Busted! 5 μύθοι για τη βιταμίνη C που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

Busted! 5 μύθοι για τη βιταμίνη C που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

Η βιταμίνη C μπορεί να κάνει θαύματα για την επιδερμίδα σου αλλά μπορεί να έχεις λάβει πληροφορίες που δεν ισχύουν. Σήμερα βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Η βιταμίνη C είναι ένα hero συστατικό στο skincare και όχι άδικα. Έχει πανίσχυρη αντιοξειδωτική δράση, αναστέλλει το ένζυμο που προκαλεί υπερμελάγχρωση, δηλαδή πανάδες, και ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου για πιο νεανική και ελαστική επιδερμίδα. Καθώς λοιπόν έχει τόσο σημαντικά οφέλη, γράφονται πολλά για τη βιταμίνη C και είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τους μύθους από την αλήθεια.

Σήμερα θα κάνουμε ακριβώς αυτό. Θα καταρρίψουμε τους 5 μύθους που «συνοδεύουν» την βιταμίνη C ώστε να τη βάλεις στην καθημερινή σου ρουτίνα όπως πρέπει και να εκμεταλλευτείς τα οφέλη της. Έχουμε και λέμε.

Μύθος 1: Η βιταμίνη C πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο βράδυ

Επειδή η βιταμίνη C είναι όξινη, την περιβάλλει ο μύθος ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πρωί. Αντιθέτως όμως, η βιταμίνη C όχι μόνο δεν αυξάνει την ευαισθησία στον ήλιο, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση της βιταμίνης C κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε συνδυασμό με αντηλιακό, μπορεί να προστατεύσει την επιδερμίδα πολύ περισσότερο από ότι το SPF μόνο του.

1651841519206-960348643-image003.jpg

Μύθος 2: Η βιταμίνη C είναι ακατάλληλη για τα ευαίσθητα δέρματα

Η βιταμίνη C μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε τύπο επιδερμίδας, απλά πρέπει να βρεις το κατάλληλο τύπο βιταμίνης C για εσένα. Οι ευαίσθητες επιδερμίδες χρειάζονται λιγότερο όξινες φόρμουλα, με ισορροπημένα επίπεδα Ph. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι ερεθισμοί από τη βιταμίνη C είναι σπάνιοι και πρέπει να έχει προηγηθεί πολύ λάθος χρήση

Μύθος 3: Η βιταμίνη C λειτουργεί μόνο σε υψηλές συγκεντρώσεις

Η αποτελεσματικότητα της βιταμίνης C εξαρτάται από τη σύνθεση που έχει ένα προϊόν και όχι από το ποσοστό που περιέχει. Καθώς οξειδώνεται πανεύκολα, πράγμα που καθιστά ένα προϊόν μη αποτελεσματικό, πρέπει να αναζητήσεις μία φόρμουλα με σταθεροποιημένη βιταμίνη C. Ακόμα, η απορροφητικότητα είναι κάτι που πραγματικά έχει σημασία. Εάν ένα παράγωγο βιταμίνης C απορροφάται καλά από την επιδερμίδα, μια φόρμουλα με χαμηλή συγκέντρωση μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από μια φόρμουλα με υψηλότερο ποσοστό αλλά μειωμένη διείσδυση.

1651841535573-575769878-image004.jpg

Μύθος 4: Το δέρμα «συνηθίζει» τη βιταμίνη C

Η επιδερμίδα μπορεί να «συνηθίσει» ένα συστατικό και να μην ανταποκρίνεται σε αυτό, μόνο με συγκεκριμένους μηχανισμούς. Το ένα είναι όταν ο αριθμός των υποδοχέων στην επιδερμίδα μειώνεται και το δεύτερο είναι όταν οι υποδοχείς γίνονται λιγότερο ευαίσθητοι στο συστατικό. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τη βιταμίνη C καθώς δεν δρα μέσω συγκεκριμένων υποδοχέων στο δέρμα. Απλά πράγματα.

Μύθος 5: Η βιταμίνη C δεν μπορεί να συνδυαστεί με άλλα συστατικά

Αντιθέτως! Η βιταμίνη C μπορεί να συνδυαστεί υπέροχα με συστατικά όπως για παράδειγμα η νιασιναμίδη. Στην πραγματικότητα, ο συνδυασμός αυτών των δύο συστατικών σε έναν ορό για παράδειγμα, μπορεί πραγματικά να μεταμορφώσει το δέρμα, και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προβλήματα πανάδων και δυσχρωμιών. Τα δύο αυτά συστατικά, λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους για την καταπολέμηση των κηλίδων, με τη βιταμίνη C να έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την υπερπαραγωγή μελανίνης, και τη νιασιναμίδη να έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη της μεταφοράς μελανίνης μέσα στα κύτταρα.