Legendary perfumes: Τα 6 αρώματα που άφησαν ιστορία

Legendary perfumes: Τα 6 αρώματα που άφησαν ιστορία

Η ομορφιά έχει πολύ πλούσια, ενδιαφέρουσα ιστορία, και το ίδιο ισχύει για τα αρώματα. Υπάρχουν αρώματα που αποτελούν ορόσημα και έχουν τη δική τους, συναρπαστική ιστορία. 6 από αυτά μπορείς να τα αγοράσεις ακόμα και τώρα και για αυτά θα μάθεις σήμερα.

Αν επισκέπτεσαι συχνά ετούτη εδώ τη στήλη της ομορφιάς, τότε ξέρεις σίγουρα ότι έχω εμμονή με την περιποίηση (εδώ Χριστίνα, η Χρόνη) και ότι λατρεύω τα αρώματα. Κάθε εβδομάδα -πλέον- σου μιλώ για αγαπημένες νότες και αρώματα που θα ήθελα να ανακαλύψεις, αλλά σήμερα είπα να μιλήσω για κάτι άλλο, πιο γνώριμο.

Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για τα 6 αρώματα που έχουν αφήσει ιστορία, το κάθε ένα για τους δικούς του λόγους. Είναι όλα αρώματα που έχεις μυρίσει κάποια στιγμή στη ζωή σου, ίσως να τα έχεις φορέσει κιόλας. Ξέρεις όμως την ιστορία τους; Την έμπνευση πίσω από αυτά; Μήπως σου φάνηκαν πολύ… παλιά όταν τα πρωτομύρισες;

Ετοιμάσου να τα δεις με άλλο μάτι. Βλέπεις, όταν μάθεις την ιστορία πίσω από το κάθε ένα ίσως να μπεις στον πειρασμό να φορέσεις και εσύ θρυλικές μυρωδιές που άλλαξαν ολόκληρες εποχές, άνοιξαν νέες κατηγορίες και έγιναν σύμβολα απελευθέρωσης. Έχουμε και λέμε λοιπόν…

10 αρώματα που μυρίζουν φρεσκοπλυμένα t-shirt, μπουγάδες και βόλτες κάτω από ανθισμένες νεραντζιές

CHANEL, NO. 5

Έτος: 1921

Αρωματοποιός: Ernest Beaux

Έμπνευση: η μοντέρνα γυναίκα

8823527571486

Ιστορία: Το Νο.5 ήταν το δείγμα που διάλεξε η Coco Chanel και έτσι πήρε το όνομά του. Στην καρδιά του N°5 βρίσκεται το ylang-ylang που συλλέγεται από τη Μαδαγασκάρη, το Μαγιάτικο τριαντάφυλλο που ανθίζει μόνο τρεις εβδομάδες το χρόνο και το γιασεμί από τη Grasse. Χρειάζεται ένας τόνος λουλουδιών για να δημιουργηθεί το Jasmine Absolu, το έλαιο που χρησιμοποιείται στο Chanel No. 5.

Νότες: Αλδεΰδες, υλάνγκ υλάνγκ, νερόλι, περγαμόντο, ροδάκινο, ίριδα, γιασεμί, τριαντάφυλλο, κρίνο της κοιλάδας, σανδαλόξυλο, βανίλια, βετιβέρ και πατσουλί.

GUERLAIN, SHALIMAR

Έτος: 1921

Αρωματοποιός: Jacques Guerlain

Έμπνευση: Η Mumtaz Mahal, γυναίκα του Shah Jahan, Mughal αυτοκράτορα της Ινδίας

γθερ

Ιστορία: Όταν πρωτοκυκλοφόρησε το Shalimar, ο οίκος αναγκάστηκε να το μετονομάσει σε Νο. 90 γιατί υπήρχε ήδη ένα άρωμα με το ίδιο όνομα. Η αρμονία του Shalimar δημιουργήθηκε όταν ο Jacques Guerlain έριξε ένα μπουκάλι αιθυλβανιλίνη σε ένα μπουκάλι Jicky, άρωμα που δημιουργήθηκε από τον Guerlain το 1889.

