Say what? Η μαξιλαροθήκη παίζει πιο σημαντικό ρόλο για τα μαλλιά και το δέρμα από ό,τι φαντάζεσαι

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Say what? Η μαξιλαροθήκη παίζει πιο σημαντικό ρόλο για τα μαλλιά και το δέρμα από ό,τι φαντάζεσαι

Κι όμως, αυτό το αντικείμενο που δεν έχει καμία σχέση με το skin και το hair care, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτά και σήμερα θα μάθεις το γιατί (και τι πρέπει να κάνεις).

Ένα από τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή, είναι όταν γυρνάς το μαξιλάρι σου στην κρύα πλευρά του. Ακόμα και όταν έξω ο καιρός είναι παγωμένος, αυτή η αίσθηση του αφράτου, δροσερού μαξιλαριού είναι ό, τι πιο ανακουφιστικό και cozy υπάρχει. Γενικά τα μαξιλάρια είναι από μόνα τους αγαπημένα αντικείμενα και σε καμία περίπτωση δεν θα τα συνδέαμε με το beauty… Έλα όμως που το μαξιλάρι παίζει καθοριστικό ρόλο στην ομορφιά του δέρματος και των μαλλιών μας. Μάλλον, για να γίνω πιο συγκεκριμένη (εδώ Χριστίνα, η Χρόνη), η μαξιλαροθήκη που φοράμε στα αγαπημένα μας μαξιλάρια είναι εκείνη που μπορεί να επηρεάσει τόσο τα μαλλιά, όσο και την επιδερμίδα μας.

Η μαξιλαροθήκη και η επιδερμίδα

Στο μαξιλάρι μας ξαπλώνουμε κάθε βράδυ, πολλές φορές και κατά τη διάρκεια της ημέρας, και το δέρμα μας έρχεται σε άμεση επαφή με αυτή. Ό, τι υπάρχει λοιπόν επάνω στην επιδερμίδα μας (και στα μαλλιά μας), μεταφέρεται επάνω στην μαξιλαροθήκη. Τα προϊόντα που φοράμε πριν κοιμηθούμε, το μακιγιάζ που δεν αφαιρέσαμε γιατί βαριόμασταν, σκόνη, ρύποι και σμήγμα συσσωρεύονται επάνω στο μαξιλάρι μας και περιμένουν να μας υποδεχτούν για τον επόμενο ύπνο. Σα να μην έφτανε αυτό, αν έχουμε κάποιο σπυράκι, τότε στο «pillow party» προστίθενται και βακτήρια.

Ξέρω, όλα αυτά σου ακούγονται super gross και είναι, δεν μπορώ να σου πω ψέματα. Όπως έχω πει λοιπόν ξανά στο παρελθόν, είναι πολύ σημαντικό να αλλάζεις καθημερινά την μαξιλαροθήκη σου, ιδιαίτερα αν έχεις την κακή συνήθεια να πέφτεις για ύπνο χωρίς να κάνεις ντεμακιγιάζ, και ακόμα πιο ιδιαίτερα αν έχεις ενεργή ακμή ή σπυράκια. Το να αγοράσεις 7 ίδιες μαξιλαροθήκες και να τις πλένεις μία φορά την εβδομάδα, ώστε να μπορείς να τις αλλάζεις καθημερινά, δεν είναι άθλος. Αλλά πριν προλάβεις να με πεις υποχόνδρια και υπερβολική, σου έχω μία ακόμα λύση: Τις μεταξωτές και τις σατέν.

Δεν είναι ίδιες και δεν προσφέρουν τα ίδια οφέλη (θα τα αναλύσω παρακάτω) όμως και οι δύο έχουν πολύ χαμηλή απορροφητικότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα «ρουφήξουν» όλα τα κακά πράγματα από το δέρμα σου και δεν θα τα συγκρατήσουν. Αυτές τις μαξιλαροθήκες λοιπόν, τις μεταξωτές και τις σατέν, δεν χρειάζεται να τις αλλάζεις εμμονικά και καθημερινά.

