στην Grasse, τη Μέκκα της αρωματοποιίας. Πιστεύω λοιπόν ότι το άρωμα δεν έχει, ούτε και πρέπει να έχει φύλο.

grasse

Τα λιβάδια στην Grasse δεν περιγράφονται εύκολα με λόγια. Όπως και η μυρωδιά του αέρα.

Ναι, για λόγους marketing, τα αρώματα χωρίζονται σε γυναικεία και ανδρικά, με τα unisex να έχουν μπει στο παιχνίδι μόλις τη δεκαετία του 90 (με το Ck One, τον πιο δυνατό παίκτη). Κάπως έτσι, τα βήματά μας -ως γυναίκες- κάπως οδηγούνται σε συγκεκριμένα ράφια, γεμάτα λουλουδένιες νότες και κοριτσίστικα packaging.

Summer Vibes: Με αυτά τα αρώματα θα μυρίζεις καλοκαίρι όλο τον χρόνο

Σήμερα λοιπόν, θα ήθελα να σε οδηγήσω σε άλλα… μονοπάτια. Στα αντρικά ράφια αρωμάτων, σε έναν κόσμο που μπορεί να νόμιζες ότι δεν χωράς αλλά κάνεις πολύ μεγάλο λάθος. Ξέχνα για λίγο ότι υπάρχουν αντρικά και γυναικεία αρώματα και αφέσου στο ενδεχόμενο να ταιριάζει στον χαρακτήρα σου η αίσθηση που σου προκαλεί ένα άρωμα.

Με αυτό στο μυαλό, κάνε τώρα ένα scroll παρακάτω για να διαβάσεις τα δικά μου αγαπημένα «αντρικά» και να διαβάσεις την ταπεινή μεν, αλλά expert γνώμη μου. Enjoy…

TOM FORD, PRIVATE BLEND TUSCAN LEATHER EAU DE PARFUM

Mε νότες από βατόμουρο, σαφράν και θυμάρι, λιβάνι και γιασεμί, δέρμα, καστόρι ,suede, νότες ξύλων και κεχριμπάρι.

TOM FORD PRIVATE BLEND TUSCAN LEATHER EAU DE PARFUM

Ότι τι; Το γιασεμί της νύχτας και το μαύρο suede, αποτυπώνουν τις ζωώδεις και ταυτόχρονα απαλές πτυχές του δέρματος. Super αισθησιακό και με μοναδικά ωμό αισθησιασμό που –προσωπικά- βρίσκω ακαταμάχητο σε άντρες και γυναίκες.

Niche αρώματα: Μάθε τι είναι και ανακάλυψε μυρωδιές που όμοιές τους δεν έχεις μυρίσει ξανά

KILIAN PARIS, MUSK OUD EAU DE PARFUM

Με νότες από λεμόνι, κάρδαμο και κόλιανδρο, τριαντάφυλλο Βουλγαρίας, γεράνι, κυπαρίσσι και αρτεμισία, oud, μόσχο, ρούμι, θυμίαμα και πατσουλί.

KILIAN PARIS MUSK OUD EAU DE PARFUM

Ότι τι; Η ακολουθία από oud προσδίδει διάρκεια, ενώ το πατσουλί και το musk αναδύουν ένα μεθυστικό άρωμα με μνήμες από ρούμι. Απαλό όσο περνά η ώρα, και τόσο γλυκό όσο και αποπλανητικό.

HERMÈS, TERRE D'HERMÈS EAU INTENSE VÉTIVER EAU DE PARFUM

Με νότες από περγαμόντο, γκρέιπ φρουτ και λεμόνι, πιπέρι σιτσουάν και γεράνι, βέτιβερ, λιβάνι, αμπερόξυλο και πατσουλί.

HERMÈS TERRE DHERMÈS EAU INTENSE VÉTIVER EAU DE PARFUM

Ότι τι; Είναι γήινο, ξυλώδες με έναν ωμό αισθησιασμό που ξεκινά γεμάτος μυστήριο και αποκαλύπτει πλευρές που δεν περίμενες. Είναι σαν το tinder ραντεβού που δεν περίμενες να πάει καλά αλλά πήγε τέλεια #notsorry

GUERLAIN, LES ABSOLUS D’ ORIENT SANTAL ROYAL

Με νότες από γιασεμί και νερόλι, τριαντάφυλλο, κανέλα και ροδάκινο, oud, σανδαλόξυλο, δέρμα, κεχριμπάρι και μόσχο.

