Υλάνγκ-Υλάνγκ: Κάποτε ήταν «το γιασεμί του φτωχού» - τώρα είναι μία από τις πιο ακριβές νότες

Υλάνγκ-Υλάνγκ: Κάποτε ήταν «το γιασεμί του φτωχού» - τώρα είναι μία από τις πιο ακριβές νότες

Το υλάνγκ υλάνγκ είναι αισθησιακό, μυστηριώδες και πολυτελές αλλά δεν ήταν πάντοτε έτσι. Ώρα να μάθεις τα απάντα για αυτό το λουλούδι που «δένει» μερικά από τα πιο θρυλικά αρώματα του κόσμου…

Tο υλάνγκ υλάνγκ είναι ένα βαθύ κίτρινο λουλούδι σε σχήμα αστεριού που αναπτύσσεται στο δέντρο που είναι γνωστό ως Cananga odorata. Το όνομά του «Ylang Ylang» προκύπτει από την Ισπανική μετάφραση της Φιλιπινέζικης λέξης «ilang» που σημαίνει ερημιά. Συχνά, μεταφράζεται λάθος καθώς μπερδεύεται με τη Φιλιπινέζικη φράση «alang ilang» που σημαίνει «το λουλούδι των λουλουδιών» αλλά και αυτό του ταιριάζει.

So pretty! Αυτά τα αρώματα θα κάνουν το μπουντουάρ σου πιο όμορφο – και μυρίζουν τέλεια

ylang-ylang.png

Η μυρωδιά του μοιάζει πολύ με εκείνη του γιασεμιού, γι’ αυτό –για πολύ καιρό- ήταν γνωστό και ως «το γιασεμί του φτωχού» αλλά όχι πια. Το έντονο λουλουδένιο, καμφορικό, πικάντικο και ελαφρώς φρουτώδες άρωμά του ylang-ylang θεωρείται μία από τις πιο αισθησιακές νότες της αρωματοποιίας, ενώ συγκαταλέγεται στη λίστα με τα πιο ακριβά συστατικά. Το υλάνγκ υλάνγκ μάλιστα, βρίσκεται στην καρδιά του πιο γνωστού αρώματος στον κόσμο, του Chanel No. 5. Ο δημιουργός του, έχει αναφέρει ότι χωρίς υλάνγκ υλάνγκ στη φόρμουλα, δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μία τόσο υψηλή δόση αλδεΰδων που δίνουν στο Νο. 5 την αέρινη αύρα του. Το υλάνγκ υλάνγκ «δένει» τη δημιουργία.

Το υλάνγκ υλάνγκ λοιπόν, ένα από τα πιο αισθησιακά συστατικά της αρωματοποιίας, συχνά χρησιμοποιείται για να «αγκαλιάσει» το γιασεμί, σε λευκά λουλουδάτα μπουκέτα και σύμφωνα με την αρωματοποιό αρωματοποιός Alienor Massenet: «Έχει μία μυρωδιάπου θυμίζει κανέλα παραμένοντας απόλυτα σαγηνευτικό». Πώς μυρίζει στην πραγματικότητα όμως;

ylang.png

Το υλάνγκ γιανγκ έχει ένα λαχταριστό, βουτυρένιο άρωμα, που φέρνει στο μυαλό μία ιδέα από βερίκοκο. Θυμίζει γαρύφαλλο και γιασεμί, και γεμίζει τον αέρα με μία μοναδική μυρωδιά. Γιατί όμως είναι τόσο ακριβό; Βλέπεις, χρειάζονται περίπου 400 κιλά λουλούδια για να παραχθεί ένα κιλό αιθέριου ελαίου και κάθε δέντρο παρέχει περίπου 10 κιλά άνθη το χρόνο. Δεν είναι λοιπόν δύσκολο να καταλάβεις το γιατί.

Όσο για το που θα το μυρίσεις… Παρακάτω θα βρεις τα πιο χαρακτηριστικά αρώματα με υλάνγκ υλάνγκ για να διαλέξεις.

Τα αρώματα του καλοκαιριού μυρίζουν καρύδα, φρεσκοπλυμένα ρούχα και εσπεριδοειδή

DIOR, DIORISSIMO EAU DE TOILETTE

Με νότες από πράσινα φύλλα και περγαμόντο, κρίνο της κοιλάδας, πασχαλιά, γιασεμί, υλάνγκ υλάνγκ, δεντρολίβανο και μπορόνια, μοσχογαλή και σανδαλόξυλο.

Facts: Το Diorissimo είναι ένα λουλουδένιο άρωμα που δημιουργήθηκε από τον Γάλλο αρωματοποιό Edmond Roudnitska, το 1956. Είναι μια προσπάθεια προσομοίωσης του κρίνου της κοιλάδας, του αγαπημένου λουλουδιού του Christian Dior. Το κρίνο της κοιλάδας, διακοσμούσε τα χαρτικά του, τον κήπο του και συχνά το πέτο του, και ήταν η έμπνευση πίσω από την ανοιξιάτικη συλλογή του 1954. Ωστόσο, το άρωμα του λουλουδιού είναι δύσκολο να αναπαραχθεί σε άρωμα, καθώς δεν μπορούν να ληφθούν έλαια από το ίδιο το άνθος γι’ αυτό, το άρωμα του κρίνου στο Diorissimo είναι συνθετική και θεωρείται η πιο επιτυχημένη προσπάθεια στην ιστορία της αρωματοποιίας.

