Niche αρώματα: Μάθε τι είναι και ανακάλυψε μυρωδιές που όμοιές τους δεν έχεις μυρίσει ξανά

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Niche αρώματα: Μάθε τι είναι και ανακάλυψε μυρωδιές που όμοιές τους δεν έχεις μυρίσει ξανά

Τα αρώματα που μπορείς να βρεις στην αγορά είναι δεκάδες, χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες! Σήμερα ωστόσο θα μιλήσουμε για μία ιδιαίτερη κατηγορία αρωμάτων: Τα Niche αρώματα που αποτελείται από τις πιο ξεχωριστές μυρωδιές που θα μυρίσεις ποτέ.

Είμαι η Χριστίνα (η Χρόνη), είμαι beauty director και λάτρευα τα αρώματα πριν αρχίσω να ασχολούμαι –σχεδόν- επαγγελματικά με αυτά. Για χρόνια φορούσα την Classique του Jean Paul Gaultier, ένα άρωμα που λατρεύω μέχρι και σήμερα το οποίο ανήκει στα designer αρώματα. Τα designer αρώματα, είναι εκείνα που ανήκουν σε μεγάλους οίκους, όπως ο οίκος Chanel, ο οίκος Dior, o οίκος Kenzo κοκ.

Αντίστοιχα, υπάρχουν τα celebrity αρώματα, τα οποία είναι δημιουργίες καλλιτεχνών όπως η JLo, η Britney Spears, η Kim Kardashian και άλλες. Τα συγκεκριμένα ποτέ δεν τα συμπάθησα ιδιαίτερα γιατί… δεν ήταν ιδιαίτερα. Αγάπησα όμως πολύ τα designer αρώματα μέχρι που άρχισα να τα μυρίζω παντού γύρω μου. Όλα άρχισαν με το πρώτο καθαρά unisex Ck One του Calvin Klein, που πλέον ανήκει στην cult κατηγορία. Έπειτα, ήρθαν αρώματα όπως το Bronze Goddess της Estée Lauder, που είναι από τα ωραιότερα που έχω μυρίσει… Γι’ αυτό το φορούν όλες τα καλοκαίρια.


https://www.instagram.com/p/CVhMeOCoDUj/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Κάπως έτσι, ξεκίνησε η αρχή του τέλους για το «ρομάντζο» μου με τα designer αρώματα. Άρχισαν να μην θέλω να τα φορέσω. Γιατί να θέλω να μυρίζω σαν όλες τις άλλες εκεί έξω. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, ως beauty –πλέον-, είχα πρόσβαση σε περισσότερα αρώματα και ότι, πάντοτε έτρεφα μεγάλη αγάπη για τις βαριές, ξεχωριστές νότες, με οδήγησε στα niche αρώματα. Και μετά από αυτή την μεγάλη εισαγωγή φτάνουμε στο θέμα μας.

Αναρωτιέσαι πώς μυρίζει η ευτυχία; Μυρίζει βανίλια όπως και αυτά τα 10 αρώματα

Τι είναι τα niche αρώματα;

Τα niche αρώματα είναι αρώματα που δημιουργούνται από αρωματοποιεία ή από brands τα οποία εξειδικεύονται αποκλειστικά στο άρωμα. Είναι μικρότερης και πολύ πιο επιλεκτικής εμβέλειας και δεν τα μυρίζεις παντού γύρω σου. Αφενός γιατί είναι πολύ ιδιαίτερα και αφετέρου γιατί δεν είναι διαθέσιμα παντού. Η λέξη «niche» άλλωστε, σημαίνει «ένα προϊόν ή μία υπηρεσία που απευθύνεται σε μικρό κοινό και γνώστες». Με άλλα λόγια, τα niche αρώματα δεν απευθύνονται στη μάζα και δεν έχουν σαν στόχο να ικανοποιήσουν το ευρύ κοινό.

