After summer care: Η Δρ. Λύρα μας αποκαλύπτει τις θεραπείες «κλειδί» για ανανέωση μετά το καλοκαίρι

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
After summer care: Η Δρ. Λύρα μας αποκαλύπτει τις θεραπείες «κλειδί» για ανανέωση μετά το καλοκαίρι
Lefteris_Partsalis

Επισκεφθήκαμε το εντυπωσιακό CityMed στον Πύργο Αθηνών, για μία εφ’ όλης της ύλης κουβέντα για την ανανέωση μετά το καλοκαίρι με την Δρ. Λύρα, και με φόντο την Αθήνα.

Το καλοκαίρι, το σώμα και το πνεύμα μας ξεκουράζονται, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για την επιδερμίδα μας. Οι ατελείωτες ώρες κάτω από τον ήλιο, οι αμέτρητες βουτιές, η πιο… χαλαρή διατροφή και όλες οι καλοκαιρινές απολαύσεις, αφήνουν τα σημάδια τους επάνω στο πρόσωπο και το σώμα μας. Αυτά μπορεί να εμφανιστούν με την μορφή πανάδων, έντονης αφυδάτωσης, απώλειας λάμψης και σφριγηλότητας. Αυτό που ζητάμε λοιπόν μετά τις διακοπές είναι ανανέωση, επανόρθωση και τόνωση. Θέλουμε η όψη μας να συμβαδίζει με τις «γεμάτες μπαταρίες» μας, και φυσικά αυτό το after summer care project δεν θα μπορούσαμε παρά να το εμπιστευθούμε στα αγαπημένα μας CityMed του ομίλου Affidea.

4.jpg

Επισκεφθήκαμε λοιπόν το εντυπωσιακό παράρτημα στο κέντρο της Αθήνας, στον 18ο όροφο του πύργου Αθηνών, για μία εφ’ όλης της ύλης κουβέντα με την Κλινική Βιοπαθολόγο Δρ. Καλλιόπη Λύρα. Ποιες είναι οι προτάσεις της για μετά το καλοκαίρι; Μπορούμε να πετύχουμε το εφέ της ανανέωσης που θέλουμε και με μη επεμβατικές μεθόδους; Μάθε τα πάντα διαβάζοντας τη συνέντευξη που ακολουθεί.

Ποιες πρέπει να είναι οι πρώτες μας κινήσεις με την επιστροφή μας από το καλοκαίρι;

Η προετοιμασία του προσώπου γενικά, αλλά και ειδικότερα μετά το καλοκαίρι, είναι πρώτα από όλα ο καθαρισμός. Πρέπει πρώτα να έχουμε ένα καθαρό πρόσωπο, μία καθαρή επιδερμίδα, και έπειτα να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες για ενυδάτωση και ανάπλαση. Το πρώτο βήμα λοιπόν, είναι ο καθαρισμός και υπάρχουν πολλές μέθοδοι καθαρισμού, τις οποίες μπορούμε να εκμεταλλευτούμε. Έπειτα, προκειμένου να ρυθμίσουμε την ενυδάτωση και την ανάπλαση της επιδερμίδας, θα προβούμε σε περαιτέρω αισθητικές παρεμβάσεις, όχι ενέσιμες, όχι επεμβατικές, αλλά αισθητικές. Στο πρώτο, συμβουλευτικό ραντεβού στα κέντρα CityMed, γίνεται μία πλήρης εκτίμηση των αναγκών της εκάστοτε επιδερμίδας, και δημιουργείται ένα αυστηρά προσωπικό πρωτόκολλο, που προσαρμόζει συνδυαστικά θεραπείες (επεμβατικές και μη), οι οποίες θα αποφέρουν το αποτέλεσμα που επιθυμεί ο επισκέπτης.

