Vivienne Westwood: Μας χάρισε μία «άλλη» ομορφιά προκαλώντας τη φαντασία και τα όριά μας

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Vivienne Westwood: Μας χάρισε μία «άλλη» ομορφιά προκαλώντας τη φαντασία και τα όριά μας
PARIS, FRANCE - MARCH 03: Fashion designer Vivienne Westwood walks the runway during the Vivienne Westwood show as part of the Paris Fashion Week Womenswear Fall/Winter 2018/2019 on March 3, 2018 in Paris, France. (Photo by Francois Durand/Getty Images)

Το 2022 φεύγει παίρνοντας μαζί του μία εμβληματική γυναίκα, και εμείς θυμόμαστε πώς σε κάθε της βήμα, έσπαγε τα στερεότυπα της ομορφιάς, κάνοντάς μας να σκεφτούμε διαφορετικά τον κόσμο αλλά και τη μόδα.

Δεν θυμάμαι πότε «ανακάλυψα» τη Vivienne Westwood (εδώ Χριστίνα, η Χρόνη), πρέπει να ήμουν ακόμα στο γυμνάσιο. Εκείνο που θυμάμαι πολύ έντονα όμως, είναι να διαβάζω στα περιοδικά για εκείνη και να θέλω τα ρούχα της όσο τίποτα. Η Vivienne βλέπεις σχεδίαζε για τους επαναστάτες, για τα αγόρια και τα κορίτσια με άποψη.

Vivienne Westwood
Vivienne Westwood, portrait, London, 1982. (Photo by Michael Putland/Getty Images)

Vivienne Westwood: «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών η «ιέρεια του πανκ»

Βέβαια, ο 15χρονος εαυτός μου δεν είχε ακόμα διαμορφώσει άποψη για τον κόσμο, ήμουν όμως επαναστάτης και κάπως έτσι, δημιουργήθηκε μία σχέση ανάμεσα στην Vivienne και εμένα, παρ’ όλο που το μόνο Westwood πράγμα που βρήκε το δρόμο του προς τη ντουλάπα μου ήταν ένα κολιέ που αγόρασα ως φοιτήτρια στο Λονδίνο.

Vivienne Westwood - Private View And Party

Η Vivienne Westwood δεν είναι πλέον μαζί μας, το 2022 την πήρε φεύγοντας και άφησε ένα τεράστιο κενό, εξίσου μεγάλο με την κληρονομιά της. Δεν θα σου αναλύσω όμως για αυτή την κληρονομιά που άφησε στη μόδα, αυτό το κάνει όσο εγώ σου γράφω αυτές τις γραμμές η Διονυσία (η Καλαποθαράκου) και θα το διαβάσεις στο fashion department. Θέλω όμως να σου μιλήσω για την ομορφιά, αυτή την «άλλη» ομορφιά της Vivienne. Από το ντεμπούτο της, στο πρόσωπό τη ήταν -κυριολεκτικά- ζωγραφισμένο το επαναστατικό πνεύμα μιας εποχής.

Dame Vivienne Westwood Suspends 10 Ft High Inside Giant Bird Cage In Protest For Julian Assange

Μία έκθεση φωτογραφίας που σε φέρνει λίγο πιο κοντά στην Vivienne Westwood και στον Dries Van Noten

Η ομορφιά της ίδιας αλλά και η ομορφιά στις πασαρέλες της, ήταν ένα μανιφέστο του ανήκειν και σαφής επίδειξη πολιτικής και κοινωνικής αντίθεσης. Από το 1971, όταν άνοιξε την μπουτίκ «Let it Rock» στο νούμερο 430 του Kings Road μαζί με τον σύντροφό της και μάνατζερ των Sex Pistols, Malcolm McLaren, «χτύπησε» την ελίτ της μόδας στο πρόσωπο με τις πανκ δημιουργίες της. Σίγουρα έχεις δει το iconic t-shirt με το πρόσωπο της Βασίλισσας.

00-tout-vivienne-westwood-sex-pistols-t-shirt.webp

Ταρτάν, παραμάνες, mix υφασμάτων η εξέλιξη του δημιουργικού ταλέντου της Vivienne και των συλλογών της, δεν επέτρεψε σε κανένα στερεότυπο να παρελάσει ποτέ στα catwalks της ούτε εμφανίστηκε στις μπουτίκ της, αλλά κυρίως δεν ζωγραφίστηκε σε κανένα πρόσωπο.

Paris Fashion Week - Ready to Wear Spring/Summer 2005 - Vivienne Westwood - Runway

Τα μακιγιάζ και τα μαλλιά που βλέπαμε να συνοδεύουν τις συλλογές της ήταν και εκείνα, μία γροθιά στα στερεότυπα, είχαν κάτι να πουν. Μιλούσαν για την ισότητα των φύλων, για την κλιματική αλλαγή, χλεύαζαν την συμβατική ομορφιά και γίνονταν «όχημα» για τη διαφορετικότητα. Όπως και η ίδια η Vivienne, παρουσίαζαν μία «άλλη» ομορφιά που δεν υπάκουε σε κανόνες, την ομορφιά δηλαδή όπως πρέπει να είναι, ελεύθερη.

Vivienne Westwood - Runway - Ready To Wear Fall/Winter 1995-1996

H Vivienne Westwood μπαίνει στον οίκο Burberry και τα κάνει όλα… punk

Γι’ αυτό θα μου λείψει εμένα προσωπικά η Vivienne, κυρίως τώρα που η αλλαγή έχει ξεκινήσει και τη βλέπουμε ολοένα και περισσότερο μπροστά μας. Τα διαφορετικά πρόσωπα δεν προκαλούν πλέον τόσο όσο προκαλούσαν στις πασαρέλες της Lady Vivienne και, κάπως έτσι, χάνουν το νόημά τους.

Η Vivienne βλέπεις, έκανε την αρχή για την αλλαγή αλλά δεν άφησε manual για να γίνει σωστά, να μην χάσει το focus της, για να κάνει τη διαφορά. Θα μας λείψει λοιπόν πολύ και το 2023 που θα έρθει, θα βρει τη μόδα και την ομορφιά πιο «φτωχές».

The Fashion Awards 2018 In Partnership With Swarovski - Winners Room

Vivienne Westwood: Η συγκινητική στιγμή με την εγγονή της στο catwalk (photo)