Η μαξιλαροθήκη και τα μαλλιά

Δεν έρχεται μόνο το δέρμα μας σε επαφή με το μαξιλάρι. Και τα μαλλιά μας έχουν μία ιδιαίτερη σχέση μαζί του, η οποία δεν είναι τόσο gross όσο αυτή που έχει το δέρμα μας με το μαξιλάρι, αλλά είναι εξίσου σημαντική. Βλέπεις, τα μαλλιά μας τρίβονται συνεχώς επάνω του. Η τριβή όπως έχουμε πει, δεν κάνει καλό στα μαλλιά. Προκαλεί φριζάρισμα, αποδυναμώνει το μήκος της τρίχας και δημιουργεί ψαλίδα.

Αν λοιπόν τα μαλλιά σου φριζάρουν και δεν μπορείς να τα κάνεις καλά, τότε πιθανότατα να φταίει ΚΑΙ το μαξιλάρι σου. Αν μάλιστα έχεις λιπαρά μαλλιά, τότε το πρόβλημά σου είναι διπλό. Τα έλαια από τα μαλλιά σου, δημιουργούν επιπλέον λιπαρότητα, και δεν θα σχολιάσω το τι κάνουν τα υπολείμματα των προϊόντων από το πρόσωπo, στα μαλλιά σου. Εδώ ωστόσο, δεν θα σε ωφελήσει η καθημερινή αλλαγή της μαξιλαροθήκης, αλλά η αλλαγή του υλικού. Ναι, καλά κατάλαβες, για το μετάξι και το σατέν θα σου μιλήσω.

anamalliasmenos-ipnos.jpeg

Καθώς το μετάξι και το σατέν έχουν πάρα πολύ πυκνή πλέξη, τα μαλλιά γλιστρούν ανεμπόδιστα επάνω τους και έτσι περιορίζεται στο ελάχιστο η τριβή. Ακόμα, όπως είπαμε και πιο πάνω, το σατέν και το μετάξι έχουν πολύ χαμηλή απορροφητικότητα, επομένως δεν θα χρειάζεται να ανησυχείς για τη λιπαρότητα των μαλλιών σου.

Satin Vs Silk

Η αλλαγή υλικού στη μαξιλαροθήκη σου όπως αντιλαμβάνεσαι, είναι μονόδρομος. Μπορεί οι βαμβακερές μαξιλαροθήκες να είναι άπειρα πιο… απολαυστικές, όμως η διαφορά με το σατέν και το μετάξι είναι τεράστια, και ορατή σχεδόν άμεσα. Ποιο όμως είναι καλύτερο: Το σατέν ή το μετάξι; Αρχικά να σου εξηγήσω ότι το μετάξι είναι ένα φυσικό υλικό και το σατέν συνθετικό. Αυτό από μόνο του βάζει το μετάξι πιο ψηλά στη λίστα, αλλά πρέπει να σκεφτείς και μερικά άλλα πράγματα.

Το μετάξι είναι σαφέστατα πιο ακριβό και απαιτεί πλύσιμο στο χέρι. Αν με ρώτας, αυτός είναι ένας από τους δύο λόγους για τους οποίους εγώ ΔΕΝ κοιμάμαι σε μεταξωτή μαξιλαροθήκη, ο δεύτερος είναι ότι γλιστράει και με εκνευρίζει αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το σατέν είναι πολύ πιο οικονομικό και εύκολο στις πλύσεις ΑΛΛΑ… Ναι, υπάρχει ένα μεγάλο αλλά! Δεν είναι τόσο απαλό και smooth, δεν είναι το ίδιο με το μετάξι που έχει αξεπέραστη υφή. To σατέν περιορίζει την τριβή αλλά όχι στο ελάχιστο.

satin.jpeg

To σατέν είναι πολύ πιο γυαλιστερό από ότι το μετάξι

Με λίγα λόγια, αυτό που θέλω να σου πω είναι ότι το budget και η ευκολία που χρειάζεσαι θα ορίσουν το υλικό που θα διαλέξεις για τον ύπνο σου. Και πριν σε αφήσω θέλω να σου τονίσω ότι το satin και το sateen είναι δύο τελείως διαφορετικά υλικά. Το sateen είναι ένα πολύ μαλακό βαμβακερό ύφασμα και δεν πρέπει να σε μπερδέψει, είναι και πάλι βαμβάκι και έχει τις ιδιότητες του βαμβακιού, πρόσεχε λοιπόν πριν αγοράσεις.