Sun Science: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την UV ακτινοβολία και πώς θα προστατευτείς αποτελεσματικά

Sun Science: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την UV ακτινοβολία και πώς θα προστατευτείς αποτελεσματικά

Με τη βοήθεια του Δρ. Δημήτρη Σγούρου, αποκωδικοποιούμε την ηλιακή ακτινοβολία και μαθαίνουμε για ένα νέο φίλτρο που μας παρέχει απόλυτη προστασία, με την υπογραφή της La Roche-Posay

Ο ήλιος είναι ένας πολύ καλός φίλος μας, αλλά ταυτόχρονα και ένας σημαντικός εχθρός. Παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, τη ρύθμιση του ύπνου μας, τη σύνθεση βιταμινών από το σώμα μας, αλλά και την διάθεσή μας. Η ηλιακή ακτινοβολία, ωστόσο, είναι πολύπλοκη και δεν είναι ευεργετική στο σύνολό της. Υπάρχουν ακτίνες UVC, UVA, UVB, οι οποίες εκπέμπουν σε διαφορετικά μήκη και η καθεμιά έχει διαφορετική επίδραση στο σώμα μας. Συνεπώς, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί ο ήλιος, η ακτινοβολία του και τι κάνει το κάθε είδος ακτινοβολίας που φτάνει στο σώμα μας, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προστατευτούμε αποτελεσματικά.

Προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για την επιστήμη του ήλιου, λοιπόν, επικοινωνήσαμε με τον Δρ. Δημήτρη Σγούρο, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο, ο οποίος μας εξήγησε τις διαφορές ανάμεσα στα είδη ακτινοβολίας, τα μήκη στα οποία εκπέμπουν και μοιράστηκε μαζί μας συμβουλές, ώστε να απολαμβάνουμε μόνο τα οφέλη του ήλιου.

image003.jpg

Η ηλιακή ακτινοβολία και πώς επηρεάζει την επιδερμίδα μας

«Η ηλιακή ακτινοβολία, οι ακτίνες UV, είναι η ενέργεια που φτάνει από τον ήλιο ως την επιφάνεια της Γης. Υπάρχουν τρεις τύποι UV ακτινοβολίας: Οι ακτίνες UVC, UVA και UVB. Οι ακτίνες UVC είναι εκείνες που μπλοκάρονται από την ατμόσφαιρα, από το όζον, ενώ δεν φτάνουν ως την επιφάνεια της Γης. Αν έφταναν, θα ήταν απειλητικές για κάθε είδος ζωής», εξηγεί ο Δρ. Σγούρος και συνεχίζει: «Οι ακτίνες UVA και UVB εκπέμπουν σε σχετικά μεγαλύτερα μήκη κύματος και έτσι, φτάνουν ως την επιφάνεια της Γης και την επιδερμίδα μας».

Fun Fact: Οι ακτίνες UVA και UVB είναι μόλις το 5% του συνόλου της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει ζωή στη Γη αν έφτανε μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας από τον ήλιο προς εμάς!

Τι αξίζει να γνωρίζουμε για τις ακτίνες UVB

«Οι ακτίνες UVB αποτελούν μόλις το 5% από το σύνολο της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στη γη. Οι συγκεκριμένες ακτίνες έχουν διακυμάνσεις, μπορούν να είναι εντονότερες ανάλογα με το ημισφαίριο στο οποίο βρισκόμαστε, αλλά και ανάλογα με την εποχή. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ακτίνες UVB -εν μέρει- μπλοκάρονται από τα σύννεφα», εξηγεί ο Δρ. Σγούρος και προσθέτει: «Οι UVB ακτίνες είναι εκείνες που ευθύνονται για το μαύρισμά μας, αλλά και για τα ηλιακά εγκαύματα. Παρόλο που δεν διαπερνούν την επιδερμίδα σε βάθος, καταφέρνουν να βλάψουν την επιφάνειά της».

