Soft & Lovely: 10 αρώματα με πουδρένια «όψη» που θα σου αλλάξουν τη διάθεση

Soft & Lovely: 10 αρώματα με πουδρένια «όψη» που θα σου αλλάξουν τη διάθεση

Έχοντας –σχεδόν- εξαντλήσει τις αρωματικές νότες, σήμερα κάνουμε βουτιά στις «όψεις» των αρωμάτων και ξεκινάμε με τη λατρεμένη πούδρα.

Τα αρώματα, η κατηγοριοποίησή τους και οι συνθέσεις τους, είναι ένα θέμα ιδιαίτερα πολύπλοκο και σύνθετο. Οι νότες τις οποίες βάζουμε στο «μικροσκόπιο» κάθε εβδομάδα, δεν είναι παρά μόνο ένα μικρό –πολύ μικρό- κομμάτι στο παζλ που συνθέτει ένα άρωμα. Σήμερα λοιπόν, θέλοντας να σου μιλήσουμε για τα αρώματα που θυμίζουν πούδρα, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα mini μάθημα, ξεκινώντας από τις όψεις και τις συμφωνίες των αρωμάτων. Είναι άλλωστε απαραίτητο να τα ξέρεις αυτά, προκειμένου να καταλάβεις, τι ακριβώς κάνει ένα άρωμα πουδρένιο, αφού δεν υπάρχει νότα πούδρας!

Η αρχιτεκτονική του αρώματος

Κάθε άρωμα έχει μια «αρχιτεκτονική», είναι χτισμένο δηλαδή γύρω από νότες, μεταξύ 5 και 10. Οι νότες με τη σειρά τους, αλληλοεπιδρούν σχηματίζοντας συμφωνίες, όπως ακριβώς στη μουσική. Η κύρια συμφωνία, το «θέμα ενός αρώματος», ορίζει την οσφρητική του οικογένεια (λουλουδένια, ανατολίτικη, ξυλώδη κοκ).

perfume.jpg

Οι όψεις

Οι όψεις τώρα, έρχονται να «ντύσουν» την κύρια συμφωνία, το θέμα δηλαδή ενός αρώματος. Όσο περισσότερες όψεις υπάρχουν, τόσο πιο περίπλοκο είναι ένα άρωμα και η πούδρα, είναι μία όψη. Η πουδρώδης όψη είναι μια από τις οσφρητικές όψεις που χρησιμοποιούνται για να ντύνουν ένα άρωμα.

Η πούδρα ως όψη

Οι πουδρένια όψη, ονομάστηκε έτσι εξαιτίας των rice powders που αρωματίζονταν με ίριδα. Ήταν πούδρες για το πρόσωπο και το σώμα, που άφηναν την πιο ντελικάτη, διακριτική μυρωδιά. Τι χαρακτηρίζει όμως μία πουδρένια όψη; Πώς μυρίζει; Η πουδρένια όψη, είναι αρκετά ρινική και ελαφρώς ξυλώδης, με μία ιδέα βιολέτας. Συχνά συγκρίνεται με τους παστέλ τόνους της ζωγραφικής.

Η «βασίλισσα» των πουδρένιων όψεων

Η ίριδα, είναι η «βασίλισσα» των πουδρένιων νοτών που συνθέτουν μία όψη. Το άρωμά της είναι μυστηριώδες και αέρινο, και σχετικά δύσκολο να το προσδιορίσει κανείς, καθώς η ίριδα αποκαλύπτει μία τεράστια γκάμα παραλλαγών, ακόμα και με υπόνοιες σοκολάτας.

iris.jpg

Η ίριδα

Οι «πριγκίπισσες»

Η ίριδα –όπως είπαμε- είναι η «βασίλισσα» των πουδρένιων συμφωνιών, δεν είναι όμως το μόνο συστατικό που μπορεί να χαρακτηρίσει ένα άρωμα ως πουδρένιο. Υπάρχουν και οι… «πριγκίπισσες» οι οποίες είναι επίσης λουλούδια.

mimosa.jpg

Η μιμόζα

Η μιμόζα είναι μία από αυτές. Είναι μία νότα πράσινη, με ίχνη μελιού και ανθών αμυγδαλιάς, πουδρένια και δροσερή. Μία ακόμη είναι η κασσία. Είναι ένα ακόμα άνθος, με πιο «πυκνή» μυρωδιά, γεμάτη μυστήριο και ζωώδη υπόνοιες που θυμίζουν υλάνγκ-υλάνγκ.

cassia.jpg

Η κασσία

Η βιολέτα είναι μία ακόμα «πριγκίπισσα» των πουδρένιων όψεων, είναι όμως μία νότα ιδιαίτερα μυστηριώδης. Βλέπεις, η βιολέτα δεν μπορεί να μας δώσει το άρωμά της, είναι ένα «σιωπηλό άνθος», και η μυρωδιά της μέσα στα αρώματα είναι συνθετική.

violet.jpg

Η βιολέτα

Fun fact: Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία,, ο Δίας, που ήταν ερωτευμένος με την Ιώ, ανέθεσε στη Γη να δημιουργήσει το πιο όμορφο λουλούδι προς τιμήν του: Τη βιολέτα.