Είναι αρώματα που πρέπει να αναζητήσεις, που πρέπει να ξέρεις να τα εκτιμάς, που πρέπει να μελετάς την ιστορία τους και τις «μύτες» που τα δημιούργησαν. Αυτές οι «μύτες» είναι οι αρωματοποιοί και ο κάθε ένας έχει μοναδικές ιδιότητες, αφού καταφέρνει να μεταφέρει στιγμές, τοπία και συναισθήματα μέσα σε ένα μπουκάλι.


https://www.instagram.com/p/CYlZgAoMPJl/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Signature scents: Τα 10 πιο ιδιαίτερα αρώματα που θα βρεις στην αγορά

Η λεπτή γραμμή

Αν αγαπάς τα αρώματα, τότε σίγουρα θα αναρωτιέσαι αν αρώματα όπως το Chanel No 5, τα αρώματα των οίκων Guerlain και Tom Ford ανήκουν στην niche κατηγορία. Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Τα αρώματα του αρωματοποιείου του οίκου Guerlain στο Παρίσι ναι, είναι Niche. Ομοίως, τα Private Blend αρώματα του οίκου Tom Ford μπορούν να θεωρηθούν Niche. Το ίδιο ισχύει και για την σειρά Armani Privé του οίκου Armani.


https://www.instagram.com/p/CV0yWvwr-wc/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Αρώματα όπως τα λατρεμένα Diptyque και Acqua di Parma, Jo Malone, Byredo, by Kilian και Penhaligons, επίσης θεωρούνται niche καθώς ανήκουν σε brands που ασχολούνται ξεκάθαρα με το άρωμα, παρ’ όλο που είναι διαθέσιμα σε πολυκαταστήματα.

Boy oh boy! 10 ανδρικά αρώματα που θα σε κάνουν να τον ερωτευτείς ξανά

Τα όρια θολώνουν καθώς ολοένα και περισσότερες γυναίκες και άνδρες, αναζητούν ιδιαίτερες, ξεχωριστές, μοναδικές μυρωδιές (δεν είμαι μόνη μου) και έτσι, μεγάλοι οίκοι δημιουργούν ειδικές σειρές όπως η σειρά Olfactories του οίκου Prada η Herrera Confidential Collection της Carolina Herrera. Το ποιο θα διαλέξεις για να ξεχωρίσεις είναι δικό σου θέμα αλλά και εδώ θα ήθελα να βοηθήσω.


https://www.instagram.com/p/CNZ-a0GoQEW/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Παρακάτω έχω διαλέξει μερικά από τα δικά μου αγαπημένα, niche αρώματα που δεν θα βρεις παντού ή τουλάχιστον, δεν θα μυρίζεις παντού γύρω σου. Αναφέρω τις κατηγορίες και τους αρωματοποιούς τους (και το Instagram τους όσοι έχουν) για να μπορέσεις να τα μελετήσεις λίγο και να τα αναζητήσεις. Happy perfume hunting Queen!

#Trending: Τα αρώματα έχουν τάσεις και εδώ θα μάθεις τις δημοφιλέστερες για φέτος

MEMO, MARFA EAU DE PARFUM

Με νότες από άνθη πορτοκαλιάς και μανταρίνι, τουμπερόζα, υλάνγκ υλάνγκ και αγάβη βανίλια, σανδαλόξυλο, λευκό μόσχο και κέδρο.

  • Κατηγορία: Αισθησιακό και λουλουδένιο
  • Αρωματοποιός: Alienor Massenet
MEMO MARFA EAU DE PARFUM

THE HOUSE OF OUD, BREATH OF THE INFINITE EAU DE PARFUM

Με νότες από φρέζια και παιώνια, ροδάκινο, αμπροξάν, κασμίρ και μόσχο.

  • Κατηγορία: Ξυλώδες και λουλουδένιο
  • Αρωματοποιός: Andrea Casotti
THE HOUSE OF OUD BREATH OF THE INFINITE EAU DE PARFUM

ETRO, JACQUARD EAU DE PARFUM

Με νότες από αγγελική, πιπέρι μαύρο, έλεμι και περγαμόντο, ίριδα, υλάνγκ υλάνγκ και γιασεμί, μόσχο, βιολέτα, βέτιβερ και σανδαλόξυλο.

  • Κατηγορία: Πουδρένιο
  • Αρωματοποιός: Mathieu Nardin
ETRO JACQUARD EAU DE PARFUM

BON PARFUMEUR, 402 VANILLA TOFFEE SANDALWOOD EAU DE PARFUM

Με νότες από ανθός αμυγδάλου και μήλο, βανίλια μαδαγασκάρης και ηλιοτρόπιο, καραμέλα, ζάχαρη, σανδαλόξυλο, μόσχο και βενζόη.