Οι ακτίνες UVB, λοιπόν, μπορεί να μην είναι έντονες και να έχουν μεσαίο μήκος κύματος, να μην διαπερνούν την επιδερμίδα σε βάθος και να αποτελούν μόλις ένα μικρό ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι εξίσου βλαβερές.

«Το μαύρισμα είναι ένδειξη ότι το δέρμα μας βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου και προσπαθεί να προστατευτεί. Δεν είναι ένδειξη υγείας, αλλά ένας μηχανισμός προστασίας. Παράλληλα, το έγκαυμα και η φθορά από τον ήλιο λειτουργούν συγκεντρωτικά και συνδυαστικά με το σύνολο της ακτινοβολίας που δεχόμαστε», τονίζει ο Δρ. Σγούρος.

image005.jpg

Όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για τις ακτίνες UVΑ

«Εκτός από τις ακτίνες UVB, στο δέρμα μας φτάνει και η UVA ακτινοβολία. Οι ακτίνες UVA αποτελούν το 95% της ακτινοβολίας που φτάνει στη Γη και παραμένουν σταθερές όλο τον χρόνο, χωρίς να έχουν διακυμάνσεις, ανάλογα με το ημισφαίριο στο οποίο βρισκόμαστε για παράδειγμα. Είναι η ακτινοβολία που φτάνει στο δέρμα μας μέσα από τα τζάμια, ακόμα και μέσα από τα σύννεφα. Αυτές οι ακτίνες, μπορούν και διεισδύουν σε μεγάλο βάθος, φτάνοντας μέχρι και στα κύτταρα του χορίου», εξηγεί ο Δρ. Σγούρος και προσθέτει: «Οι ακτίνες UVA, λοιπόν, είναι εκείνες που ευθύνονται για τη δημιουργία ελευθέρων ριζών και κατά συνέπεια, για την πιο μακροπρόθεσμη -σε σχέση με το μαύρισμα ή το έγκαυμα- βλάβη στο δέρμα μας».

Οι ακτίνες UVA επομένως, είναι εκείνες που ευθύνονται για τη φωτογήρανση, για τις αλλεργίες στον ήλιο, για τις δυσχρωμίες και τη δημιουργία μελάσματος. Ένας εύκολος τρόπος για να θυμάσαι τι κάνει το κάθε είδος ακτινοβολίας, και πώς σε επηρεάζει, είναι το λογοπαίγνιο με τα ονόματά τους: Δηλαδή, UV-A δηλαδή Ageing και UV-B δηλαδή Bronzing.

Τι είναι το μήκος κύματος της ακτινοβολίας

Η ακτινοβολία, όπως είπαμε και νωρίτερα, εκπέμπει σε διαφορετικά μήκη κύματος και ο Δρ. Σγούρος μας εξήγησε πολύ απλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό: «Όταν μιλάμε για μακρά ακτινοβολία, αναφερόμαστε στις ακτίνες UVA. Οι ακτίνες UVA εκπέμπουν σε μήκος κύματος από 0-400 νανόμετρα (nm για συντομία) και δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι, τελειώνουν εκεί που ξεκινά το ορατό φως, αυτό που δηλαδή εμείς μπορούμε να δούμε σαν χρώμα. Για να καταλάβετε, το ανθρώπινο μάτι εμποδίζει την περισσότερη ακτινοβολία ως τα 300–400nm. Μέχρι πρόσφατα τα φίλτρα προστασίας, προστάτευαν από την UVA ακτινοβολία έως και τα 370nm. Μπορεί να ακούγεται σημαντικό το ποσοστό αυτό όμως, όσο πιο κοντά προς το ορατό φως είναι το μήκος κύματος της UVA ακτινοβολίας, τόσο πιο “δραστήρια” και άρα επιβλαβής είναι. Γι’ αυτό έχει ανοίξει η συζήτηση σχετικά με την προστασία ενάντια στη μακρά UVA ακτινοβολία».

image007.jpg

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πόσο σημαντική είναι η προστασία από τις UVA ακτίνες στο σύνολό τους και ιδιαίτερα στην περιοχή ανάμεσα στα 370-400nm οπότε και μιλάμε για ultra μακρές UVA ακτίνες.