PRADA, PRADA INFUSION D'YLANG EAU DE PARFUM

PRADA-PRADA-INFUSION-D'YLANG-EAU-DE-PARFUM.png

Με νότες από υλάνγκ υλάνγκ, περγαμόντο, κάρδαμο και σανδαλόξυλο

Facts: To Infusion d’ Ylang είναι η νεότερη προσθήκη στη συλλογή Les Infusions του οίκου Prada. Για το Les Infusions, η αρωματοποιός Daniela Andrier, δημιούργησε ένα νερό, το «L'Esprit d'Artisan» που αποτέλεσε τη βάση για τα αρώματα της συλλογής: Iris, Iris Cèdre, Fleur d'Oranger, Vétiver, Oeillet, Amande. Αυτό που έχουν κοινό τας Les Infusions σύμφωνα με την αρωματοποιό, είναι ότι φαίνονται πολύ απλά ενώ, στην πραγματικότητα, το κάθε ένα έχει μια πολύπλευρη φόρμουλα.

PENHALIGON'S, LILY OF THE VALLEY EAU DE TOILETTE

PENHALIGON'S-LILY-OF-THE-VALLEY-EAU-DE-TOILETTE.png

Mε νότες από περγαμόντο, λεμόνι, γεράνι και κρίνο της κοιλάδας, τριαντάφυλλο, ylang ylang, γιασεμί, βρύα και σανδαλόξυλο.

Facts: Ένα άρωμα που κυκλοφόρησε το 1976 , σε συγχρονισμό με την τάση της μόδας για ρομαντική νοσταλγία και έγινε ανάρπαστο, ενώ μέχρι και σήμερα έχει την ίδια φόρμουλα.

CLINIQUE, AROMATICS ELIXIR EAU DE PARFUM

CLINIQUE-AROMATICS-ELIXIR-EAU-DE-PARFUM.png

Mε νότες από Αιθέριο Έλαιο Τριαντάφυλλου, Χαμομήλι και Μιγκέ, Ylang Ylang, Γιασεμί, Πατσουλί, Βετιβέρ και Κεχριμπάρι.

Facts: Η μάρκα το περιγράφει ως κάτι «περισσότερο από ένα άρωμα». Το Aromatics Elixir, δημιουργήθηκε ως το πρώτο «άρωμα αρωματοθεραπείας» στον κόσμο, ένα τονωτικό για τις αισθήσεις - και έγινε ένα αρωματικό φαινόμενο που διαρκεί μέχρι σήμερα. Δημιουργήθηκε ως αναπαραγωγή του φαρμακευτικού στυλ της μάρκας, τα συστατικά του υποβλήθηκαν σε αυστηρά αλλεργικά τεστ, ενώ η φιάλη του σχεδιάστηκε για να θυμίζει μπουκάλι φαρμακείου.

CHANEL, No 5 EAU DE PARFUM

CHANEL-No-5-EAU-DE-PARFUM.png

Mε νότες από αλδεΰδες, υλάνγκ υλάνγκ, νερόλι, περγαμόντο και λεμόνι, ίριδα, γιασεμί, τριαντάφυλλο και κρίνο της κοιλάδας, σανδαλόξυλο, κεχριμπάρι, μόσχο, βρύα, βέτιβερ, βανίλια και πατσουλί.

Facts: Από τη δημιουργία του το 1921 ως σήμερα, το N°5 παραμένει ο ορισμός της θηλυκότητας. Το αφηρημένο, μυστηριώδες άρωμα – που πάλλεται με αμέτρητες λεπτές πτυχές - ακτινοβολεί έναν σαγηνευτικό λουλουδένιο πλούτο.

YVES SAINT LAURENT, LE VESTIAIRE DE PARFUMS COLLECTION ORIENTALE SUPREME BOUQUET EAU DE PARFUM

YVES-SAINT-LAURENT-LE-VESTIAIRE-DE-PARFUMS-COLLECTION-ORIENTALE-SUPREME-BOUQUET-EAU-DE-PARFUM.png

Mε νότες από ροζ πιπέρι, τουμπερόζα, υλάνγκ υλάνγκ και συμφωνία μόσχων.

Facts: Μέσα από την ανακάλυψη των έντονων χρωμάτων, της πλούσιας βλάστησης και του αισθησιασμού του Μαρρακές, ο κ. Saint Laurent αντλούσε συνεχή έμπνευση. Η Oriental Collection φέρνει στο νου αυτή τη χρυσή εποχή της δημιουργικότητας: Τα πλούσια arabesque αρώματα, αρωματικά στολίδια στο δέρμα και ζωντανά μείγματα λουλουδιών, ξύλων, δέρματος και μπαχαρικών. Μια αλχημεία επιρροών από όλη την Ανατολή, υφασμένα σε εκλεπτυσμένες, άκρως σύγχρονες συνθέσεις.

TOM FORD, BLACK ORCHID PARFUM

tom-ford.png

Mε νότες από μαύρη τρούφα, ylang ylang, μαύρη ορχιδέα, μαύρα μούρα, rum absolute, πατσουλί

Facts: Ο θρύλος λέει ότι, το άρωμα εμπνεύστηκε από μια σπάνια μαύρη ορχιδέα που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τον ίδιο τον Tom Ford. Η εμμονή του με τις ορχιδέες τον ώθησε να βρει την πιο μαύρη ορχιδέα στον κόσμο. Όπως έχει πει και ο ίδιος: «Για εμένα, είναι το τέλειο λουλούδι… πολυτελές, κομψό, αγνό και εκλεπτυσμένο». Μη μπορώντας ωστόσο να βρει μια ορχιδέα με την τέλεια μαύρη απόχρωση, ο Tom Ford ζήτησε τη βοήθεια ενός καλλιεργητή ορχιδέας στην Καλιφόρνια, για να την δημιουργήσει . Μετά από πολλαπλά πειράματα διασταυρούμενης επικονίασης για την επίτευξη των βαθύτερων, πιο σκούρων πετάλων, γεννήθηκε η Μαύρη Ορχιδέα Tom Ford.