  • Κατηγορία: Γλυκό και ανατολίτικο
  • Αρωματοποιός: Corinne Cachen
BON PARFUMEUR 402 VANILLA TOFFEE SANDALWOOD EAU DE PARFUM

HERMETICA, SANDALSUN EAU DE PARFUM

Με νότες από essence περγαμόντου και ηλιοτρόπιο, κακάο, essence μύρου και κασμίρ, βανίλια και φουντούκι

  • Κατηγορία: Θερμό και αισθησιακό
  • Αρωματοποιός: Alienor Massenet
HERMETICA SANDALSUN EAU DE PARFUM

LE COUVENT DES MINIMES, REMARKABLE PERFUMES - SMYRNA

Με νότες από εσπεριδοειδή και περγαμόντο, Τούρκικο τριαντάφυλλο και μαύρο πιπέρι, σανδαλόξυλο και κέδρο.

  • Κατηγορία: Chypre και λουλουδένιο
  • Αρωματοποιός: Jean Claude Ellena
LE COUVENT DES MINIMES REMARKABLE PERFUMES SMYRNA

GOUTAL, NINFEO MIO MIXED EAU DE TOILETTE

Με νότες από κίτρο και λεμόνι από την ακτή Αμάλφι, galbanum, νεράντζι και άνθη νεραντζιάς, φύλλα συκιάς, μαστίχα και ξύλα.

  • Κατηγορία: Ξυλώδες και δροσερό
  • Αρωματοποιοί: Camille Goutal και Isabelle Doyen
GOUTAL NINFEO MIO MIXED EAU DE TOILETTE

AMOUAGE, EPIC WOMAN EAU DE PARFUM

Με νότες από Κανέλα και ροζ πικροδάφνη, τριαντάφυλλο Δαμασκού, τσάι, Γεράνι και γιασεμί, oud, πατσουλί, λιβάνι, Κεχριμπάρι, σανδαλόξυλο, ξύλο γκουαϊακ, Βανίλια, τουμπερόζα και Μόσχο.

AMOUAGE EPIC WOMAN EAU DE PARFUM

MILLER HARRIS PEAU SANTAL EAU DE PARFUM

Με νότες από σαφράν, ροζ πιπέρι και περγαμόντο, πάπυρο, λιβάνι και φύλλα βιολέτας, σανδαλόξυλο, ξύλο κασμίρ, κεχριμπάρι, βρύα και βανίλια.

  • Κατηγορία: Αισθησιακό και γήινο
  • Αρωματοποιός: Mathieu Nardin
MILLER HARRIS PEAU SANTAL EAU DE PARFUM

TOM FORD, EBÈNE FUMÉ

με νότες από πάλο σάντο, μαύρο πιπέρι και φύλλα βιολέτας, δέρμα, έλαιο καντέ, λάβδανο, πάπυρο και τριαντάφυλλο, ρετσίνη, έβενο και ξύλο γκουαϊακ.

  • Κατηγορία: Ξυλώδες και μυστηριώδες
  • Αρωματοποιός: Rodrigo Flores-Roux
TOM FORD EBÈNE FUMÉ

PENHALIGON'S, CONSTANTINOPLE EAU DE PARFUM

Με νότες από essence πεύκου από τη σιβηρία, essence ροζ πιπεριού, παγωμένη λεβάντα, συμπύκνωμα ίριδας, τριαντάφυλλο, essence γερανιού, βανίλια, essence πατσουλί και βρύα.

  • Κατηγορία: Ανατολίτικο και αισθησιακό
  • Αρωματοποιοί: Christophe Raynaud και Marie Salamagne
PENHALIGONS CONSTANTINOPLE EAU DE PARFUM

LE LABO, SANTAL 33

Με νότες από Αυστραλιανό σανδαλόξυλο και κεδρόξυλο, κάρδαμο, ίριδα και βιολέτα, αμπροξάν και δέρμα.

  • Κατηγορία: Ξυλώδες και αισθησιακό
  • Αρωματοποιοί: Frank Voelkl
LE_LABO_SANTAL_33.jpg

ÉDITIONS DE PARFUMS FREDERIC MALLE, MUSC RAVAGEUR

Με νότες από λεβάντα, μανταρίνι και περγαμόντο, κανέλα και γαρίφαλο, βανίλια, μόσχο, σπόρους τόνκα, κεχριμπάρι, σανδαλόξυλο, ξύλο γκουαϊακ και κέδρο.

ÉDITIONS_DE_PARFUMS_FREDERIC_MALLE_MUSC_RAVAGEUR.jpg
  • Κατηγορία: Θερμό και πικάντικο
  • Αρωματοποιοί: Maurice Roucel