Guerlain Les Absolus d Orient Santal Royal

Ότι τι; Ένα μυστηριώδες άρωμα, ξυλώδες και κεχριμπαρένιο που ακροβατεί ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως με τις σκοτεινές νότες δέρματος και τις φωτεινές νότες του γιασεμιού. Είναι ξημέρωμα και σούρουπο, έχει πολλές πτυχές, φωτεινές και σκοτεινές όπως ακριβώς μία γυναίκα #gnomimou

Αναρωτιέσαι πώς μυρίζει η ευτυχία; Μυρίζει βανίλια όπως και αυτά τα 10 αρώματα

GIVENCHY, GENTLEMAN EAU DE PARFUM

Με νότες από μαύρο πιπέρι, λεβάντα και περγαμόντο, ίριδας, γαρίφαλο και κανέλα, φλοιό μαύρης βανίλιας, βάλσαμο τολού, σπόροι τόνκα, βενζόη και πατσουλί.

Givenchy Gentleman Eau de Parfum

Ότι τι; Ένα κομψό ξυλώδες-floral οriental που θυμίζει σούρουπο. Οι δημιουργοί σημειώνουν ότι αυτό το ανδρικό άρωμα είναι «μία ισορροπία μεταξύ αδιαμφισβήτητης δύναμης και σίγουρης ευαισθησίας» και προσωπικά βρίσκω αυτό το quality βαθύτατα γυναικείο.

YSL, LA NUIT DE L'HOMME BLEU ELECTRIQUE EAU DE TOILETTE INTENSE

Με νότες από κάρδαμο, τζίντζερ και περγαμόντο, λεβάντα και γεράνι, κέδρο και βέτιβερ.

YSL LA NUIT DE LHOMME BLEU ELECTRIQUE EAU DE TOILETTE INTENSE

Ότι τι; Ένα άρωμα γεμάτο αντιθέσεις, εμπνευσμένο από την κεραυνοβόλο έλξη μεταξύ δύο αγνώστων, την αναπάντεχη αίσθηση οικειότητας που τους αφήνει να αναρωτιούνται: «Δεν σε ξέρω;». Αυτά λένε οι αρωματοποιοί και εγώ συμφωνώ απόλυτα!

ACQUA DI PARMA, OUD & SPICE EAU DE PARFUM

Με νότες από τριαντάφυλλο, βατόμουρο και περγαμόντο, γαρίφαλο, ροζ πιπέρι και κανέλα, oud, λάβδανο και πατσουλί.

ACQUA DI PARMA OUD SPICE EAU DE PARFUM

Ότι τι; Είναι απροσδιόριστα sexy και πολύ μυστηριώδες. Θες να το μυρίσεις από πολύ κοντά για να το αποκωδικοποιήσεις αλλά και πάλι, ίσως να μην τα καταφέρεις. Ξεκάθαρα ένα από τα πιο mind-blowing αρώματα εκεί έξω.

CHANEL, LES EXCLUSIFS DE CHANEL BOY

Με νότες από λεβάντα, γκρέιπ φρουτ και λεμόνι, γεράνι, άνθη πορτοκαλιάς και τριαντάφυλλο, λευκός μόσχο, ηλιοτρόπιο, σανδαλόξυλο, βανίλια, βρύα και κουμαρίνη.

CHANEL LES EXCLUSIFS DE CHANEL BOY

Ότι τι; Εμπνευσμένο από την αγάπη της Coco Chanel και του Boy Capel, μαζί ως ένα, προκαλεί την παράδοση και ξεπερνά το φύλο. Οι «ανδρικές» και οι «γυναικείες» νότες του ενώνονται και δημιουργούν ένα μοναδικά ερωτικό αποτέλεσμα.

DIPTYQUE, ORPHÉON EAU DE PARFUM

Με νότες από citrus, τζίντζερ, καρπούς αρκεύθου, δαμασκηνό ρόδο, ylang-ylang, μανόλια, μαστίχα, tonka bean, κέδρο, musk και benzoin.

DIPTYQUE ORPHEON EAU DE PARFUM

Ότι τι; Οι αρωματοποιοί προσπάθησαν να αναπαράγουν το σκηνικό από το θρυλικό Παριζιάνικο μπαρ Οrphéon: Oμίχλη καπνού που αναμιγνύεται με ίχνη σκόνης από πούδρα, και παραμένει πάνω σε γυαλισμένο ξύλο. Ποιος είπε όμως ότι μέσα από τον καπνό θα εμφανιστεί ένας άντρας και όχι μία γυναίκα; Λέω εγώ τώρα…