Gaultier VS Schiaparelli: Ένα άρωμα, μία αντιγραφή και η ιστορία που σίγουρα δεν ήξερες

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Gaultier VS Schiaparelli: Ένα άρωμα, μία αντιγραφή και η ιστορία που σίγουρα δεν ήξερες

Τι σχέση έχει η Mae West με την Kim Kardashian; Πόσο μπορεί ένας οίκος να αντιγράψει έναν άλλο και πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να μην θεωρείται κάτι αντιγραφή; Ώρα να διαβάσεις την πιο ενδιαφέρουσα ιστορία ενός αρώματος που δεν ξέρεις και ενός άλλου που ξέρεις πολύ καλά..

Chanel No5, Guerlain Shalimar, Nina Ricci L’ Air du Temps… κάποια αρώματα είναι κλασικά. Γνωρίζεις το όνομα και τη μορφή του μπουκαλιού τους χωρίς καν να τα έχεις μυρίσει. Το ίδιο ισχύει και για το Classique του Jean Paul Gaultier. Είναι το άρωμα που λατρεύω εγώ προσωπικά (εδώ Χριστίνα, η Χρόνη) και το οποίο παραμένει best seller για τον οίκο από το 1993. Το ίδιο το άρωμα είναι sexy, αισθησιακό και ιδιαίτερο. Το μπουκάλι του είναι ακόμα πιο sexy και έχει γίνει iconic.

Jean Paul Gaultier Classique EDT

Το σχήμα του είναι ο κορμός μίας γυναίκας που φορά ένα body ή κορσέ και, όταν εμφανίστηκε, πολλοί έσπευσαν να υποθέσουν ότι η έμπνευση ήρθε από το body που δημιούργησε ο σχεδιαστής για την περιοδεία Βlonde Ambition της Madonna. Εγώ θα διαφωνήσω… Όσο και αν λατρεύω το συγκεκριμένο άρωμα δεν μπορώ να μην πω ότι είναι μία αντιγραφή.

jean paul gaultier perfume ad

The copycat

Ναι, ναι μία αντιγραφή και θα καταλάβεις τι εννοώ. Ώρα λοιπόν να μιλήσουμε για την Elsa Schiaparelli. Σύμφωνα με τον Υves Saint Laurent, η Elsa «Χαστούκισε το Παρίσι. Το χτύπησε. Το βασάνισε. Του έκανε μάγια. Και εκείνο την ερωτεύτηκε τρελά». Η Elsa Schaparelli ήταν η Ιταλίδα σχεδιάστρια που άλλαξε τη μόδα στο Παρίσι τη δεκαετία του 30. Μεγάλη ανταγωνιστής της Coco Chanel, σόκαρε με τα σχέδια των φορεμάτων και των αξεσουάρ της τα οποία ήταν εμπνευσμένα από τον ντανταϊσμό.

schaparelli lobster dress

Το παραπάνω φόρεμα είναι το περίφημο Lobster Dress που δημιούργησε σε συνεργασία με τον Salvador Dali. Με τα ρούχα της ήθελε να σοκάρει, ήταν σουρεαλιστικά, άσχημα αλλά και όμορφα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ήταν θηλυκά κομμάτια υψηλής ραπτικής. Η Elsa λοιπόν αποφάσισε να ασχοληθεί και με τα αρώματα και εδώ ξεκινά μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Ετοιμάσου να γνωρίσεις το Shocking…

shocking 1600x2000

Είναι το άρωμα που δημιούργησε για την Elsa Schaparelli ο Jean Carles, δημιουργός του Miss Dior αλλά και του Tailspin του Lucien Lelong για το οποίο έχουμε μιλήσει, το 1937. Το μπουκάλι του ήταν εμπνευσμένο από το σώμα της Μae West η οποία είχε ζητήσει από την Elsa να της φτιάξει τα κοστούμια για μία ταινία αλλά αρνούταν να ταξιδέψει στο Παρίσι.

GettyImages 1065550438

Επειδή ωστόσο και η Elsa αρνούταν να ταξιδέψει στο Ηollywood, τα βρήκαν στην μέση όταν η Μae West της έστειλε ένα μανεκέν με τις διαστάσεις της και εκείνη το έκανε μπουκάλι, το μπουκάλι του νέου της αρώματος.

GettyImages 515252658

Πώς μυρίζει;

Αυτό λοιπόν είναι το Shocking by Schiaparelli, το πιο sexy άρωμα που φτιάχτηκε ποτέ για πολλούς ιστορικούς αρωμάτων. Ήταν μάλιστα το αγαπημένο άρωμα της Frida Kahlo. Το όνομά του το πήρε από το Shocking Pink, τo έντονο ροζ που είχε δημιουργήσει η Elsa για τις συλλογές της.

GettyImages 526890267

Πώς μύριζε όμως; Δεν ξέρω να σου πω, δεν το έχω μυρίσει ποτέ και ούτε πρόκειται καθώς είναι απίθανα σπάνιο και όσα μπουκάλια απομένουν πωλούνται για αστρονομικά ποσά. Ξέρω όμως τις νότες του.

Shocking by Schiaparelli 2

Στην κορυφή βρίσκεις περγαμόντο, εστραγκόν, σμέουρο και αλδεΰδες. Στην καρδιά μέλι, νάρκισσο, τριαντάφυλλο και γαρύφαλλο ενώ η βάση αποτελείται από μόσχο, πατσουλί, βετιβερ και βανίλια. Ναι, πιστεύω είναι απίστευτα sexy άρωμα και αυτό άλλωστε θα ήθελε η Εlsa Schiaparelli, να σκανδαλίσει, να αναστατώσει, να σοκάρει, να εξάψει τη φαντασία… να κάνει δηλαδή αυτό που έκαναν και οι δημιουργίες της.

elsa sciaparelli

The feud

Από αυτό το μπουκάλι εμπνεύστηκε λοιπόν ο Jean Paul Gaultier για να φτιάξει το αγαπημένο μου Classique και βιάστηκε πολύ να «ξεμπροστιάσει» την Κim Kardashian για το άρωμά της όταν κυκλοφόρησε και έμοιαζε με την Classique. Βλέπεις, ο οίκος Schiaparelli είπε την τελευταία λέξη με περισσότερη φινέτσα.

schiaparelli gaultier kardashian insta

Σε κάθε περίπτωση και τα δύο αρώματα είναι θρυλικά, έχουν αφήσει ιστορία και είμαι βέβαιη πως ο Jean Paul έχει εμπνευστεί γενικά από τις δημιουργίες της Elsa Schiaparelli (δες πιο πάνω) πoυ δυστυχώς, σταμάτησε να σχεδιάζει το 1954 αλλά δεν πειράζει, η μίμηση είναι η πιο ειλικρινής κολακεία.