Βρεθήκαμε στο party του «Αngel Elixir» εκεί όπου η συμπερίληψη δεν είναι η εξαίρεση, είναι ο κανόνας

Διονυσία Καλαποθαράκου
Βρεθήκαμε στο party του «Αngel Elixir» εκεί όπου η συμπερίληψη δεν είναι η εξαίρεση, είναι ο κανόνας
Andrea Adriani

Μία βραδιά στην Rue Robert Esnault-Pelterie του Παρισιού, μία βραδιά γεμάτη ηλεκτρονική μουσική, A-list καλεσμένους, κοκτέιλ σαμπάνιας, άπειρα Instagram stories, vibes αισιοδοξίας και το άρωμα από τις νότες βανίλιας και ξύλου να υπάρχουν διάχυτα στην ατμόσφαιρα.

Ο πιο edgy Οίκος Μόδας της γαλλικής πρωτεύουσας φημίζεται για δύο πράγματα: για την αισθητική καινοτομία του και την ικανότητα που έχει να μην μας κάνει να πλήττουμε ποτέ. Είτε πρόκειται για σύνολα με τολμηρά cut outs είτε για τα διάσημα αρώματα του, ο Mugler ακολουθεί πιστά το μότο με το οποίο πρωτοσυστήθηκε στο ευρωπαϊκό κοινό στα μέσα της δεκαετίας του 1970: «αν κάνεις κάτι, φρόντισε να είναι μοναδικό».

ingredients-with-bottle-1x1_dmi_image_na_no-cta-(1).jpg

Fashion History X

Γεννημένος στο Στρασβούργο το 1948, ο Thierry μετακόμισε στο Παρίσι το 1972 όπου άρχισε να εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας για πολλούς διάσημους οίκους μόδας, αρχικά μόνο στο Παρίσι και γρήγορα επεκτάθηκε και αλλού στο εξωτερικό σε πόλεις όπως το Μιλάνο, το Λονδίνο και η Βαρκελώνη, ανεβάζοντας με γρήγορους ρυθμούς τη μετοχή του στο χρηματιστήριο της μόδας.

Το 1973 δημιούργησε την πρώτη του συλλογή με τίτλο «Cafe de Paris», που χαρακτηριζόταν από ένα εκλεπτυσμένο και «αστικό» στυλ. Η Melaka Tréanton, διάσημη fashion editor εκείνη την εποχή, τον βοήθησε να προωθήσει τη συλλογή του παρουσιάζοντάς την σε μια εκδήλωση στο Τόκιο, το 1976 και με αυτόν τον τρόπο τον σύστησε ουσιαστικά στο απαιτητικό κοινό της Γαλλίας.

Ήταν το 1978 όταν άνοιξε την πρώτη του μπουτίκ στο Παρίσι, στην Place des Victoires και κέρδισε γρήγορα την αποδοχή του hardcore πυρήνα των fashion designers της μητρόπολης της μόδας. Εκεί «γεννήθηκαν» πολλά από τα επώνυμα κομμάτια του, ξεκινώντας από πιο εμπορικά και εύκολα φορέσιμα κοστούμια και φορέματα για γυναίκες μέχρι τα πιο υπερβολικά σχέδια, κυρίως για red carpet events (όπως επιδείξεις μόδας, θεατρικές παραστάσεις, μιούζικαλ, συναυλίες κ.λπ.) και ταινίες που έγιναν τα hero pieces και ο λόγος που τον θαυμάζουν και τον λατρεύουν σε τέτοιο επίπεδο μέχρι και σήμερα.

Όλα τα σχέδιά του, ακόμη και τα λιγότερο εκκεντρικά, έδειχναν την πρωτοποριακή και θηλυκή προσέγγισή του στην Υψηλή Ραπτική. Μία μίξη των βασικών δομών της αρχιτεκτονικής (structured fashion) και της extravagant κουλτούρας των street artist και των performances.

angel-elixir-50ml-lifestyle1-in-hand-1x1_dmi_image_na_no-cta_4-(1).jpg

The art of being you

Ήταν ένας από τους πρώτους σχεδιαστές που υπερασπίστηκαν τη διαφορετικότητα στις πασαρέλες του, οι οποίες συχνά αντιμετώπιζαν τον ρατσισμό και τις διακρίσεις ενσωματώνοντας άτομα από διάφορες μειονότητες που δεν ανταποκρίνονταν στα παραδοσιακά, πρότυπα ομορφιάς.

GEORGIA-MAY-JAGGER.jpg

Georgia-May Jagger

Οι επιδείξεις μόδας του είχαν θέματα που προκαλούσαν στην εποχή τους, όπως για παράδειγμα επιστημονική φαντασία στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα, θέμα Αφρικής τη μια σεζόν, θέμα που παίζει με τα αρχέτυπα θεού-διαβόλου την επόμενη, φορέματα που έμοιαζαν με ζώα, φυτά, κτήρια, οχήματα και όλα αυτά στα πιο υπερβολικά και ασυνήθιστα σχήματα. Σχεδίασε τα κοστούμια για live εμφανίσεις για τον Michael Jackson, τη Madonna, την Grace Jones, τον David Bowie και την Diana Ross, αλλά και για iconic βίντεο κλιπ ( όπως για το τραγούδι «Too Funky» του George Michael) και ταινίες (όπως τα ρούχα της Demi Moore στην ταινία "Ανήθικη Πρόταση").

