Snow day! Αυτά τα αρώματα μυρίζουν πάγο και χιόνι – ναι, το χιόνι έχει μυρωδιά

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Snow day! Αυτά τα αρώματα μυρίζουν πάγο και χιόνι – ναι, το χιόνι έχει μυρωδιά

Σήμερα ξυπνήσαμε στα λευκά, και δεν θα μπορούσαμε παρά να ξεκινήσουμε την εβδομάδα με χιονισμένα αρώματα. Πώς μυρίζει το χιόνι όμως; Έχει μυρωδιά; Διάβασε και θα τα μάθεις όλα.

Χιονισμένες καλημέρες! Θα είμαι ειλικρινής (εδώ Χριστίνα, η Χρόνη), δεν πίστευα ότι θα χιονίσει τόσο πολύ και στο κέντρο της Αθήνας. Κι όμως, ξύπνησα στο εξωτικό Παγκράτι με το άλσος ντυμένο στα λευκά, και τα σκυλάκια μου να αρνούνται να με ακολουθήσουν στο μπαλκόνι. Πόσο ωραία είναι αυτή η πρώτη, βαθιά ανάσα που παίρνεις όταν βγαίνεις έξω σε μία χιονισμένη μέρα; Πόση φρεσκάδα! Αυτή η πρώτη σημερινή ανάσα με θέα τις ασπρισμένες ταράτσες, μου έδωσε έμπνευση για το αρωματικό θέμα της βδομάδας: Χιονισμένα και παγωμένα αρώματα… Πώς όμως μυρίζει το χιόνι;

pexels-andre-furtado-894425.jpeg

Τι Τορόντο τι Αθήνα...

Το άρωμα του χιονιού είναι ένα… παράδοξο, δεν μπορείς ακριβώς να το προσδιορίσεις. Είναι εξαιρετικά αιθέριο και στη λογοτεχνία (έκανα έρευνα, έχω σηκωθεί από τις 6) περιγράφεται ως «μια ευδιάκριτα ουδέτερη, υδαρή φρεσκάδα» ή ακόμη και ως «οξεία απουσία οσμής». Ακροβατεί κάπου ανάμεσα στο άρωμα της χειμωνιάτικης αύρας, και της βροχερής μέρας.

But first…coffee! Τα αρώματα που περιέχουν καφέ και ξυπνούν τις αισθήσεις

Το κύριο πράγμα για το χιόνι στη λογοτεχνία (και στην αρωματοποιία) είναι ότι γίνεται πιο συχνά αντιληπτό σε σχέση με άλλα στοιχεία. Επιφάνειες τις οποίες καλύπτει, δέντρα που αντέχουν τον χιονιά, ακόμα και αναμμένα τζάκια. Ταυτίζεται όμως και με τη φρεσκάδα φρούτων και λαχανικών όπως το αγγούρι για παράδειγμα. Αν το σκεφτείς, το αγγούρι έχει μία πολύ δροσερή μυρωδιά που θα μπορούσε να είναι παγωμένη. Το πιο χαρακτηριστικό όμως φρούτο που μυρίζει χιόνι και πάγο, είναι το juniper berry, ή αλλιώς το μούρο άρκευθου (και ο άρκευθος γενικά).

Ωστόσο, η μυρωδιά του χιονιού είναι πιο περίπλοκη από οποιαδήποτε μυρωδιά οποιουδήποτε λουλουδιού ή φρούτου, επειδή είναι πολυεπίπεδη, έχει να κάνει περισσότερο την απτική αντίληψη και την ψυχρή αίσθηση, παρά με τη μυρωδιά καθαυτή.

Fun fact: Το άρωμα μιας χούφτας χιονιού θυμίζει καρπούζι και σίδηρο λόγω των ιχνοποσοτήτων ακόρεστων αλδεΰδων και των εποξειδικών παραγώγων τους. Αυτές οι ουσίες εμφανίζονται στο χιόνι χάρη στη ζωτική δραστηριότητα των μονοκύτταρων μικροοργανισμών, με το ρομαντικό ψευδώνυμο snow algae, που αισθάνονται άνετα στην παγωμένη κουβέρτα.

pexels-liza-summer-6383007.jpeg

Το χιόνι λοιπόν, και η μυρωδιά του, κρύβουν ρομαντισμό και κάτι το απροσδιόριστο. Είναι ανοιχτά προς μετάφραση και τη δική μου μετάφραση θα ανακαλύψεις παρακάτω. Βρήκα βλέπεις αρώματα με παγωμένες νότες, που για εμένα μυρίζουν χιόνι και πάγο (και η αρωματική κοινότητα συμφωνεί μαζί μου στα περισσότερα).

Με μερικά scroll θα τα ανακαλύψεις όλα και πριν βγεις να βολτάρεις και να παίξεις χιονοπόλεμο, θυμήσου ότι αν πέσεις θα χτυπήσεις σίγουρα, και αν μπορείς βάλε λίγο φαγητό στα αδεσποτάκια που μας έχουν ανάγκη μέρες σαν αυτή. Enjoy -snow- queen!

New in! Ανάμεσά σε αυτά τα 10 αρώματα θα βρεις το νέο σου signature scent

KILIAN PARIS, ROSES ON ICE

KILIAN-PARIS-ROSES-ON-ICE.png

Με νότες από αγγούρι, juniper berries, λάιμ, τριαντάφυλλο, μόσχο και σανδαλόξυλο.

ACQUA DI PARMA, MIRTO DI PANAREA

ACQUA-DI-PARMA-MIRTO-DI-PANAREA.png

Με νότες από μυρτιά, βασιλικό και λεμόνι, περγαμόντο, θαλασσινή αύρα και absolute γιασεμιού, absolute δαμάσκηνου, absolute σχοίνου, άρκευθο και ξύλο κέδρου.

HERMÈS, TERRE D'HERMÈS EAU GIVRÉE EAU DE PARFUM

HERMES-TERRE-D-HERMES-EAU-GIVREE.png

Με νότες από εσπεριδοειδή, κέδρο, juniper berries και timur, ξυλώδεις και υδάτινες νότες.

MAISON FRANCIS KURKDJIAN, GENTLE FLUIDITY SILVER EAU DE PARFUM

MAISON-FRANCIS-KURKDJIAN-GENTLE-FLUIDITY-SILVER-EAU-DE-PARFUM.png

Με νότες από άρκευθο, μοσχοκάρυδο και κόλιανδρο, musk, βανίλια και αμπρέ ξύλα.

DEMETER FRAGRANCE LIBRARY, SNOW

DEMETER-FRAGRANCE-LIBRARY-SNOW.png

Με νότες από γήινα στοιχεία, σκόνη και νότες φρεσκάδας.

JO MALONE LONDON, WHITE MOSS & SNOWDROP COLOGNE

JO-MALONE-WHOITE-MOSS.png

Με νότες από κάρδαμο, νερολί και whote moss.

MONCLER, POUR FEMME EAU DE PARFUM

MONCLER.png

Με νότες από πράσινο μανταρίνι, γιασεμί, σανδαλόξυλο και musk.