Γιατί συσσωρεύεται λίπος στην περιοχή της κοιλιάς μετά την εμμηνόπαυση;

Γιατί συσσωρεύεται λίπος στην περιοχή της κοιλιάς μετά την εμμηνόπαυση;

Η αύξηση βάρους είναι φυσιολογική συνέπεια της εμμηνόπαυσης. Γιατί όμως αυτό το βάρος επικεντρώνεται στην περιοχή της κοιλιάς; Οι απαντήσεις εδώ…

Ένα από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι η αύξηση βάρους. Αυτό δεν ισχύει αυστηρά για όλες τις γυναίκες, όπως για παράδειγμα οι εξάψεις. Κάποιες γυναίκες θα πάρουν λίγο βάρος που ίσως να μην είναι αξιοσημείωτο, όλες όμως οι γυναίκες παρατηρούν τη συσσώρευση αυτού του βάρους στην περιοχή της κοιλιάς. Παρ’ όλο που -παραδοσιακά- οι γυναίκες σωρεύουν λίπος στην περιοχή των γλουτών και των μηρών, μετά την εμμηνόπαυση τείνουν να αποθηκεύουν λίπος γύρω από την κοιλιά. Αυτό σχετίζεται με τη λειτουργία των πρωτεϊνών και των ενζύμων που καθορίζουν την αποθήκευση του περιττού λίπους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το λίπος που αποθηκεύεται στους γοφούς και στους μηρούς είναι σχετικά αβλαβές, το λίπος στην κοιλιά όμως είναι πιο επικίνδυνο. Γιατί όμως συσσωρεύεται το λίπος στην κοιλιά; Η μείωση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, πυροδοτούν αλλαγές στον μεταβολισμό. Μια αλλαγή είναι η μείωση της μυϊκής μάζας, με αποτέλεσμα να καίγονται λιγότερες θερμίδες. Εάν καίγονται λιγότερες θερμίδες, συσσωρεύεται λίπος. Η έλλειψη ύπνου και ο καθιστικός τρόπος ζωής παίζουν επίσης ρόλο δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο: Απώλεια μυϊκού τόνου, συσσώρευση λίπους, επιβράδυνση μεταβολισμού και αύξηση βάρους.

pexels-ivan-samkov-7394609.jpg

Ταυτόχρονα, ο μυϊκός τόνος που χάνεται από τη μειωμένη παραγωγή ορμονών αντικαθίσταται συχνά από εναποθέσεις λιπώδους ιστού. Οι περιοχές όπου συνήθως χάνεται περισσότερη μυϊκή μάζα, είναι γύρω από τη μέση, οπότε εκεί πηγαίνει ο λιπώδης ιστός. Η προδιάθεση μας είναι επίσης ένας παράγοντας. Εάν τα άτομα της οικογένειάς σου έχουν επίσης μεγαλύτερο βάρος στη μέση, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να συμβεί τοπ ίδιο και σε εσένα.

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, τα λιπώδη κύτταρα των γυναικών αποθηκεύουν περισσότερο λίπος, ενώ οι καύσεις του περιορίζονταν. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει πως όχι μόνο η απουσία των οιστρογόνων ενθαρρύνει τα λιπώδη κύτταρα να συσσωρεύουν περισσότερο λίπος, αλλά αυτά επιδεικνύουν «απροθυμία» να το δαπανήσουν. Υπάρχει όμως τρόπος να αντιμετωπίσεις τόσο την αύξηση του βάρους, όσο και να περιορίσεις σημαντικά τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.

Επισκέψου τον ιατρό σου που γνωρίζει το σώμα και το ιστορικό σου, και μαζί δημιουργήστε ένα πλάνο διατροφής και άσκησης που θα σε κρατήσει σε φόρμα και θα αποτρέψει όσο το περισσότερο δυνατόν τις αλλαγές στο σώμα σου. Είσαι υπέροχη σε κάθε βάρος και σε κάθε ηλικία, νιώσε καλά και όλα τα άλλα θα φτιάξουν!