2.jpg

Πρώτα από όλα λοιπόν καθαρισμός. Τι έρχεται μετά;

Μπορούμε να ξεκινήσουμε κάνοντας μία δερμοαπόξεση, προκειμένου να δημιουργήσουμε μια ήπια αποφολίδωση της επιδερμίδας. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική θεραπεία, η οποία ρυθμίζει το pH της επιδερμίδας, και κατά συνέπεια προσφέρει καλύτερη συνεκτικότητα στον ιστό, καθώς κάνει σμίκρυνση των πόρων και καθαρισμό των σμηγματογόνων αδένων. Υπάρχει ακόμη ένα πρωτοποριακό laser το οποίο έχουμε εδώ στα CityMed του ομίλου Affidea, το οποίο ονομάζεται Nd:YAG. Πρόκειται για ένα μη επεμβατικό laser, το οποίο δεν προκαλεί ξεφλούδισμα, γίνεται χειμώνα - καλοκαίρι, και είναι πολύ ευεργετικό, ιδιαίτερα τώρα -μετά τους καλοκαιρινούς μήνες- καθότι ρυθμίζει το pH, ενώ παράλληλα σκοτώνει το προπιονικό βακτηρίδιο, το οποίο είναι υπαίτιο της ακμής.

Η ακμή είναι μεγάλο πρόβλημα μετά το καλοκαίρι και ιδιαίτερα στην post Covid εποχή, με την συνεχόμενη χρήση μασκών. Με το laser ND:YAG μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Το laser ND:YAG μπορεί να αντιμετωπίσει την ακμή ή και τις ατέλειες που προκύπτουν και στις δύο περιπτώσεις, μετά το καλοκαίρι και με την παρατεταμένη χρήση μάσκας. Όπως είπαμε, ρυθμίζει το pH της επιδερμίδας, ενώ παράλληλα «στεγνώνει» σε μεγάλο ποσοστό τους σμηγματογόνους αδένες. Αυτό συμβαίνει γιατί η ακτίνα του laser διαπερνά το χόριο, περνώντας στη βαθύτερη στοιβάδα της επιδερμίδας. Εκεί, ερεθίζει τους ινοβλάστες και κατά συνέπεια ενισχύει την παραγωγή νέου κολλαγόνου, αναπλάθει την επιδερμίδα και μας δίνει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.

5.jpg

Τι μπορούμε να κάνουμε για το μέλασμα, τις πανάδες, ένα πρόβλημα που εντείνεται μετά το καλοκαίρι και ταλαιπωρεί ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών;

Το μέλασμα, οι πανάδες, και οι κηλίδες που εμφανίζονται στην επιδερμίδια είναι προβλήματα επίμονα και η αντιμετώπισή τους είναι αυστηρά… προσωπική. Η «φόρμουλα» που θα χρησιμοποιήσουμε, το σχέδιο δράσης, αν θες, εξαρτάται από την συνολική εικόνα της επιδερμίδας και φυσικά του ασθενούς. Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια μας, εδώ στα CityMed ωστόσο, είναι μια ιατρική συσκευασία η οποία ονομάζεται PRX T33. Είναι μία πρωτοποριακή προσέγγιση, με πατενταρισμένη φόρμουλα, η οποία δεν συγκαταλέγεται στα peelings. Συνδυάζει υπεροξείδιο του υδραργύρου και τριχλωροξικό, μοναδικές ουσίες οι οποίες, χωρίς τη χρήση βελόνας, ερεθίζουν την παραγωγή κολλαγόνου. Έτσι, προσφέρουν αναζωογόνηση, λείανση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων, επαναφορά της λάμψης στην επιδερμίδα και φυσικά έντονη ενυδάτωση.

