H διατροφή της εμμηνόπαυσης και πώς θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα

H διατροφή της εμμηνόπαυσης και πώς θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα

Μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Διάβασε και κάνε τις αλλαγές που πρέπει!

Η εμμηνόπαυση αποτελεί ένα φυσικό στάδιο στη ζωή κάθε γυναίκας. Ωστόσο, τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν, όπως οι εξάψεις, η ευερεθιστότητα και οι διακυμάνσεις βάρους, μπορούν να είναι ενοχλητικά. Παράλληλα, καθώς περνάμε σε αυτή τη νέα φάση της ζωής μας, αλλάζουν οι διατροφικές μας συνήθειες αλλά και η όρεξή μας. Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, ωστόσο, μπορεί να παίξει βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και αυτό θα εξετάσουμε σήμερα.

Τα φυτοοιστρογόνα

Η εμμηνόπαυση συνοδεύεται από πολλά συμπτώματα όπως οι διαταραχές του ύπνου και οι αλλαγές στη διάθεση, αλλά από αυτά, οι εξάψεις είναι ίσως το πιο άβολο - και ενοχλητικό. Τα περισσότερα οφείλονται στη μείωση των οιστρογόνων στον οργανισμό της γυναίκας, τα οποία έχουν πολλαπλές ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Πώς μπορούμε όμως μέσω της διατροφής να αναπληρώσουμε τα επίπεδα των οιστρογόνων; Δεν μπορούμε στο 100% αλλά ορισμένες τροφές περιέχουν φυτοοιστρογόνα. Τα φυτοοιστρογόνα είναι φυτικές ενώσεις που μοιάζουν με τα οιστρογόνα και μπορούν να βοηθήσουν πολύ τον οργανισμό μας κατά την εμμηνόπαυση. Ποιες τροφές περιέχουν φυτοοιστρογόνα όμως;

1697616654411-900200056-image002.jpg

Τα φυτοοιστρογόνα βρίσκονται στα προϊόντα σόγιας, το κόκκινο τριφύλλι και τον αρακά, στον λιναρόσπορο, στα δημητριακά, στα μούρα, στα φιστίκια, στα κράνμπερι και στο κρασί. Προσθέτοντας λοιπόν στην διατροφή μας τροφές πλούσιες σε φυτοοιστρογόνα, βοηθάμε τον οργανισμό μας να λειτουργήσει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά, κατά τη μείωση των δικών μας οιστρογόνων.

Αντιοξειδωτική προστασία

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, με τα οιστρογόνα -το πιο διαδεδομένο αντιοξειδωτικό στο σώμα- να παρουσιάζουν έλλειψη, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για οξειδωτικό στρες. Οι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά έχουν αποδειχθεί ότι είναι πολύ ωφέλιμες σε γυναίκες που εμφανίζουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης, επειδή βοηθούν στην εξάλειψη του οξειδωτικού στρες.

Παράλληλα, η απότομη μείωση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση προκαλεί απώλεια οστικής μάζας και αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Είναι επομένως σημαντικό να εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με υγιεινές πηγές ασβεστίου, βιταμίνης D και Κ, λιπαρών οξέων Ω 3-6-9. Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα για την αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού μας και κατ’ επέκταση της επιδερμίδας μας. Τα γαλακτοκομικά, τα λιπαρά ψάρια, το σπανάκι, τα προϊόντα ολικής άλεσης οι ξηροί καρποί και η σόγια περιέχουν όλα τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεται το σώμα μας. Μάλιστα, λιπαρά οξέα Ω 3-6-9 βρίσκονται και μέσα σε συνθέσεις της σειράς Neovadiol της Vichy, παρέχοντας στη επιδερμίδα τα απαραίτητα λιπίδια αλλά και αντιοξειδωτική δράση και προστασία.

1697616667298-208459156-image003.jpg

Η υγεία μας και η σωστή λειτουργία του οργανισμού μας σε αυτή τη φάση που υφίσταται τόσο μεγάλες αλλαγές, είναι υψίστης σημασίας και δεν μπορούμε να το τονίσουμε αρκετά. Κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές στη διατροφή μας, βάζοντας την ελαφριά άσκηση στην καθημερινότητά μας και φροντίζοντας τον εαυτό μας, μπορούμε να μειώσουμε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Μάλιστα, με συμμάχους όπως η Vichy στο πλευρό μας, μπορούμε να διατηρήσουμε τη νεότητα και την ομορφιάς μας για πολύ περισσότερο. Μάθε περισσότερα για τη διατροφή στην εμμηνόπαυση με μία επίσκεψη στο vichy.gr και ανακάλυψε τη σειρά Neovadiol που φτιάχτηκε με αγάπη από τη Vichy για να προσφέρει στο δέρμα σου όλα όσα έχει ανάγκη για να παραμείνει στα καλύτερά του.