Νότες: Περγαμόντο, ίριδα, τριαντάφυλλο, γιασεμί, βανίλια και σπόρος Τόνκα.

DIOR, MISS DIOR

Έτος: 1947

Αρωματοποιός: Paul Vacher και Jean Carles

Έμπνευση: Η αγάπη

c

Ιστορία: Το όνομα του αρώματος ήταν ένας φόρος τιμής στην αδερφή του σχεδιαστή, τη Γαλλίδα αντιστασιακή Catherine Dior, γνωστή ως Miss Dior. Το άρωμα ψεκαζόταν καθημερινά στο νέο Maison στην Avenue Montaigne και έγινε το άρωμα της υψηλής ραπτικής.

Νότες: Γάλβανο, φασκόμηλο, γαρδένια, περγαμόντο, νάρκισσος, ίριδα, γαρύφαλλο, κρίνο της κοιλάδας, γιασεμί, τριαντάφυλλο, νερόλι, δέρμα, βετιβέρ, πατσουλί, λάβδανο, σανδαλόξυλο και κεχριμπάρι.

YSL, OPIUM

Έτος: 1977

Αρωματοποιός: Jean Amic and Jean-Louis Sieuzac

Έμπνευση: H Κίνα

000082477

Ιστορία: Το Οpium προκάλεσε σάλο με το όνομά του και ο Yves Saint Laurent κατηγορήθηκε ότι προωθεί τη χρήση ναρκωτικών. Το 1992 και 1999 ο David Lynch σκηνοθέτησε τα διαφημιστικά σποτ του αρώματος.

Νότες: Μανταρίνι, δαμάσκηνο, κόλιανδρος, γαρύφαλλο, κρίνος της κοιλάδας, τριαντάφυλλο, μύρο, Opoponax, Castoreum, κέδρος και σανδαλόξυλο.

MUGLER, ANGEL

Έτος: 1992

Αρωματοποιός: Olivier Cresp και Yves de Chirin

Έμπνευση: Ένα άρωμα που δεν έχει ξαναμυρίσει κανείς

αν

Ιστορία: Αφού άκουσε τον Monsieur Mugler να αφηγείται την ιστορία των απολαυστικών παιδικών του αναμνήσεων, ο αρωματοποιός Olivier Cresp είχε την ιδέα να τις μεταφράσει σε άρωμα. Το Angel ήταν το πρώτο gourmand άρωμα που άνοιξε την κατηγορία και έγινε ορόσημο στην αρωματοποιία.

Νότες: Μαλλί της γριάς, καρύδα, πεπόνι, γιασεμί, περγαμόντο, ανανάς, μέλι, κόκκινα μούρα, μοσχοκάρυδο, τριαντάφυλλο, κρίνο της κοιλάδας, πατσουλί, σοκολάτα, καραμέλα, βανίλια, σπόρος τόνκα, κεχριμπάρι, μόσχος και σανδαλόξυλο

CALVIN KLEIN, CK ONE

Έτος: 1994

Αρωματοποιός: Alberto Morillas και Harry Fremont

Έμπνευση: Το αντι-άρωμα

prd 410 bbig 1424769074

Ιστορία: Το CK One βοήθησε στον επαναπροσδιορισμό των ορίων του σύγχρονου αρώματος, θόλωνε τα κοινωνικά όρια, τα όρια του φύλου και πρόσφερε μια ελευθερία από τις συμβάσεις και το status quo, ήταν μια παραβίαση των κανόνων, το πρώτο unisex άρωμα. Όταν πρωτοκυκλοφόρησε, 20 μπουκάλια πωλούνταν κάθε λεπτό.

Νότες: Λεμόνι, περγαμόντο, ανανάς, κάρδαμο και παπάγια, κρίνο της κοιλάδας, γιασεμί, βιολέτα, μοσχοκάρυδο, τριαντάφυλλο, μόσχος, κέδρος, σανδαλόξυλο, πράσινο τσάι και κεχριμπάρι.

Oud: Ο «μαύρος χρυσός» της αρωματοποιίας που μυρίζει διαφορετικά από επιδερμίδα σε επιδερμίδα