Στην «βασιλική οικογένεια» των πουδρένιων όψεων ανήκουν ακόμη κάποια musks και το ηλιοτρόπιο αλλά δεν θα σε κουράσω άλλο. Μετά από αυτό το crash course στον κόσμο των αρωμάτων, ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις τα αρώματα που μυρίζουν σαν πούδρα.

Παρακάτω έχω συγκεντρώσει τα δικά μου αγαπημένα, που είναι μυστηριώδη, ανάλαφρα, απίθανα αισθησιακά και φρέσκα. Είναι τα αρώματα που σου αλλάζουν τη διάθεση, σε ηρεμούν και σε βάζουν σε ένα διαφορετικό mood. Ανακάλυψέ τα παρακάτω.

Με βιολέτα και ροζ πιπέρι

KENZO, FLOWER BY KENZO EAU DE PARFUM

KENZO-FLOWER-BY-KENZO-EAU-DE-PARFUM.png

Με νότες από ροζ πιπέρι, βουλγάρικο τριαντάφυλλο και βιολέτα, βανίλια και λευκός μόσχος.

Με ίριδα και σανδαλόξυλο

PRADA, LES INFUSIONS D'IRIS EAU DE PARFUM

PRADA-LES-INFUSIONS-D'IRIS-EAU-DE-PARFUM.png

Με νότες από νερολί, σανδαλόξυλο και ίριδα.

Με ίριδα και βενζόη

CHANEL, LES EXCLUSIFS DE CHANEL MISIA

CHANEL-LES-EXCLUSIFS-DE-CHANEL-MISIA.png

Με νότες από Αλδεΰδες και λίτσι, τριαντάφυλλο, βατόμουρο και ροδάκινο, βιολέτα, ίριδα, ρίζωμα ίριδας, σπόρο Τόνκα, μιμόζα, Βενζόη και Βανίλια.

Με ίριδα και musk

LANCÔME, TRÉSOR EAU DE PARFUM

LANCOME-TRESOR-EAU-DE-PARFUM.png

Με νότες από πέταλα τριαντάφυλλου, άνθη βερικοκιάς και ροδακινιάς, μιγκέ, βανίλια, ηλιοτρόπιο, ίριδα, σανδαλόξυλο και musk.

Με ίριδα και βανίλια

GUERLAIN, SHALIMAR EAU DE PARFUM

GUERLAIN-SHALIMAR-EAU-DE-PARFUM.png

Με νότες από βανίλια, λιβάνι, δέρμα και εσπεριδοειδή, γλυκό μύρο (opoponax), περγαμόντο, σανδαλόξυλο και ίριδα, λεμόνι, πατσουλί, κέδρο, musk, βετιβέρ, γιασεμί και τριαντάφυλλο

Με μιγκέ και αμύγδαλο

BURBERRY BEAUTY, BRIT FOR HER EAU DE TOILETTE

BURBERRY-BEAUTY-BRIT-FOR-HER-EAU-DE-TOILETTE.png

Με νότες από μιγκέ πράσινο αμύγδαλο, αχλάδι, lime, ζαχαρωμένο αμύγδαλο, λευκή παιώνια, κεχριμπάρι, ξύλο μαόνι και βανίλια.

Με ίριδα και musk

THE BODY SHOP, WHITE MUSK® EAU DE PARFUM

THE-BODY-SHOP-WHITE-MUSK(r)-EAU-DE-PARFUM.png

Με νότες από Μόσχο, κρίνο και Υλάνγκ Υλάνγκ, γιασεμί και τριαντάφυλλο, ίριδα, κεχριμπάρι, Βανίλια, , πατσουλί και ροδάκινο.

Με ίριδα και σανδαλόξυλο

EDITIONS DE PARFUMS FREDERIC MALLE, IRIS POUDRE PERFUME

EDITIONS-DE-PARFUMS-FREDERIC-MALLE-IRIS-POUDRE-PERFUME.png

Με νότες από τριαντάφυλλο, βιολέτα, υλάνγκ-υλάνγκ, ίριδα, σανδαλόξυλο, μόσχο και καρπό τόνκα.

Με βιολέτα και άνθη πορτοκαλιού

YSL, PARIS EAU DE PARFUM

YSL-PARIS-EAU-DE-PARFUM.png

Με νότες από absolute τριαντάφυλλου, βιολέτα, άνθος πορτοκαλιού και μόσχο.

Με βιολέτα και ξανθά ξύλα

BYREDO, BLANCHE EAU DE PARFUM

BYREDO-BLANCHE-EAU-DE-PARFUM.png

Με νότες από λευκό τριαντάφυλλο, ροζ πιπέρι, βιολέτα, νερολί, παιώνια, ξανθά ξύλα, σανδαλόξυλο και musk.