Γίνεται στοχευμένα ή και σε όλο το πρόσωπο; Για ποιες ηλικίες είναι κατάλληλη;

Μπορεί να γίνει σε πρόσωπο, λαιμό και μπούστο και είναι μία εξαιρετικά σημαντική θεραπεία, ιδιαίτερα τώρα, μετά το καλοκαίρι, και ασφαλώς ιδανική για κάθε ηλικία. Μπορεί μάλιστα να συνδυαστεί με ασφάλεια και με ενέσιμες θεραπείες, ώστε να συμβάλλει στη συνολική ανανέωση του προσώπου μετά το καλοκαίρι.

Το γήρας είναι επίσης κάτι που μας απασχολεί, κάθε εποχή. Πώς μπορούμε να κινηθούμε ώστε να επανορθώσουμε τη φθορά του ήλιου και να αποκτήσουμε μία πιο νεανική όψη; Είναι μονόδρομος οι επεμβατικές θεραπείες;

Ο καθαρισμός, καθώς και η ενίσχυση της παραγωγής του κολλαγόνου, είναι ό, τι πιο σημαντικό για μία υγιή, και κατά συνέπεια νεανική επιδερμίδα. Στόχος μας εδώ στο CityMed, δεν είναι μόνο να αντιμετωπίσουμε το γήρας, αλλά να δημιουργήσουμε μία υγιή βάση, μία υγιή επιδερμίδα και να προλάβουμε τη μελλοντική φθορά. Επομένως, «χτίζοντας» ένα υγιές δέρμα, οι επεμβατικές θεραπείες και μέθοδοι μετατρέπονται σε επιλογή, και δεν γίνονται μονόδρομος.

6.jpg

Υπάρχει για παράδειγμα, μία θεραπεία με υπέρηχους, η HIFU ((High Intensity Focused Ultrasound), η οποία «αναγκάζει» τον οργανισμό να παράγει κολλαγόνο, άρα προσφέρει αναίμακτο lift. Ακόμα, η συγκεκριμένη θεραπεία, μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και ανάγκες λιποδιάλυσης στο πρόσωπο, είτε στις παρειές είτε και στο πιγούνι. Τα ενέσιμα λοιπόν, οι επεμβατικές μέθοδοι, δεν είναι πανάκεια αγωγή. Ασφαλώς, τα ενέσιμα τα επιθυμούμε, καθώς εισέρχονται πιο βαθιά, και έχουν πολύ καλύτερη απορρόφηση -καθότι περνούν το φραγμό της επιδερμίδας-, αλλά δεν είναι μονόδρομος.

Ποιες είναι ωστόσο οι πιο επεμβατικές θεραπείες που θα μας προσφέρουν αναζωογόνηση, αντιγήρανση, ενυδάτωση, και γενικά θα ανταπεξέλθουν στις ανάγκες μας μετά το καλοκαίρι;

Η Αυτόλογη Μεσοθεραπεία είναι μία πολύ καλή και αποτελεσματική λύση, καθώς έχει διπλή δράση, ενισχύοντας τη συνολική υγεία της επιδερμίδας και παρέχοντας ένα όμορφο αποτέλεσμα. Η Αυτόλογη Mεσοθεραπεία αποτελεί μία καινοτόμα θεραπεία αντιγήρανσης κατά την οποία δεν χρησιμοποιούνται ουσίες, όπως βιταμίνες και υαλουρονικό οξύ, αλλά το ίδιο το πλάσμα του ασθενούς, με σκοπό την κολλαγονογένεση, την ενεργοποίηση δηλαδή του μηχανισμού δημιουργίας νέου κολλαγόνου.Υπάρχει ωστόσο και η θεραπεία PRF, η οποία καταφέρνει να μιμηθεί το δικό μας υαλουρονικό. Με αυτή τη μέθοδο, οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες, μειώνονται αισθητά ή και εξαλείφονται.