Η La Roche-Posay με τη νέα σειρά αντηλιακών UV MUNE 400 κάνει τη διαφορά γιατί για πρώτη φορά έχουμε προστασία ενάντια στις πολύ μακρές ακτίνες UVA. Μιλάμε, λοιπόν, για αντηλιακά που προστατεύουν αποτελεσματικά -αν όχι απόλυτα- από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας.

To UV MUNE 400

Η νέα σειρά UV MUNE 400 της La Roche-Posay είναι το αποτέλεσμα δεκαετούς έρευνας στα επιστημονικά εργαστήρια της L’ Oréal. Οι συνθέσεις της βασίζονται στο καινοτόμο φίλτρο Mexoryl 400, το οποίο παρέχει μέγιστη προστασία σε κάθε τύπο δέρματος και κάθε φωτότυπο. Το Mexoryl 400, προστατεύει ενάντια στο οξειδωτικό στρες εξαιτίας των ελεύθερων ριζών, τις βλάβες στο DNA, τα σημάδια της φωτογήρανσης, όπως για παράδειγμα τις ρυτίδες, την έλλειψη ελαστικότητας και τις κηλίδες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καινοτομία στην αντηλιακή προστασία τα τελευταία 30 χρόνια, η οποία επαναπροσδιορίζει τα όρια στην αντηλιακή ακτινοβολία και καλύπτει ένα μεγάλο κενό στην αντηλιακή προστασία, με κλινικά αποδεδειγμένα αποτελέσματα. Ποια είναι όμως τα αντηλιακά της σειράς;

image009.png

LA ROCHE-POSAY, ANTHELIOS UVMUNE 400 INVISIBLE FLUID SPF50+

Το λεπτόρρευστο και ανάλαφρο αντηλιακό που αγαπάμε, εμπλουτίζεται με Mexoryl 400 και προσφέρει maximum προστασία, αλλά διαθέτει την ίδια ανάλαφρη, αόρατη και ευχάριστη υφή που γνωρίζουμε.

LA ROCHE-POSAY, ANTHELIOS UVMUNE 400 HYDRATING CREAM SPF50+

Η ενυδατική, απολαυστική υφή του εμπλουτίστηκε με Mexoryl 400 και προσφέρει άνετη προστασία, ενυδάτωση αλλά και αποτελεσματική προστασία από τις βλαβερές long UVA ακτίνες, όλη την ημέρα.

image011.png

Και τα δύο αντηλιακά είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στο νερό, την άμμο και τον ιδρώτα, ενώ χάρη στην τεχνολογία Netlock περιορίζουν το τσούξιμο στα μάτια. Έχουμε, λοιπόν, απόλυτη προστασία από το σύνολο της UVA ακτινοβολίας, αλλά ο Δρ. Σγούρος θέλησε να μας τονίσει και κάτι ακόμα.

Όπως μας είπε, «δεν αρκεί να επιλέξουμε ένα αποτελεσματικό αντηλιακό, πρέπει και να το χρησιμοποιούμε σωστά. Η ποσότητα που θα βάλουμε πρέπει να είναι επαρκής, περίπου όσο ένα κουταλάκι του γλυκού για το πρόσωπο. Πρέπει επίσης να το ανανεώνουμε συχνά, ακόμα και στα σημεία που καλύπτονται από ρούχα, ιδιαίτερα αν αυτά είναι λεπτά».

Τα νέα La Roche-Posay Anthelios UV MUNE 400 με Mexoryl 400 επομένως, ήρθαν για να αλλάξουν τα δεδομένα στην αντηλιακή προστασία και με σωστή χρήση, να μας βοηθήσουν να απολαύσουμε μόνο τα οφέλη του ήλιου. Αναζήτησέ τα στα φαρμακεία σήμερα κιόλας και για να παραμένεις ενημερωμένη, κάνε like στον επίσημο λογαριασμό La Roche-Posay στο Facebook!