Απίστευτα διάσημος μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '90, η φήμη του δεν μειώθηκε στο ελάχιστο με τον ερχομό του νέου αιώνα και την καθιέρωση νέων συνθηκών και δεδομένων στον χώρο της μόδας. Αντίθετα, το 2002 ο Οίκος Mugler συνεργάστηκε ξανά με το Cirque du Soleil και το 2009 με την καλλιτεχνική σύμβουλο της Beyoncé δημιουργώντας τα κοστούμια για την περιοδεία της, «I Am.. World Tour».

AMANDA-MURPHY.jpg

Amanda Murphy

Άρωμα καινοτομίας

Τα ίδια χρόνια, ο Thierry Mugler ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθεί, αναφέροντας ότι «η μόδα είναι όμορφη, είναι ένα είδος 3D τέχνης πάνω σε έναν άνθρωπο. Αλλά αυτό δεν ήταν ποτέ αρκετό, γι' αυτό πάντα συνέχιζα να δημιουργώ και με άλλους τρόπους. Για εμένα, δεν είναι πια το κατάλληλο ‘εργαλείο’, αλλά το άρωμα εξακολουθεί να με ενδιαφέρει». Έτσι λοιπόν το 2008 ο Οίκος Mugler λάνσαρε το Thierry Mugler Beauty, μια κορυφαία σειρά καλλυντικών και αρωμάτων που δείχνουν για άλλη μια φορά τη μοναδικότητά τους άμα τι εμφανίσει… από το artistic μπουκάλι τους.

Το πρώτο του άρωμα το «Angel», είχε λανσαριστεί ήδη από το 1992, το 1996 βγήκε και η ανδρική εκδοχή του και φέτος ερχόμαστε να γιορτάσουμε την «εξέλιξη» του, το «Αngel Elixir». 30 χρόνια μετά το λανσάρισμα του εμβληματικού πλέον αρώματος, ο Mugler επιστρέφει με ένα νέο επαναστατικό άρωμα. Το Angel Elixir ανοίγει τον δρόμο για μια νέα, σύγχρονη, επαυξημένη πραγματικότητα. Με ένα εξωπραγματικό παιχνίδι φωτός και σκιάς, το Angel Elixir αντιπαραβάλλει βαθιές, εθιστικές ξυλώδεις νότες που περιβάλλονται από εκχύλισμα βανίλιας με αποκλειστικές βελούδινες νότες μπαχαρικών και λουλουδιών στη βάση του. Από τις σκιές αναδύεται φως. Από το εξαιρετικό στο αριστουργηματικό: αυτό το ξυλώδες άρωμα με νότες λουλουδιών καλεί όλες τις γυναίκες να αγκαλιάσουν τις βαθύτερες πτυχές της προσωπικότητάς τους, να λάμψουν και να αποκαλύψουν το αστέρι που κρύβουν μέσα τους

HUNTER-SCHAFER.JPG

Hunter Schafer

Και δεν σταματά να εντυπωσιάζει… από την πρώτη ματιά!

Το τολμηρό στοιχείο που χαρακτήριζε ανέκαθεν τον Mugler ήταν τα πολύτιμα μπουκάλια που περιέχουν τα εξαιρετικά αρώματά του. Είναι σαν ναοί ελιξιρίων. Το άρωμα Angel Elixir λάμπει μέσα από το εμβληματικό, σμιλευμένο γυάλινο μπουκάλι του Angel που παρουσιάζεται σε ένα νέο, βαθύ μπλε χρώμα. Το σμιλευμένο αστέρι με τις 5 έδρες ξαναγεμίζει, πιστό στις αξίες του Mugler για σεβασμό στο περιβάλλον. Όταν το κρατάς στην παλάμη σου ή το κοιτάζεις απλώς να είναι ξαπλωμένο πάνω σε μια επιφάνεια, το βαθύ μπλε αστέρι του Angel Elixir ξεφεύγει από την καθετότητα και απλώς υπάρχει, ελεύθερο και ανενόχλητο. Πρόσωπο του νέου αρώματος είναι η ιέρεια της Gez Z, η Hunter Schafer. Η χαρισματική ηθοποιός που έγινε γνωστή από το παγκόσμιο φαινόμενο «Euphoria», στο οποίο παίζει την Jules Vaugh στο πλευρό της Zendaya και ανυπομονούμε να τη δούμε φέτος στο «Cuckoo» σε σκηνοθεσία Tilman Singer αλλά και στο τελευταίο κεφάλαιο της σειράς ταινιών του Francis Lawrence, «Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes».

MAYA-STEPPER.jpg

Maya Stepper

Το πάρτι για το λανσάρισμα του νέου αρώματος ήταν μία μικρογραφία της ίδιας της φιλοσοφίας Mugler: ήταν συμπεριληπτικό, ευφάνταστο, χαρούμενο. Είχε δυνατά vibes, τον Jared Leto και την Georgia May Jagger, τα πιο hype πρόσωπα της καλλιτεχνικής σκηνής της Ευρώπης και το πιο σημαντικό από όλα: είχε τη θετική, μπλε αύρα μοναδικότητας που είναι συνώνυμη όχι μόνο με το νέο Mugler άρωμα, αλλά με έναν Oίκο που κάνει τη λέξη «πρωτοπορία» πράξη εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.