Ακμή εφήβων & Ακμή ενηλίκων : Ομοιότητες και διαφορές

Ακμή εφήβων & Ακμή ενηλίκων : Ομοιότητες και διαφορές

Μάθε πώς θα αντιμετωπίσεις την ακμή σε κάθε ηλικία.

Μία από τις συνηθισμένες δερματικές παθήσεις είναι η ακμή, η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε εφήβους αλλά και σε ενήλικες. Οι φραγμένοι πόροι και τα βακτήρια που προκαλούν ακμή είναι ουσιαστικά τα ίδια και στις δύο ηλικιακές κατηγορίες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες διαφορές μεταξύ της ακμής των εφήβων με την ακμή ενηλίκων.

Ακμή εφήβων :

  • Τα ανδρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο. Το επίπεδο των ανδρογόνων αυξάνεται τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια κατά την εφηβεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής σμήγματος. Αν σ΄ αυτό προσθέσουμε και τα και την ανισορροπία στα βακτήρια, τότε έχουμε τη δημιουργία της ακμής. Μόλις οι ορμονικές αλλαγές της εφηβείας καταλαγιάσουν, η ακμή εφήβων συνήθως σταματά.
  • Υπάρχει σύνδεση με το οικογενειακό ιστορικό. Εάν κάποιος από τους γονείς την είχε, τότε η πιθανότητα να την έχει και το παιδί αυξάνεται.
  • Εμφανίζεται σ’ όλο το πρόσωπο, στο στήθος και στην πλάτη με λευκά/μαύρα στίγματα και επώδυνα σπυράκια.

Ακμή ενηλίκων :

  • Συνήθως εμφανίζεται στις γυναίκες, αν και αυτό δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο.
  • Η ορμονική ανισορροπία, ο τρόπος ζωής και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι τα κύρια αίτια.
  • Σημάδια ακμής εμφανίζονται στα μάγουλα και στο κάτω μισό του προσώπου με τη μορφή φλεγμονωδών βλαβών.
  • Μπορείτε ν’ ακολουθήσετε απλά βήματα για να δημιουργήσετε ένα λιγότερο στρεσογόνο περιβάλλον διαβίωσης και μία ρουτίνα περιποίησης που θα σας βοηθήσει στην αντιμετώπισή της:
  • Ξεκινήστε την ημέρα σας με μία 5λεπτη άσκηση αναπνοής. Μια απλή πρακτική της διαφραγματικής αναπνοής θα κάνει τη διαφορά.
  • Ασκηθείτε καθημερινά 30 λεπτά για τη διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας.
  • Κοιμηθείτε ήρεμα 7-8 ώρες την ημέρα.
  • Καταναλώστε φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά.
  • Αποφύγετε να τρίψετε το δέρμα σας, κρατάτε τα χέρια σας μακριά από το πρόσωπό σας, μην πιέζετε ή σκάτε τα στίγματα της ακμής.
  • Λουστείτε τακτικά, κάντε ντους δύο φορές την ημέρα και μετά από εφίδρωση, ξεπλυθείτε με χλιαρό νερό.
  • Αλλάξτε τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας χρησιμοποιώντας ήπια προϊόντα κατάλληλα για ακμή ή ακνεϊκό δέρμα:

Για ενήλικες με δέρμα με τάση ακμής αλλά και για σημάδια ακμής το Effaclar Ultra Concentrated Serum της La Roche Posay είναι η ιδανική ισορροπία μεταξύ απολεπιστικής και καταπραϋντικής δράσης. Ο ορός υψηλής συγκέντρωσης Effaclar Serum εξυγιαίνει τους πόρους και μέρα με τη μέρα, διορθώνει τις επίμονες ατέλειες, τα σημάδια και τους ορατούς πόρους της επιδερμίδας με τάση ακμής. Η σύνθεσή του ανανεώνει την επιδερμίδα.

lrp_effaclar_ultra_concentrated_serum_product_packshot_30ml.jpeg

Η Νο 1 φροντίδα ανανέωσης για λιπαρό και μικτό δέρμα με τάση εμφάνισης ατελειών (μαύρα στίγματα, ανομοιόμορφη υφή δέρματος, γυαλάδα) είναι η ενυδατική κρέμα Effaclar K (+) της La Roche Posay. Από την πρώτη κιόλας εφαρμογή, το δέρμα εξυγιαίνεται και αποκτά αίσθηση φρεσκάδας που διαρκεί όλη την ημέρα. Μετά από ένα μήνα χρήσης της Effaclar K (+), το δέρμα μεταμορφώνεται: η υφή του δέρματος λειαίνεται, οι ατέλειες εξασθενούν, οι πόροι αποφράσσονται και η γυαλάδα ρυθμίζεται.

lrp-K.jpg

Για λιπαρό δέρμα με σοβαρές ατέλειες και σημάδια ακμής η ενυδατική gel-κρέμα Effaclar Duo (+) της La Roche Posay προσφέρει ολοκληρωμένη περιποίηση με ενισχυμένη αποτελεσματικότητα κατά των ατελειών, της υποτροπής τους και του επανασχηματισμού τους. Ο δερματολογικός έλεγχος απέδειξε ότι με τη χρήση της Effaclar Duo (+) μέσα σε 12 ώρες το δέρμα είναι σημαντικά λιγότερο ερυθρό και με πιο λεία υφή.

lrp_duo.jpg