Είναι επίπονη θεραπεία; Τι περιλαμβάνει η συντήρηση του αποτελέσματος;

Υπάρχει ένας βαθμός πόνου όπως σε όλες τις ενέσιμες θεραπείες, ο οποίος αντιμετωπίζεται με μία ήπια αναισθητική κρέμα πριν από την έγχυση του προϊόντος. Για τη συντήρηση του αποτελέσματος μπορούν να δημιουργηθούν πρωτόκολλα αναζωογόνησης και ενυδάτωσης, τα οποία θα δώσουν τόνωση στον ιστό της επιδερμίδας και θα διατηρήσουν τη λάμψη, την οποία αποζητούν όχι μόνο οι μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και οι μικρότερες.

Πόσες συνεδρίες θεραπειών ή και συνδυαστικών θεραπειών με τη μορφή πρωτόκολλου, προκειμένου να δούμε τα αποτελέσματα ανανέωσης;

Το πλήθος των συνεδριών εξαρτάται από την ένταση των προβλημάτων και το τελικό ζητούμενο. Αν ακολουθήσουμε ένα Sur Mesure πρωτόκολλο αναζωογόνησης μετά το καλοκαίρι, όλα θα εξαρτηθούν από την αφετηρία και τον τελικό στόχο. Στα CityMed δεν υπάρχει μόνο μία φόρμουλα που εφαρμόζεται σε κάθε πρόσωπο. Η αντιμετώπιση είναι εξατομικευμένη, επομένως δεν υπάρχει μία γενικευμένη απάντηση. Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα μετά από κάθε συνεδρία είναι ορατά και με κάθε επόμενη ακόμα πιο εμφανή.

3.jpg

Τα πρωτόκολλα θεραπειών ή και οι a la carte θεραπείες είναι για κάθε budget;

Η περιποίηση της επιδερμίδας, η πρόληψη και η αντιμετώπιση των θεμάτων της είναι επενδύσεις στον εαυτό και την ψυχολογίας μας. Στα CityMed μπορούμε να δημιουργήσουμε πρωτόκολλα εντός του budget των επισκεπτών μας, ανάλογα με τις ανάγκες τους και φυσικά με τον διαθέσιμο χρόνο τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν μιλάμε για απαγορευτικά πακέτα, όταν μάλιστα μιλάμε για τον απόλυτο συνδυασμό ποιότητας, επαγγελματισμού και αποτελέσματος.

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, η Δρ. Καλλιόπη Λύρα τονίζει την αξία της δημιουργίας μίας υγιούς επιδερμίδας. Αυτή είναι άλλωστε και μία από τις αξίες των CityMed του ομίλου Affidea. Επάνω σε αυτή την υγιή βάση μπορούν να ακολουθηθούν πρωτόκολλα και θεραπείες, επεμβατικές και μη, οι οποίες θα επανορθώσουν τη φθορά του ήλιου και της θάλασσας, και θα επαναφέρουν στην επιδερμίδα τη σφριγηλότητα, τη νεανική λάμψη και το ομοιόμορφο χρώμα. Από τις θεραπείες laser με τα εξειδικευμένα μηχανήματα των κέντρων CityMed μέχρι την Αυτόλογη Μεσοθεραπεία, αλλά και άλλες πιο επεμβατικές μεθόδους, η ανανέωση μετά το καλοκαίρι βρίσκει λύσεις Sur Mesure, μέσα από την τεράστια γκάμα υπηρεσιών των ιατρικών κέντρων δερματολογίας υψηλής τεχνολογίας CityMed.

Ανακάλυψέ τις όλες, με μία επίσκεψη σε ένα από τα 6 ιατρεία σε Αθήνα, Άλιμο, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Σπάρτη και Χανιά. Ακόμα, με ένα κλικ στην επίσημη ιστοσελίδα των CityMed https://athenscitymed.gr/ μπορείς να μάθεις περισσότερες πληροφορίες, και να κλείσεις το δικό σου ραντεβού, ώστε να αφεθείς στα χέρια των ειδικών και να «χτίσεις» την επιδερμίδα που ονειρεύεσαι μετά το καλοκαίρι, αλλά και όλο τον χρόνο.